eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkos tanulók egy általános iskola tantermében az alsó-ausztriai Brunn am Gebirgében 2020. május 18-án. Az alsóbb osztályok tanulói, így az általános iskolások, a középiskolák alsóbb osztályaiban tanulók, valamint a speciális iskolák diákjai is intézményi keretek között folytatják a tanulást hétfőtől Ausztriában a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések enyhítésével.
Nyitókép: Védőmaszkos tanulók egy általános iskola tantermében az alsó-ausztriai Brunn am Gebirgében 2020. május 18-án. MTI/EPA/Christian Bruna

Talán még soha nem indult tanév ennyi kérdőjellel

A koronavírus-járvány közepette sokat tehetnek a tanárok, a szülők és a diákok is a fertőzés terjedése ellen, de a ténylegesen bekövetkező eseményekért a kormány - az ígéretek szerint - vállalni fogja a felelősséget. Helyzetkép szeptember 1. előtt.

A magyar közoktatás történetének egyik legfurcsább tanéve indul kedden, szeptember 1-jén.

A koronavírus-járvány újbóli fellángolására reagálva az oktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma megküldte az intézményeknek a 70 pontos járványügyi intézkedési tervet, erről azonban már néhány nappal később Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, számos életszerűtlen elem van benne, és bár konkrétumokat nem említett, nyilvánvaló, hogy

a távolságtartás szabályait az intézményekben egyszerűen nem lehet majd betartani

- ahol például egy kisebb lakásnyi osztály létszáma 30 fő, kizárt.

Ezt a PDSZ is így gondolja, a szakmai szervezet éles hangú állásfoglalásban szögezte le, hogy "betarthatatlan" a szabálygyűjtemény, Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke pedig az InfoRádióban szintén aggodalmának adott hangot amiatt, hogy

az előírások nem eléggé konkrétak.

A legfontosabb szabályok:

  • az intézményekben naponta több, fertőtlenítő takarítás, a szereket a fenntartó állja
  • csak egészséges diák és tanár mehet be az intézménybe
  • nem szabad csoportosulni az iskolában
  • maszkot viselni ajánlott
  • a közös terekben csak annyian lehetnek egyszerre, hogy a másfél méteres távolság betartható legyen
  • lehetőleg ne keveredjenek az osztályok, ahol erre szükség van, ott plusz fertőtlenítő takarítás kell
  • testnevelésóra a szabadban, távolságtartással vagy "állandó partnerrel" a megfelelő gyakorlatoknál
  • kézfertőtlenítési lehetőség a bejáratnál, kézmosási, -törlési lehetőség a mosdókban egész nap
  • aki az iskolában a tanítási nap folyamán lesz rosszul, azonnal el kell különíteni.

Az iskoláknak közben nem marad más lehetőségük, mint az alkalmazkodás, egyes intézményekben "mosdóidősáv" van, új bejáratokat nyitnak meg az épületben, hogy ne legyen csoportosulás, felosztják az udvart az osztályok között, illetve pár perccel rövidebbek az órák, hogy

a diákok fertőtlenítővel gyorsan letörölhessék az asztalt maguk után.

Az viszont továbbra sem világos, hogy a maszk használatát kötelezővé teheti-e az iskolában valaki, ha igen, akkor az az igazgató, az osztályfőnök vagy a szaktanár.

Kásler Miklós miniszter vasárnap valószínűsítette, hogy ha az iskolákban felüti fejét a koronavírus, akkor egyes osztályok állnak át digitális oktatásra, de a szájmaszk és a gyakori kézmosás ajánlása segíteni fog.

A Koronavírus.gov.hu portálon a múlt héten megjelent tájékoztató mindenesetre a kormány a szülők és a tanárok személyes felelősségét hangsúlyozza, ők azok, akik sokat tehetnek a járványszámok emelkedésének megakadályozásáért.

Közben viszont tény, hogy a diákoknak sokszor zsúfolt tömegközlekedési eszközökön kell az iskoláig eljutniuk, ami szintén nem veszélytelen ebben a helyzetben. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely a pénteki Kormányinfón tisztázta, a kormány minden felelősséget vállal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×