eur:
387.6
usd:
359.89
bux:
69201.95
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Fodor nem vág neki a leginkább átlátható választásnak

Nem indul a Magyar Liberális Párt az európai parlamenti választáson - jelentette be Fodor Gábor pártelnök, aki a döntést politikai és pénzügyi okokkal indokolta. Pedig az európai parlamenti választáson csak listákra szavazhatnak a választók, szakemberek szerint ez a legegyszerűbb és leginkább átlátható rendszer a kontinens választási szisztémái közül.

A baloldali Kormányváltó Összefogás listáján a parlamentbe jutott Magyar Liberális Párt nem indul a májusi parlamenti választáson - közölte Fodor Gábor, aki egyedüliként szerzett a liberálisok közül mandátumot. A pártelnök szerint döntésük politikai oka, hogy bár többször is felkérte a baloldali összefogás pártjait a választási együttműködés fenntartására, erre elutasító választ kapott.

Fodor Gábor szerint, bár a döntést elfogadja, fennáll a veszély, hogy ebben az esetben az ellenzéki pártok között megoszlanak majd a szavazatok, és így az indulók közül többen be sem jutnak a parlamentbe.

Az európai parlamenti választáson csak listákra szavazhatnak a választók, szakemberek szerint ez a legegyszerűbb és leginkább átlátható rendszer a kontinens választási szisztémái közül.

Az ELTE alkotmányjogi tanszékének adjunktusa, Bodnár Eszter egy szerdai konferencián hangsúlyozta: nagyon arányos rendszerről van szó, azaz pontosan az lesz a választás eredménye, mint ami a társadalmi, politikai megosztottság.

Egyes lapvélemények szerint a parlamenti választáson csak a közös listán induló Magyar Liberális Párt döntését ez a megfontolás is erősíthette: vagyis a kudarctól tartva inkább neki sem vág a megmérettetésnek. Fodor Gábor pártelnök ugyanakkor technikai érvként azt is megemlítette, hogy nincsen pénzük a választáson való részvételre.

Az InfoRádió szerdán az ügyben kereste Fodor Gábort, aki csütörtökre ígért interjút.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
Megindulhatott az offenzíva Ukrajna második legnagyobb városa ellen, felpörgött az orosz hadigépezet – Híreink az orosz–ukrán háborúról pénteken

Megindulhatott az offenzíva Ukrajna második legnagyobb városa ellen, felpörgött az orosz hadigépezet – Híreink az orosz–ukrán háborúról pénteken

Pénteken arról érkeznek jelentések, hogy az orosz erők átlépték a határt Harkiv megyénél, és Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv felé tartanak. Ukrajna régóta számít egy ilyen támadásra, az utóbbi időben Oroszország egyre hevesebben ágyúzta a várost. Ukrán drónok csaptak le a Kalugai területen, egy olajfinomítóban tűz ütött ki. Orosz közlések szerint Moszkvától délre, valamint a Brjanszki és a Belgorodi területen is ukrán drónokat lőtt le a légvédelem. A brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése szerint márciusról áprilisra jelentősen növekedett az orosz támadások száma Kelet-Ukrajnában, Csasziv Jarnál 200 százalékos növekedés volt. Csütörtökön megtartották Moszkvában a Győzelem napi katonai parádét, amely ezúttal is szerényre sikeredett. Vlagyimir Putyin Mihail Misusztyin eddigi kormányfőt javasolja továbbra is miniszterelnöknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 10. 16:30
×
×
×
×