Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már kedden elrendelhetik a szmogriadót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hétfőn 16 óráig számított átlageredmények alapján nem zárható ki annak a valószínűsége, hogy a holnapi nap folyamán a fővárosban el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát. Ebben az esetben a forgalomkorlátozással járó intézkedések a kihirdetést követő nap, azaz szerda reggel 6 órától lépnek életbe - áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Ez az intézkedés csak akkor nem lép életbe, ha a hétfői eredmények alapján - egy jelentős javulás eredményeképp - nem lenne indokolt a riasztási fokozat elrendelése, vagy egy elrendelt riasztási fokozat szerda reggeli további fenntartása.

A tegnapi nap folyamán a légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a kisméretű szállópor (PM10) szintje 6 fővárosi mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, míg abból 3 mérőállomáson meghaladta a riasztási küszöbértéket is, ezzel teljesült a riasztási fokozat első napi feltétele. A hétfőn 16 óráig számított átlageredmények alapján a tegnapi állapot már kissé javult.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, mely felett a rövid idejű hatás veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni. A riasztási fokozatot - a kisméretű szálló por (PM10) szennyező anyag esetében - akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Ha a kedvezőtlen légszennyezettségi helyzet eredményeképp a holnap hajnali órákban el kell rendelni a riasztási fokozatot, akkor a vonatkozó jogszabályok alapján 2013. november 20-án, szerda reggel 6 órától akár a gépjárműforgalom korlátozására is sor kerülhet - a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a szmogriadó riasztási fokozatának ideje alatt a fővárosban nem közlekedhetnek.

A riasztási fokozat időtartama alatt az érintett gépjárművek használatára vonatkozó korlátozó intézkedés minden nap 6 órától 22 óráig tart, annak megsértése a vonatkozó jogszabályok alapján szabálysértésnek minősül. A szmogriadó riasztási fokozatának elrendelésekor a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben - százezer forintig terjedő - bírságot szabhat ki.

Tarlós István főpolgármester felkéri a lakosságot, hogy holnap és holnapután figyeljék a reggeli híradásokat, hogy egy esetleg elrendelésre kerülő hatósági korlátozó rendelkezés betartása minél kisebb problémát jelenthessen, továbbá köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerve a helyzet komolyságát korlátozzák autóhasználatukat - a közösségi közlekedést részesítve előnyben -, illetve az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen korlátozzák a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása, a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen - írja a Főpolgármesteri Hivatal.