INFORÁDIÓ 
2019. február 18. hétfő
Bernadett

hírek

inforádió

belföld

Nem jár szabadság a hozzátartozók ápolására

Nem jár szabadság a hozzátartozók ápolására

Infostart / InfoRádió

Nem jár betegszabadság akkor, ha valaki szüleit, hozzátartozóit ápolja. Ilyen esetekben ápolási díjat lehet igényelni. Idős, beteg ember ellátására ma már házi segítségnyújtást is igénybe lehet venni, de akár Gondozóházban is lehet kérni az ellátást.

Ápolási díjban részesülhet, aki a szüleiről, közei hozzátartozóiról gondoskodik. Nemcsak a gyermek, hanem az unoka is, ha vállalja ezt a feladatot - mondta az InfoRádiónak Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

Az ápolási díj hosszabb időre, legalább egy-két hétre szükséges ápolás, gondozás esetén vehető igénybe.

"Ha így, munka vagy iskola mellett nem tudják megoldani a lábadozás idején való gondozást, ellátást - például egy műtét után -, akkor lépnek be azok a szociális szolgáltatási lehetőségek, amelyeket mindenki igénybe vehet az országban. Elsősorban a házi segítségnyújtást érdemes említeni, amelynek során napközben segít az otthonában az idős személynek. Ha ez nem elégséges, de arra sincs szükség, hogy tartósan ápoló-, gondozó otthonba kerüljön a személy, akkor a harmincezer főnél nagyobb településen kötelezően üzemeltetett szolgáltatás a Gondozóház, ahol ideiglenesen, egy-két hétre vagy egy-két hónapra nyújtanak teljes körű ellátást" - sorolta Nyitrai Imre.

Az önkormányzatok számára kötelező a házi segítségnyújtás ellátása. Magyarországon jellemzően több mint 50%-ban ezt kiadják az önkormányzatok egyházi és civil szolgáltatók számára. Ma majdnem minden településen elérhető, az országban 90%-os lefedettség.

Betegszabadságot nem lehet kivenni ilyen ápolási célra. Az állam úgy tud segíteni, hogy ehelyett többféle ideiglenes vagy tartós ápolástámogatási forma rendelkezésre áll - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

A demens betegekkel kapcsolatban hozzátette: a fenntartók a saját belátásuk szerint dönthetnek úgy, hogy ha a nappali ellátásban egyre több a demens, akkor úgynevezett demens férőhelyet is üzemeltetnek. "Azt nem mondhatnám, hogy valamennyi település, amelynek bizonyos lélekszám fölött kötelező az idősek nappali ellátása, biztosítani tudná a demensek ellátását. Mivel ez a problémakör egyre gyakrabban jelenik meg, az ellátórendszernek is folyamatosan reagálnia kell" - hangsúlyozta Nyitrai Imre.

Kapcsolódó hang

Nem jár szabadság a hozzátartozók ápolására
 


A címlapról ajánljuk

Lövések az Örsön

Két társaság szólalkozott össze egy söröző előtt, ekkor dördültek el a gázpisztolyos lövések...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018