eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

Történelmi mélypontokat dönt a rubel - lapszemle

A portfolio.hu-n arról olvashatnak, hogy az elmúlt napokban rendre új történelmi mélypontra gyengült a rubel, a befektetők láthatóan idegesek és menekítik ki a tőkét Oroszországból. A Népszabadság szerint a bankkártyás fizetéshez kötődő szoftverhibák miatt csúszik a MOL BuBi átadása.

A Magyar Nemzet azt írja: évente nyolcezer méheltávolítást hajtanak végre Magyarországon, miközben az ilyen jellegű műtétek száma a 90-es évek óta lassan csökken. A műtétek döntő része nem életmentő beavatkozás, vagyis többre kerül sor, mint amennyi elkerülhetetlen. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint a legtöbb beavatkozást a 45-49 éves korosztály körében végzik, esetükben évi mintegy kétezer műtétet hajtanak végre.

A Népszabadság szerint a bankkártyás fizetéshez kötődő szoftverhibák miatt csúszik a MOL BuBi közbringarendszer átadása. A BKK egy hetet adott "a kártyás fizetési funkció véglegesítésére".

Az Index.hu-n arról olvashatnak: az Apple hétfő hajnal óta dolgozott azon, hogy kiderítse, egy hacker hogyan juthatott hozzá több híresség privát képeihez, melyeket az ő rendszerükben tároltak. A cég több mint negyvenórás vizsgálata után arra jutott, hogy a felhasználónevekre, jelszavakra és emlékeztető kérdésekre irányult egy nagyon kifinomult támadás, és nem az iCloud szolgáltatásban volt biztonsági rés.

A Népszabadságból megtudhatják, hogy szervezeti változásokkal jár együtt, ha az MSZP kiköltözik a VI. kerületi Jókai utcai székházából. A pártvezetés ugyanis összeköti a költözést a választókerületi szervezetek megerősítésével. Tóbiás József pártelnök szerint az a céljuk, hogy minél közelebb kerüljenek az emberekhez.

A Magyar Nemzet értesülését erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter Twitter oldalán: azaz az eheti walesi NATO-csúcson több felajánlást is tesz Magyarország. Például katonákat küldhetünk a Baltikumba, illetve emelkedhetnek a védelmi kiadások.

Az Index.hu-n arról olvashatnak, hogy a magyar rendőrség is részt vett abban az osztrák rendőrség által koordinált "Vigorali-műveletben", amely nyomán sikerült felgöngyölíteni egy Európa-szerte működő gyógyszerhamisító bűnszervezetet. A csoport elsősorban potencianövelőket árusított az interneten, több mint húszezer embert megkárosított, eredeti terméket ígérve. A szállítás Szlovákián, Németországon és Ausztrián keresztül zajlott.

A Napi.hu összeállításából kiderül: az eurózóna perifériáján lévő államokban - amelyek közül többet az EU és IMF pénzügyi segítségével kellett megmenteni a csődtől -, újra megjelentek a vállalatok eladósodásának vészjósló jelei. Az úgynevezett tőkeáttételes hitelek (a hitelből finanszírozott pénzügyi befektetések) 2007 óta nem látott szintre emelkedtek.

A portfolio.hu-n arról olvashatnak, hogy az elmúlt napokban rendre új történelmi mélypontra gyengült a rubel, a befektetők láthatóan idegesek és nagy volumenben menekítik ki a tőkét Oroszországból. Sajnos az orosz események miatt nem csak az osztrák bankoknak kell izgulni, a magyar tőzsdén forgó nagyvállalatok döntő többségének is fejfájást okozhat, ha a feszültségek állandósulnak.

A pénzcentrum.hu írásából megtudhatják: megkezdődött a Józsefvárosi piac bontása. A munkálatokat végző cégeknek az híres-hírhedt Négy Tigris piac után maradt konténervárost kell eltakarítaniuk. A korábbi tervek szerint a piac helyére 4 milliárd forint értékű fejlesztést - sportközpontot és szabadidőparkot - tervez a kerületi önkormányzat.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×