eur:
389.16
usd:
362.11
bux:
68510.26
2024. május 8. szerda Mihály

Szigetvári nem hagyja annyiban az NVB nemleges döntését

A Nemzeti Választási Bizottság szerint sem akadályozta a rendőri intézkedés az együtt aktivistáit a Határ úti aláírásgyűjtésben, az NVB hétfőn helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát, amelyben elutasították Szigetvári Viktornak, az Együtt politikusának kifogását a Határ úti, olimpiával kapcsolatos népszavazási aláírásgyűjtéssel kapcsolatban.

Az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke azért fordult a Fővárosi Választási Bizottsághoz, mert úgy vélte, a közterület-felügyelők megsértették az aláírásgyűjtés szabadságára vonatkozó jogszabályt, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, amikor február 7-én - egy körözött személy elfogása miatti rendőri intézkedés során - sorfalat álltak a Határ úti aluljáróban a helyi népszavazási kezdeményezést támogató aláírásokat gyűjtő Együtt-aktivisták pultja előtt.

Kifogásában Szigetvári Viktor arra hivatkozott, a közterület-felügyelők magatartása alkalmas volt arra, hogy korlátozza a támogató aláírások gyűjtésének szabadságát, mivel a sorfal már önmagában is nehezítette az aláírásgyűjtő pulthoz való eljutást, az pedig hogy a sorfalat egyenruhás közterület-felügyelők alkották, kifejezetten azt a látszatot keltette, hogy az aláírásgyűjtő pulthoz rendészeti jellegű intézkedés miatt nem lehet odamenni.

A Fővárosi Választási Bizottság február 13-án a kifogást elutasította, mert nem látta bizonyítottnak az aláírásgyűjtésre vonatkozó szabályok megsértését. Az FVB szerint a beadványozó nem bizonyította, hogy a közterület-felügyelők, illetve az eljáró rendőrök valóban, ténylegesen akadályozták volna az aláírásgyűjtőket, vagy a kezdeményezést aláírni szándékozókat akár azzal, hogy nem engedték volna az embereket az aláírásgyűjtő pulthoz, vagy megakadályozták volna, hogy a pultot az aláírásgyűjtők az intézkedés helyétől távolabb vigyék. Az FVB megjegyezte azt is, hogy a rendőri illetve közterület-felügyelői intézkedéssel szemben panasszal lehet fordulni az illetékes hatóságokhoz, ezek elbírálása azonban nem a választási bizottság hatásköre.

Szigetvári Viktor fellebbezést nyújtott be az FVB határozatával szemben, mert úgy ítélte meg, az intézkedés során akadályozták az aláírásgyűjtést, ez pedig álláspontja szerint, a Kúria gyakorlatát is figyelembe véve, jogsértő.

Az NVB hétfői ülésén 10 igen szavazattal, Litresits András, az MSZP delegáltjának ellenszavazatával elutasította a fellebbezést. Az NVB többsége egyetértett abban, hogy a benyújtott bizonyítékok nem támasztják alá, hogy a közterület-felügyelők akadályozták a gyűjtők vagy aláírásgyűjtők bármelyikét, a pulttól távolabb, 1,5-2 méterre álltak, háttal nekik.

A vitában Patyi András, az NVB elnöke jelezte: nem ért egyet az FVB álláspontjával, hogy a választási bizottság nem vizsgálhatja a rendőri vagy közterület-felügyeleti intézkedést: mint mondta, a választási szervek vizsgálhatják a rendőrség vagy bármely más állami vagy nem állami szerv választással összefüggő tevékenységét. A bizottság ezt a javaslatot elfogadta, és belevette a helybenhagyásról szóló döntés indoklásába.

Az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében 266 151 aláírást gyűjtött össze a Momentum Mozgalom, az aláírásokat pénteken adták le a Fővárosi Választási Irodának.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×