eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A roncsfeltáró munkálatokat irányító Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója (jobbról) tájékoztatja a munkálatokban részt vevő dél-koreai katonai mentőcsapat tagjait a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponton 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hajóbaleset a Dunán: újabb hírek a búvárok munkájáról

Megérkeztek a dél-koreai mentőegység tagjai, a TEK főigazgatója tájékoztatta őket a szerda esti tragédia helyszínén. Szijjártó Péter beszámolt a csütörtöki búvármerülésről.

Az elsüllyedt hajó pontos helyét már felmérték, a roncs felmérésén és kiemelésén dolgoznak a búvárok. A roncs részint hajózási akadály, részben veszélyt okozhat, ha továbbsodródik. Egy olyan úszóműre lesz szükség - ilyen talán nincs is Budapesten -, amivel meg lehet emelni és ki lehet majd emelni a roncsot. Ezután egy másik úszóművel vinnék olyan helyre, ahonnan el lehet távolítani a Dunából - mondta el az InfoRádióban Zelenák József, a Magyar Búvár Szakszövetség technikai alelnöke.

A búvárok csütörtökön lemerültek, de megközelíteni nem tudták a roncsot, ami több mint 6 méter mélyen van - ehhez jön még hozzá mintegy 50-70 centiméter vízemelkedés a Duna áradása miatt.

Időközben a helyszínre érkeztek a dél-koreai katonai mentőcsapat tagjai, őket a roncsfeltáró munkálatokat irányító Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója tájékoztatta a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponton.

Budapest, 2019. május 31.
A roncsfeltáró munkálatokban részt vevő dél-koreai katonai mentőcsapat tagjai érkeznek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajóján a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponthoz 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
MTI/Balogh Zoltán
A roncsfeltáró munkálatokban részt vevő dél-koreai katonai mentőcsapat tagjai érkeznek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajóján a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponthoz. MTI/Balogh Zoltán

Korábban a helyszínen járt a magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint a dél-koreai külügyminiszter. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy

nagyszabású műszaki előkészületek zajlanak, hogy a roncsot mielőbb felhozzák, de a nehéz és veszélyes körülmények e cél sikere ellen dolgoznak.

Kang Kjung Vha köszönetet mondott a magyar kormány és hatóságok munkájáért. Most azért küzdenek, hogy minden eltűntet megtaláljanak, ennek érdekében a kutatási területet is kiszélesítették - mondta. Hozzátette: a megtalált holttestek azonosításához minden segítséget megadnak.

Budapest, 2019. május 31.
Búvárfelszereléseket pakol a katasztrófavédelem szakembere a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
MTI/Balogh Zoltán
Búvárfelszereléseket pakol a katasztrófavédelem szakembere a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én. MTI/Balogh Zoltán

Előzmények

Szerda este negyed 10-kor összeütközött két hajó a Dunán a Parlamentnél: a Hableány nevű turistahajóba hátulról beleütközött egy szállodahajó, felborította, majd maga alá gyűrte. Éjjel fél 1-kor a mentőszolgálat szóvivője azt mondta, legalább 7 ember halt meg, 7 embert kórházban ápolnak, 21 embert pedig nagy erőkkel keresnek. A Dunára pontont építettek, egy búvár csütörtök este már lemerült a roncshoz, de kiemelni nagyon nehéz lesz.

Az elsüllyedt hajón 33 dél-koreai turista utazott, kétfős magyar személyzettel. A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a rendőrség kihallgatta és őrizetbe vette, majd kezdeményezte a letartóztatását. A tragédiáról két videófelvételt is közreadtak. A történteket ezekből, a hajózási adatokból és a rádióforgalmazásból, valamint a túlélők és szemtanúk beszámolóiból rekonstruálják.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×