eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin
Fullár Zoltán, a Várkapitányság NZrt. régészeti csoportvezetője tájékoztatja a sajtó képviselőit 2020. január 28-án a budai Várban, ahol a Halászbástya második világháborúban megsérült és elveszettnek hitt két szobra került elő a Vöröskereszt Egylet, majd a Külügyminisztérium egykori pincéjében. Az Álmos (j) és Előd vezéreket ábrázoló, Mikula Ferenc által készített szobrok 1945-ig a Halászbástya északi részét, a főtorony alatti teraszt díszítették, jelenleg másolat áll a helyükön. A Nemzeti Hauszmann Program során végzett munkálatok során számos további épületmaradvány került elő a jelenleg üresen álló telek rendbetételekor.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Elveszettnek hitt szobrok kerültek elő a budai Várban

A Halászbástya második világháborúban megsérült és elveszettnek hitt két szobra, valamint számos további épületmaradvány került elő a budai Várban, a Dísz tér 2. alatti egykori Külügyminisztérium pincéjének feltárásakor a Nemzeti Hauszmann Program során végzett munkálatok során.

A beruházást végző Várkapitányság munkatársai a közelmúltban kezdték meg a régóta városképi sebként tátongó, jelenleg üresen álló telek rendbetételét, amelyen a Vöröskereszt Egylet, majd a Külügyminisztérium által egykor használt, 1947 után lebontott épület születik újjá a következő években - mondta el a helyszínen Kőrösi Gábor, a Várkapitányság NZrt. kommunikációs igazgatója.

Fullár Zoltán régészeti csoportvezető hozzátette: az Álmos és Előd vezéreket ábrázoló, Mikula Ferenc által készített szobrok 1945-ig a Halászbástya északi részét, a főtorony alatti teraszt díszítették, jelenleg másolat áll a helyükön.

Budapest, 2020. január 28.
A Halászbástya második világháborúban megsérült és elveszettnek hitt két szobra a budai Várban, a Vöröskereszt Egylet, majd a Külügyminisztérium egykori pincéjében 2020. január 28-án. Az Álmos (j) és Előd vezéreket ábrázoló, Mikula Ferenc által készített szobrok 1945-ig a Halászbástya északi részét, a főtorony alatti teraszt díszítették, jelenleg másolat áll a helyükön. A Nemzeti Hauszmann Program során végzett munkálatok során számos további épületmaradvány került elő a jelenleg üresen álló telek rendbetételekor.
MTI/Szigetváry Zsolt
A Halászbástya második világháborúban megsérült és elveszettnek hitt két szobra a budai Várban, a Vöröskereszt Egylet, majd a Külügyminisztérium egykori pincéjében 2020. január 28-án. Az Álmos (j) és Előd vezéreket ábrázoló, Mikula Ferenc által készített szobrok 1945-ig a Halászbástya északi részét, a főtorony alatti teraszt díszítették, jelenleg másolat áll a helyükön. MTI/Szigetváry Zsolt

Végh András, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának igazgatója egy másik jelentős leletről is beszámolt: szintén a Dísz tér 2. alatti pincerendszerből került elő egy vörös mészkőből készített medence, amely középkori eredetű lehet, ezt azonban még további vizsgálatoknak kell tisztáznia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×