eur:
392.24
usd:
362.25
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A roncsfeltáró munkálatokat irányító Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója (jobbról) tájékoztatja a munkálatokban részt vevő dél-koreai katonai mentőcsapat tagjait a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponton 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hajóbaleset a Dunán: újabb hírek a búvárok munkájáról

Megérkeztek a dél-koreai mentőegység tagjai, a TEK főigazgatója tájékoztatta őket a szerda esti tragédia helyszínén. Szijjártó Péter beszámolt a csütörtöki búvármerülésről.

Az elsüllyedt hajó pontos helyét már felmérték, a roncs felmérésén és kiemelésén dolgoznak a búvárok. A roncs részint hajózási akadály, részben veszélyt okozhat, ha továbbsodródik. Egy olyan úszóműre lesz szükség - ilyen talán nincs is Budapesten -, amivel meg lehet emelni és ki lehet majd emelni a roncsot. Ezután egy másik úszóművel vinnék olyan helyre, ahonnan el lehet távolítani a Dunából - mondta el az InfoRádióban Zelenák József, a Magyar Búvár Szakszövetség technikai alelnöke.

A búvárok csütörtökön lemerültek, de megközelíteni nem tudták a roncsot, ami több mint 6 méter mélyen van - ehhez jön még hozzá mintegy 50-70 centiméter vízemelkedés a Duna áradása miatt.

Időközben a helyszínre érkeztek a dél-koreai katonai mentőcsapat tagjai, őket a roncsfeltáró munkálatokat irányító Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója tájékoztatta a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponton.

Budapest, 2019. május 31.
A roncsfeltáró munkálatokban részt vevő dél-koreai katonai mentőcsapat tagjai érkeznek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajóján a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponthoz 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
MTI/Balogh Zoltán
A roncsfeltáró munkálatokban részt vevő dél-koreai katonai mentőcsapat tagjai érkeznek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajóján a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponthoz. MTI/Balogh Zoltán

Korábban a helyszínen járt a magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint a dél-koreai külügyminiszter. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy

nagyszabású műszaki előkészületek zajlanak, hogy a roncsot mielőbb felhozzák, de a nehéz és veszélyes körülmények e cél sikere ellen dolgoznak.

Kang Kjung Vha köszönetet mondott a magyar kormány és hatóságok munkájáért. Most azért küzdenek, hogy minden eltűntet megtaláljanak, ennek érdekében a kutatási területet is kiszélesítették - mondta. Hozzátette: a megtalált holttestek azonosításához minden segítséget megadnak.

Budapest, 2019. május 31.
Búvárfelszereléseket pakol a katasztrófavédelem szakembere a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
MTI/Balogh Zoltán
Búvárfelszereléseket pakol a katasztrófavédelem szakembere a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én. MTI/Balogh Zoltán

Előzmények

Szerda este negyed 10-kor összeütközött két hajó a Dunán a Parlamentnél: a Hableány nevű turistahajóba hátulról beleütközött egy szállodahajó, felborította, majd maga alá gyűrte. Éjjel fél 1-kor a mentőszolgálat szóvivője azt mondta, legalább 7 ember halt meg, 7 embert kórházban ápolnak, 21 embert pedig nagy erőkkel keresnek. A Dunára pontont építettek, egy búvár csütörtök este már lemerült a roncshoz, de kiemelni nagyon nehéz lesz.

Az elsüllyedt hajón 33 dél-koreai turista utazott, kétfős magyar személyzettel. A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a rendőrség kihallgatta és őrizetbe vette, majd kezdeményezte a letartóztatását. A tragédiáról két videófelvételt is közreadtak. A történteket ezekből, a hajózási adatokból és a rádióforgalmazásból, valamint a túlélők és szemtanúk beszámolóiból rekonstruálják.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×