eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Börtönt kockáztat, aki kidobja a háziállatát

Sokan egyszerűen kidobják megunt háziállatukat, börtönbüntetést kockáztatva ezzel, holott az állattartás akár évtizedekre való elkötelezettséggel jár - hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Seress Zoltán szerint a felelős állattartáshoz mérlegelni kell a házi kedvenc számára rendelkezésre álló életteret, az anyagi fedezetet, illetve a szükséges szabadidőt.

Egy-egy állat akár 5-10-15-20 évig is tud élni, tehát komoly felelősséggel jár az állattartásról sóló döntés - hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője az InfoRádióban.

Seress Zoltán elmondta, hogy nagyon sokan valamilyen ünnep, például születésnap alkalmával próbálják meglepni a családtagjaikat egy-egy olyan állattal, amelynek a tartásához nincs sem megfelelő mennyiségű ismeret, sem megfelelő tartási hely. A szürke hétköznapokban így az ünnepi fényben úszó ajándék teherként marad a családban.

Nagyon sokan ilyenkor egyszerűen kidobják az utcára a megunt állatot. E ponton kapcsolódnak be az állatvédő szervezetek.

"Nekünk az a célunk, hogy a házi kedvenceket a lehető legfelelősségteljesebben tartsák a gazdák, és egyiket se dobják ki az utcára" - jelezte Seress Zoltán, hozzátéve, hogy ezzel szemben elég sok problémával találkoznak.

Az egyesület vezetője szerint három alapvető dolog kell az állattartáshoz.
Az egyik a megfelelő tartási hely. Itt kell számot vetni azzal, hogy kinek mekkora élettere van, rendelkezik-e udvarral, vagy éppen emeleti lakásban él.

A második fontos dolog az anyagi fedezet biztosítása. Sokan ugyanis nem veszik figyelembe, hogy egy macska, kutya táplálására áldozni kell, egy-egy orvosi kezelés, vagy netán egy műtét több tízezer, sőt, akár több százezer forintba is kerülhet.

A harmadik szükséges feltétel pedig az, hogy a gazdáknak rendelkezniük kell a szükséges szabadidővel. Van, aki elmegy korán reggel iskolába és délután négy-öt órakor ér haza, ilyenkor felvetődik a kérdés: ki viszi le közben a kutyát sétálni, ki tisztítja ki a macska almát, vagy éppen ki ad a díszmadárnak eleséget.

Tehát akinek nincs megfelelő mennyiségű szabadideje, annak érdemes elgondolkoznia azon, hogy egyáltalán van-e értelme hosszú évekre állattartásra adni a fejét - ajánlotta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb állatkereskedésben nem veszik vissza a megvásárolt kutyát-macskát vagy épp díszhalat. Így aztán ha két nap múlva valaki úgy gondolja, hogy már nem szeretné tovább magánál tartani az állatot, akkor sokszor felvetődik a kérdés: hova is vigye.

"Nagyon sokan az éj leple alatt megpróbálnak megszabadulni a megunt házi kedvenctől, ám sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a törvények szerint ha valaki elhagyja, kiteszi a gerinces állatát, azzal elköveti az állatkínzás bűncselekményét, amiért akár letöltendő börtönt is lehet kapni. Óva intünk tehát mindenkit attól, hogy kidobja az utcára az állatát" - hangsúlyozta.

Hozzátette: mindennek fényében nagyon felelős döntésnek kell megelőznie a házi kedvencek tartását.

"Az állatért mindig az ember a felelős, a tartó, és ha megvásárolunk, vagy örökbe fogadunk egy házi kedvencet, akkor mindig az állat egész életére szólóan kell gondolkodnunk" - tanácsolta Seress Zoltán. 

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×