eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Combino villamos közlekedik a Nagykörúton 2017. szeptember 12-én. Forgalomba állt a hatodik, FUTÁR-rendszerrel és a biztonságosabb utazást elősegítő fedélzeti kamerarendszerrel felszerelt Combino villamos. Az eszközök telepítése folyamatos, várhatóan 2018 tavaszára mind a 40 forgalomban lévő szerelvény megjelenik az utazástervezőben, és kamerával felszerelve közlekedik majd a Nagykörúton, illetve az 1-es villamos vonalán.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Mi lesz a fővárosi felújításokkal az iskolakezdésig?

A végéhez közelednek a felújítási munkálatok a fővárosi villamosvonalakon, a nagykörúti 4-6-os vonalon és a Hungária körúti 1-es villamos vonalán.

A vágányépítési munkálatokkal már végeztek a Fehérvári út–Etele út csomópontban, ahol megszűntek a forgalomkorlátozások. A Budapesti Közlekedési Központ közölte, hogy az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása a tervek szerint halad, az Etele út továbbra is egyirányú marad a Fehérvári út irányába.

Kelemen Tamás, a Közlekedő Tömeg Egyesület alelnöke az InfoRádiónak elmondta, a vonal meghosszabbítása keretében végezték el a meglévő szakasz egyes részeink felújítását. A munkálatok elsősorban a Közvágóhíd és a Puskás Ferenc Stadion közti vonalat érintették. Szerinte az építkezés jól áll, és a BKK tartani fogja az augusztus 31-i határidőt. A Közlekedő Tömeg Egyesület alelnöke hozzátette: ugyan a villamosvonal elkészülhet az év végéig, de az Etele út lezárása valószínűleg tovább tart majd szeptember 30-nál.

Az 1-es villamos egy másik részét is felújítják, a rekonstrukció július 7-én kezdődött és a nyári szünet végéig tart. A Mester utca és Népliget közötti, valamint a Hős utca környékén található szakaszok rekonstrukcióját végzik el, ahol a néhány évvel ezelőtti vonalfelújítás idején csak a megállóhelyek korszerűsítése történt meg. Most a villamossín cseréjén kívül megerősítik a földműveket, valamint felújítják a vágányokat keresztező átjárókat is.

A másik legjelentősebb fővárosi vonalon, a 4-6-os villamosvonalon június 16-tól szeptember 2-ig pályakorszerűsítést végeznek. A Nagykörút érintett szakaszán, az Oktogon és a József utca között ideiglenes buszsávot alakítottak ki a pótlóbuszok zavartalan közlekedése érdekében, ezért ezen a szakaszon az autósoknak csak egy-egy sáv jut.

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója júniusban az InfoRádiónak részletesen beszélt arról, hogy miért egyszerre végzik el a legnagyobb villamosvonalak, rekonstrukcióját. „A nyári időszakban muszáj megcsinálni olyan dolgokat, amiket nem bírna el a hétköznapi, iskolaidőben való közlekedési nagyság” – fogalmazott.

A Nagykörút másik szakaszán, a Szent István körúton vízvezeték-felújítás miatt változott meg forgalom június közepén, augusztus 31-ig a Nyugati tér felé a Szemere utca és a Bihari János utca közötti útpályát teljes szélességében lezárták. Közlekedni itt a villamosvágányon lehet, jelzőlámpás szabályozás mellett.

A főváros forgalmát két építkezési munkálat érinti majd komolyabban a következő időszakban – jegyezte meg a Közlekedő Tömeg Egyesület alelnöke. Kelemen Tamás a Dózsa György úton és a Kossuth Lajos utcán tervezett távhővezeték építése okozta kényelmetlenségre hívta fel a figyelmet.

A BAH-csomóponti felüljáró újraaszfaltozása, illetve várhatóan a Szent István körúti csatornázási munkálatok is befejeződnek a hétvégére – tette hozzá Kelemen Tamás.

A BAH-csomópont kisebb átalakítása után kezdődhet el a Lánchíd és az alagút felújítása – ezt korábban Tarlós István főpolgármester mondta az InfoRádió Aréna című műsorában. Mint hangsúlyozta, egyszerre nem lehet lezárni a két forgalmas útvonalat.

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta, hogy a korábban tervezett, két ütemes felújítás helyett egyszerre korszerűsítse a főváros a váralagutat, a Lánchidat és a Clark Ádám teret. Ezzel jócskán lerövidülne az eredetileg 2024-ig tervezett kivitelezési időszak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×