eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

Ezért jön Putyin Budapestre

Kedden érkezik Budapestre Vlagyimir Putyin orosz elnök. Kilenc éve, 2006-ban látogatott utoljára orosz elnök Magyarországra, a mostani látogatás központjában az energetikai áll. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország energiabiztonságának szempontjából döntő jelentősége lehet az orosz elnöki vizitnek. Orbán Viktor arról beszélt, Magyarországnak jóban kell lennie Kijevvel és Moszkvával is.

Kijevi látogatásáról szólva a kormányfő a Kossuth Rádióban kijelentette: Magyarországnak ésszerű érdekei fűződnek ahhoz, hogy jó kapcsolatban álljon az ukránokkal.
    
Álláspontját úgy összegezte: "Ukrajnában háború van (...), a létéért, a fennmaradásáért, a területeiért harcol". Ezt tudomásul véve kell szerinte foglalkozni a kárpátaljai magyarok helyzetével, akik mellett mindig ki fog állni a magyar kormány.
    
Az orosz-magyar kapcsolatról Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarországnak ésszerű és rendezett kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal is. Ez nem könnyű, mert az együttműködés Oroszországgal sok magyarnak érzelmi kérdés - folytatta -, de szerinte ezen úrrá kell lenni, Magyarország nyilvánvaló biztonsági, gazdasági, energiaellátási érdekeit kell szem előtt tartani.
    
Vlagyimir Putyin jövő heti budapesti látogatásáról Orbán Viktor elmondta, ő hívta meg az orosz elnököt, örül neki, hogy jön, és a jövőben is szívesen látják majd. Putyint úgy jellemezte mint aki "vitatott, de elismert szereplője az európai politikának".
    
A lejáró hosszú távú gázszerződéssel kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt: egy új szerződés megkötését nehezíti az a körülmény, hogy a gáz ára az olajár változása miatt nem alakult kiszámíthatóan az elmúlt időszakban, ma senki nem tudja megmondani, a következő két-három évben mi lesz az ésszerű ár. "Ezért hosszú távú elköteleződést sem kellene vállalnunk, a régi szerződés meg lejárt, és holnap reggel is fűteni kell a háztartásokban" - szavai szerint ezt a "nehéz dolgot" kell megoldani, ami nem lehetetlen, de részleteket csak a Putyin-tárgyalás után árul el.

Szijjártó Péter azt mondta, Oroszország az elkövetkező években is kulcsszereplő lesz Közép-Európa energiaellátásában, ezért nem képzelhető el, hogy "ne konzultáljunk folyamatosan" Moszkvával. Ráadásul az ország a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és a magyar-orosz kereskedelem visszaesése a teljes magyar külgazdaság, és így az egész nemzetgazdaság teljesítményére nagyon súlyos hatással van. A tárcavezető emlékeztetett az idén jár le Magyarország hosszú távú gázszállítási megállapodása. Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő az Infordáió Aréna című műsorában azt mondta, normális helyzetben egy ilyen súlyú vezető budapesti fogadása egyértelmű politikai siker lenne, ám a jelenlegi feszült helyzet nem nevezhető ennek

Putyin azért jön Magyarországra, hogy demonstrálja: van még partnere az Európai Unióban - vélekedett Sz. Bíró Zoltán.

"Ez Oroszország számára fontos. Ha hinni lehet a kiszivárogtatott híreknek - én ezt hitelt érdemlőnek gondolom -, a kezdeményezés nem magyar részről történt, hanem orosz részről. Ebben a pillanatnyi helyzetben az érdekelt ebben a találkozóban Putyin volt, aki ezzel a látogatással is demonstrálni akarta, hogy vannak olyan partnerei az Európai Unión belül, akik ebben a feszült geopolitikai helyzetben is hajlandók fogadni. Hozzáteszem, hogy normális esetben egy ilyen súlyú, ilyen jelentőségű állam első számú vezetőjének magyarországi látogatása egyértelmű politikai, külpolitikai, diplomáciai siker. A probléma, hogy nincs normális helyzet. Egy ilyen feszült helyzetben ez kétségeket, komoly problémákat, bizonytalanságot ébreszt a magyar kormánnyal szemben. Szerencse ebből a szempontból, hogy a minszki megállapodás nem kudarccal végződött, tehát nem növelte a feszültséget, hanem tompította. Ha kudarccal járt volna, a mostaninál is nehezebb lett volna megmagyarázni ennek az útnak az indokoltságát" - fejtette ki a történész.

A látogatásnak különös jelentőséget ad, hogy az orosz elnök a kelet-ukrajnai harcok és a Krím elcsatolása óta nem járt Európai Uniós vezetőnél. Múlt hét elején Magyar Levente külügyi államtitkára azt mondta, bár főként gazdasági kérdések kerülnek napirendre, a viziten várhatóan szó esik Ukrajnáról is.

Orbán Viktor legutóbb egy éve, 2014 januárjában találkozott Vlagyimir Putyinnal Moszkvában, akkor a paksi szerződésről tárgyaltak, a magyar kormányfő előtte 2013 februárjában és 2010 tavaszán járt az orosz elnöknél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×