Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törvényeket módosított az Országgyűlés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több törvénymódosítást is elfogadott kedden az Országgyűlés a földárverések lezárása és az egyetemi kórházak létrehozását lehetővé tévő jogszabály mellett. Így például enyhítettek a börtönök túlzsúfoltságán.

Az Országgyűlés döntött az úgynevezett reintegrációs őrizet alkalmazhatóságának kiterjesztéséről, tehát az elítéltek korábbinál szélesebb körét vonhatják be a programba és az ezen őrizetben tölthető idő is hosszabb lehet az eddiginél, amellyel a kormány tervei szerint részben enyhíthetik a börtönök túlzsúfoltságát. Emellett bevezették a zsúfolt elhelyezési körülmények miatti panasz lehetőségét és új kártalanítási eljárást alakítottak ki a panaszos rabok számára.

A Ház meghosszabbította a magyar katonák jelenlétét Maliban, az Európai Unió kiképző műveletében. A kabinet most jóváhagyott döntése alapján - a váltási időszakon kívül - legfeljebb 15 magyar katona maradhat 2018 májusáig az afrikai ország területén.

Az Országgyűlés döntése alapján visszakerül az államhoz a Göcseji Múzeum épülete, az módosítás indoklása alapján Zalaegerszeg eddig csak az ingatlan 15 százalékát használta közművelődési célra.

A Ház pontosította a magyar jogrendszerbe nemrég visszavezetett önálló zálogjog szabályait, így az átalakításos önálló zálogjog nem alapítással, hanem csak a már bejegyzett jelzálogjog, illetve a különvált zálogjog átalakításával jöhet létre.

A képviselők elfogadták azt a belügyi módosítást is, amely alapján ha egy településen már a hatóságnak kellett kijelölnie ideiglenes hulladékszállítót, például mert a korábbi közszolgáltató nem tudott gazdaságosan tovább működni, a kijelölt szolgáltatónak az ellátás teljes összegét meg kell téríteni, az összeg mértékét pedig a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-nek kell meghatároznia.

Mindemellett az Országgyűlés visszaállította a minden vadászra kiterjedő kötelező vadász-kamarai tagságot, egyszerűsítette a ragadványnevek használatát, és némileg módosította a parlamenti frakciók alkalmazottainak foglalkoztatását szabályozó törvényt, anélkül, hogy megemelte volna a képviselőcsoportok rendelkezésére álló keretet.