INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

koronavírus

covid-19

korlátozás

bíróság

Ablak a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság új épülete aulája feletti kupolában az avatóünnepség napján, 2019. március 8-án.

Nem zárnak be a bíróságok, csak másképp működnek

InfoRádió

Eltérő eljárásjogi szabályok szerint, de tovább működnek a bíróságok: az egészség védelme érdekében április ötödikéig elsődlegesen írásbeli kommunikációra és telekommunikációs eszközök használatára korlátozódik a működés.

Személyes jelenlét mellett tartott tárgyalások és személyes ügyfélfogadás nincsen a bíróságokon az egy évvel ezelőtti állapotokhoz hasonlóan, de azok továbbra is működnek, még ha másként is, mint korábban – mondta el Benkő Imola, az Országos Bírósági Hivatal Jogi Főosztályának vezetője az InfoRádiónak. Néhány kivételtől eltekintve most valamennyi ügyszakban e-tárgyalásokat tartanak: a polgári eljárásban a perfelvételi tárgyalást mellőzik, a nyilatkozatokat írásban kell beszerezni, az érdemi tárgyalást pedig elektronikus hírközlő hálózat, vagy más, elektronikus hang és kép továbbítására alkalmas eszköz útján folytatják.

Ritka a személyes jelenlét

"Amennyiben ennek feltételei az ügyfeleknél technikai okokból semmiképp nem biztosítottak, és már írásban sem lehet további nyilatkozatokat beszerezni, akkor van arra lehetőség, hogy a bíróság megállapítsa az akadály bekövetkezésének időpontját. Egyéb esetben írásbeli, illetve elektronikai eszközök útján folyhatnak tovább az eljárások" - fogalmazott Benkő Imola.

Hozzátette: a személyes jelenlét nagyon kivételes esetben, büntetőeljárásokban fordulhat elő akkor, ha az eljárás célja a halasztás következtében meghiúsulna. Ilyen esetben dönthet kivételesen a bíró arról, hogy április 5. előtt is személyes jelenléttel folytat eljárást.

A fogva lévő vádlottak meghallgatása távmeghallgatással zajlik,

ami nagyon jól működő rendszer, a bíróságok már havonta ezer alkalommal nyúlnak ehhez az eszközhöz.

A dolgozók egy része bejár

"Közigazgatási bírósági eljárásokban teljesen kizárt a személyes jelenlét az új szabályok szerint, mindenképpen tárgyaláson kívül jár el a bíróság a szigorított védekezés ideje alatt" - folytatta Benkő Imola. Elmondta ugyanakkor, hogy a bírósági dolgozók nem feltétlenül otthonukban végzik majd munkájukat, bár az előző időszakban az ilyen lehetőségek bővítésén dolgoztak, viszont ez a lehetőség munkakörtől függő. Az egyes bíróságokon a munkáltatói jogkör gyakorlója rendelkezhet otthoni munkavégzésről.

A bíróságokon eközben

az ügyfélfogadás teljes mértékben szünetel,

az iratokat a bejáratoknál található gyűjtőszekrény vagy posta útján lehet benyújtani, de elsődleges az elektronikus kapcsolattartás. Be lehet így tekinteni az iratokba is, illetve a bírósággal folytatott kommunikáció csatornája is ez. Azokat, aki március 8. előtt személyes iratmegtekintésre foglaltak időpontot az ügyfélszolgálaton, értesítik a lehetőség elmaradásáról és az elektronikus megtekintés feltételeiről. Ha valaki nem kapott értesítést, azt arra kérik, személyes látogatás előtt telefonon tájékozódjon.

A végrehajtások is változnak

"A bírósági végrehajtás foganatosításával kapcsolatosan szintén szünetel a személyes ügyfélfogadás, nincsen végrehajtói kézbesítés, illetve a végrehajtást kérő előzetes hozzájárulása nélkül is lehet részletfizetést kérni és engedélyezni" - mondta Benkő Imol.a

"Sem meghatározott cselekmény végrehajtására, sem ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárásra nincs lehetőség"

- hangsúlyozta, hozzátéve: most akkor is felfüggeszti a végrehajtást a bíróság. ha az adós a járványügyi körülmények miatt került olyan helyzetbe, ami méltányolható.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Másképp működnek a bíróságok
 
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018