eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) május 26-án megválasztott új elnöke a szakszervezet budapesti székházában 2016. május 30-án. Az elnök asszony Gaskó Istvánt váltja a Liga élén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

15 százalékos béremelést lát szükségesnek a Liga

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának összehívását sürgeti a Liga Szakszervezetek. A szövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a közszolgáltatásban dolgozók fizetése jelentősen elmarad a nemzetgazdasági átlagkeresettől, ezért 15 százalékos béremelésre van szükség a szektorban.

Az állami tulajdonú gazdasági társaságok, a lakossági közszolgáltatást nyújtó társaságok esetében, így a postai-, a víziközmű ágazat illetve a lakossági szolgáltatást közlekedés területén nyújtó, kötöttpályás, valamint a Volán-társaságok esetében nem történt a 2020-as évre vonatkozóan még bérmegállapodás. Ezért a Liga Szakszervezetek nem titkolt célja, ha lehetséges, hogy

több évre szóló megállapodást kössenek az említett területeken, miközben egy legalább két számjegyű bérfejlesztéssel lennének elégedettek a 2020-as évre vonatkozóan.

Mészáros Melinda elnök az InfoRádiónak közölte, a társaságoknál megjelenő bérkövetelésről egyelőre nem sikerült tárgyalniuk, ugyanakkor lát esélyt az egyeztetésre az elkövetkezendő napokban az érintett szakszervezetekkel történő közös fellépésről.

A víziközmű ágazatban az önkormányzati tulajdonban lévő társaságok bérfejlesztéseiről is egyeztetnének – tette hozzá Mészáros Melinda, megjegyezve: számos önkormányzati tulajdonú társaságnál kollektív munkaügyi vita kezdeményezésére már sor került az elmaradt bérfejlesztések miatt.

A Liga Szakszervezetek elnök azt is bejelentette, valamennyi közszolgáltató vállalat esetében 15 százalékos bérfejlesztési igényt támasztanak a munkáltatókkal szemben. Természetesen az egyes társaságok egyéni teljesítőképessége jelentősen eltérő, azonban nagyon komoly állami bevakozás lenne szükséges, ahogyan a korábbi évek bérmegállapodásai során is sor került – hangsúlyozta.

Mindeközben a Liga

jelentős munkaerőhiánnyal számol a közszolgáltató vállalatoknál, a nemzetközi átlagkeresethez viszonyítva egy nagyon jelentős bérelmaradás is tapasztalható

szerintük. Az egyes társaságok vonatkozásában a munkaerőhiány nagyon eltérő, ugyanakkor jellemzően a szakképzett, speciális tudással rendelkező munkavállalók iránt magasabb az igény, de például a posta területén a képzetlen munkavállalók iránt is számottevő igény mutatkozik.

Mészáros Melinda arra is kitért, hogy a kormányzati képviselőkkel történő egyeztetésnek még nincs időpontja, de a csütörtöki napon a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórum munkavállalói oldalán érintett szakszervezetek és konföderációk már folytatnak egyeztetést, ahol a tervek szerint megállapodás születhet arról, hogy milyen egységes fellépéssel tudják rákényszeríteni a partnereiket, hogy értemben tudjanak egyeztetni a további bérfejlesztésekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×