eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében. A kormány megtiltja a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Beutazási tilalmat rendel el a kormány a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre, kivéve, ha magyar állampolgárok. Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Operatív törzs: ez vár Budapestre az esti Szuperkupa-meccs alatt

Egy tömbben kísérik majd a német és a spanyol szurkolókat is, de a legtöbb szurkoló magyar lesz. Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján szó volt még a fertőzésen átesettekről és az óvodai fogmosásról is.

750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 7 idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 709 főre emelkedett, 4818-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 15 673 fő, hatósági házi karanténban 27 403-an vannak, ezért az operatív törzs továbbra is napi munkában van, tájékoztatóját csütörtökre is meghirdette.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője először is az esti UEFA Szuperkupa mérkőzés helyzetéről beszélt.

Elmondta, a legtöbben magyarok vettek jegyet, de pár ezer spanyol és német szurkoló is lesz a Sevilla és a Bayern München este 9-kor kezdődő összecsapásán. Jelezte, aki külföldről érkezik erre a meccsre, 72 órán belül el kell hagynia az országot.

Mindkét csapatnál összekötő rendőrtiszt is szolgál a magyar házigazda részéről.

A nézőkre is szigorú szabályok vonatkoznak, eleve a jegyértékesítésnél is figyelt arra az UEFA és az MLSZ is, hogy

olyanok ülhessenek egymás mellé, "akik azonos közösségből jönnek".

A szurkolókat maszkviselésre kérte a meccsen, és arra, hogy a bejutáskor is tartson távolságot, továbbá arra is, hogy már akkor is legyen rajtuk a maszk, amikor a stadionhoz megérkeznek.

Több mentőautó is szolgálatban lesz a helyszínen. A környéken helyszínbiztosítás lesz, ezt a feladatot is a rendőrség végzi - jelezte Lakatos Tibor. Még azt is elmondta, hogy

a német és a spanyol drukkereket is "egyben tartja a rendőrség".

A német szurkolók számára külön parkolót is nyitnak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos először - szokása szerint - az adatokat ismertette. Az elhunytak között, mint kiemelte, van egy 40 éves beteg is.

Újra elmondta, hogy ahol nem tartható a védőtávolság, mindenki viseljen maszkot, "legyen automatikus", azon túl is, mint "amit a jogszabályok előírnak".

A PCR-tesztekkel kapcsolatban rengeteg kérdést kap, ezzel kapcsolatban elmondta, azért vesznek teszteléskor két helyről mintát, mert mindenáron fel akarják fedni a testben a koronavírus jelenlétét.

Tisztázta azt is, hogy

minden gyanús esetnek ingyenes a teszt.

"Mindenkinek, akinek erre szüksége van. Továbbra is érvényes az eljárásrend, hogy a háziorvos rendeli meg a tesztet, és az Országos Mentőszolgálat munkatársai mennek ki" - mondta.

Szerinte alig van olyan teszt, amelyet pénzért végeztek el Magyarországon, elsősorban olyanok éltek ezzel, akik külföldről hazatérve mentesülni akartak a karanténkötelezettség alól.

Azt is megjegyezte, hogy

ha valakinek nincs tünete, annak nem feltétlenül szükséges pénzért PCR-tesztet végeztetnie.

A hatósági árat - utalva a kormányzati beszerzésre - szerinte "szűkre szabottan" határozták meg.

Elmondta még, hogy aki kórházból hazatér és két negatív tesztje van, már nem kell, hogy karanténban legyen. Ugyanakkor

ha valakit koronavírusosként engednek haza a kórházból,

annyi napot kell már csak otthon lennie, hogy meglegyen a 10 nap.

Kérdések - válaszok

- Idén fokozottan javasolt az influenzaoltás. Nem kockázatos-e, hogy koronavírusosok is megkapják az oltást, olyanok, akik nem tudják magukról?

- Az oltásról az orvos dönt, ő bírálja el, hogy valaki oltható-e. Influenzaoltás minden évben van, akkor is oltunk, ha valaki lappangási fázisban van. Fontos, hogy valaki legalább csak az egyik betegség ellen védett legyen.

- Mekkora a 20-29 évesek aránya a fertőzöttek között?

- A fiatalok, a fiatal felnőttek és a középkorúak a leginkább érintettek.

- Intézményi, óvodai, iskolai fogmosásnál van-e útmutatás?

- Értesültünk erről a bizonytalanságról. Nincs központi utasítás. Nagy tisztelettel kérjük az óvodapedagógusokat, hogy ne hanyagoljuk el a fogmosást a járvány idején sem. Egymástól kicsivel távolabb kell állni, tudjuk, hogy "fröcsögnek" a gyerekek. De nem javasoljuk a fogmosás elhagyását.

- InfoRádió: sok gyereknél van köhögés, orrfolyás, hogyan dönti el a szülő, hogy őszi megbetegedésről van szó vagy koronavírus-gyanúról?

- A szülő kérjen orvosi segítséget, a háziorvos személy szerint ismer minden pácienst. Döntsön ő!

- Miből legyen a maszk?

- Az egyszer használatos maszkokat az első beletüsszentéskor, köhögéskor cseréljük, ne hordjuk sokáig. A textilmaszkok jó, ha pamutból vannak, 60 fok felett moshatók, ezeket javasoljuk. Legyen ebből több készenlétben! Ha egy vásárlásból hazatérünk, cseréljünk!

- Mi indokolja a 23 órai korlátozást a vendéglátóhelyek esetében?

- A lényeg az, hogy minél kevesebb időt töltsünk el azokon a helyeken, ahol a fertőzés lehetősége adott. Természetesen a vírus a nap huszonnégy órájában terjed.

- Mintha nem lenne ellenőrzés az osztrák határon...

- De van. Folyamatos a rendőri szolgálat, azokat léptethetik be az országba, akik megfelelnek a kivételeknek vagy üzleti úton vannak.

- Történt-e javulás a maszkviseléssel kapcsolatban?

- Igen. De ezt nem razziaszerűen ellenőrizzük.

- Aki átesett a fertőzésen, hogyan tudja bizonyítani?

- Az ellátás során kapott igazolás birtokában beléphetnek azok a személyek az országba, ez a kivételek között van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×