eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetően az ausztrál lakosok a világon az elsők között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek.
Nyitókép: Dan Himbrechts

Rossz hír a koronavírus elleni harcban

Hetek óta áll az AstraZeneca ígéretes koronavírus-vakcinájának tesztelése az Egyesült Államokban, a hatóságok ugyanis a készítmény biztonságosságát vizsgálják, miután egy tesztalanynál súlyos mellékhatások jelentkeztek. Szeptember elején állították le az egyébként előrehaladott fázisban járó teszteket, ami nem túl jó hír a koronavírus elleni harcban, mivel az AstraZeneca fejlesztése az egyik élen járó készítmény a vakcináért folytatott globális versenyben.

Szeptember 6-án állították le világszerte az AstraZeneca vakcinájának tesztjét, miután az egyik önkéntesnél súlyos gerincgyulladás jelentkezett. Kérdéses, hogy a vakcinának köze volt-e hozzá, vagy csak véletlen egybeesés, mindenesetre a teszteket világszerte leállították – írja a Portfolio.hu. A független vizsgálat azt állapította meg, hogy nem valószínű, hogy a tünetek összefüggnek a vakcinával, vagy nincs elégséges bizonyíték arra, hogy ki lehessen jelenteni, a tünetek kapcsolatosak, vagy sem az oltóanyaggal.

Azóta az Egyesült Királyságban újraindultak a vizsgálatok, Amerikában viszont még mindig nem, a hatóságok fontos kérdésekre keresik a válaszokat az oltóanyag biztonságával kapcsolatban – közölte az amerikai egészségügyi miniszter a CNBC-nek nyilatkozva.

Az AstraZeneca megerősítette, hogy nem indultak újra a tesztelések az Egyesült Államokban. Minden ország maga határozhatja meg a tesztelés időbeli menetét – tette hozzá.

Az AstraZeneca AZD1222készítményén kívül a Pfizer és a Moderna vakcinája jár még a tesztelések végső fázisában az Egyesült Államokban, a Johnson & Johnson pedig szerdán jelentette be, hogy megkezdi az utolsó fázist.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×