eur:
393.1
usd:
366.38
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred AM-31 Dunaújváros hajója részt vesz a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó állapotának vizsgálatában Margit híd alatt 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor május 29-én éjszaka a Viking Sigyn szállodahajó és a Hableány turistahajó összeütközött a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet.
Nyitókép: MTIMáthé Zoltán

Hajók felelősségbiztosítása – „átmeneti helyzetben vagyunk”

Júliustól már kötelező lesz felelősségbiztosítást kötni az olyan hajókra, amelyek szerda este összeütköztek a Margit hídnál, de most még csak ajánlott – tudta meg az InfoRádió a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetőjétől. Az utasoknak viszont saját maguknak kell gondoskodniuk a biztosításukról, amit természetesen rábízhatnak a programjukat megszervező cégre is – tette hozzá Lambert Gábor.

„Átmeneti helyzetben vagyunk” – fogalmazott a szakértő, hozzátéve: július 1-jéig csupán ajánlott, de nem kötelező a hajók felelősségbiztosítása. A 2017-ben kihirdetett strasbourgi egyezmény szerint minden, a belvizi hajózási közlekedésben résztvevő gazdasági jellegű járműnek rendelkezdnie kell érvényes felelősségbiztosítással.

Lambert Gábor kiemelte: a felelősségbiztosítás csupán egy felső limitig térít, az üzemeltetőnek tehát érdemes végiggondolni, hogy adott kár esetén mekkora fedezetet vár el a biztosítottól. A Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője arról is beszélt, hogy

utasbiztosítást magának az utasnak kell kötnie, a sétahajóra felszállva nem áll fenn biztosítotti jogviszony.

A szakértő javasolja utasbiztosítás kötését, főként külföldi utaknál, az általános társadalombiztosításnak itthon elegendőnek kell lennie.

Legutóbbi események

A csütörtöki rövid merülés után ismét búvárok mentek le a szerda este felborult és elsüllyedt Hableányhoz. Jelenleg a roncsfeltáró munkálatok zajlanak, a hajó kiemelésére csak később, egy bonyolult művelet során kerülhet sor. Az egyik búvár bajba került, egy utána küldött társa szabadította ki.

Időközben megérkezett az első szonárfelvétel is a hajóról: látszik rajta, hogy milyen mélyen és hogyan helyezkedik el a Hableány.

Péntek délelőtt a helyszínre érkeztek a dél-koreai katonai mentőcsapat tagjai, őket a roncsfeltáró munkálatokat irányító Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója tájékoztatta a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponton.

Az elsüllyedt hajón 33 dél-koreai turista utazott, kétfős magyar személyzettel. A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a rendőrség kihallgatta és őrizetbe vette, majd kezdeményezte a letartóztatását. A tragédiáról két videófelvételt is közreadtak. A történteket ezekből, a hajózási adatokból és a rádióforgalmazásból, valamint a túlélők és szemtanúk beszámolóiból rekonstruálják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×