eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kik vannak a szigorúbb büntető törvénykönyv célkeresztjében?

Az erőszakos bűncselekmények elkövetői állnak a tegnap hatályba lépett Btk. célkeresztjében - fogalmazott Répássy Róbert. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy egy kodifikációs bizottság már dolgozik az új büntető eljárási törvényen.

Átláthatóbb és korszerűbb az új Büntető Törvénykönyv a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint. Répássy Róbert az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az új kódex az 1978-as, több mint 100 alkalommal módosított Btk-t váltotta fel.

Az új Btk figyelembe veszi az eddigi jogalkotók gyakorlatát és abból számos szabályt beépít. Másrészt felhasználóbarátabb is. Vagyis a szakma számára jobban emészthető, könnyebben használható jogszabály lett - jellemezte az új büntető törvénykönyvet az államtitkár.

Répássy Róbert arról is beszélt, hogy egy kodifikációs bizottság már dolgozik az új büntetőeljárási törvényen.Reális célnak tartja, hogy a következő országgyűlés elfogadja az új büntetőeljárási törvényt, amely teljesen összhangban lehet a most elfogadott Btk.-val.

Az államtitkár hangsúlyozta: az erőszakos, visszaeső bűnözők az új kódex értelmében a korábbinál szigorúbb büntetésekre számíthatnak, az első bűncselekményes elkövetők esetében azonban nagyobb a bírák mozgástere.

Mint fogalmazott, "az új Btk. célkeresztjében a személy elleni erőszakos bűncselekmények elkövetői vannak".

Répássy Róbert arról is beszélt, hogy változik a jogos védelem szabályozása, úgy fogalmazott: az új Btk. által meghatározott helyzetekben nem kell majd hosszas eljárásban bizonygatni, hogy életveszélyes szituációban, önvédelemről volt szó.

Az mellé áll a törvény, aki meg tudja magát védeni - fogalmazott az államtitkár, aki hozzátette: a 18 év alattiak ellen elkövetett bűncselekmények esetében nagyon súlyos a Btk. szigora. Ezek a bűncselekmények ugyanis csak a gyermek nagykorúvá válásától számított 5 év elteltével évülnek el, éppen azért, hogy felnőttként lehetősége legyen mérlegelni az esetleges feljelentést. Az általános elévülési idő más esetekben is 3-ról 5 évre nő.

Szigorúbb büntetésre számíthatnak a drogfogyasztók az új büntető törvénykönyv hatályba lépésével - erősítette meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Répássy Róbert úgy vélte: a fogyasztás szigorúbb szankcionálásával visszaszorítják a keresletet, ezzel pedig a drogkereskedelmet is.

Hozzátette: az új kódex nem tesz különbséget a nehéz és a könnyű drogok között, de a büntetési tételek alapvetően nem változnak. Hozzátette: a fogyasztó csak kétévente egyszer választhatja függőségére hivatkozva az elterelést, vagyis a felvilágosítást és a terápiát. Hangsúlyozta: az alkalmi fogyasztónál ez nem jelent azonnali börtönbüntetést. Az ittas vezetés szabályai is szigorúbbak, mert már öt ezrelékes alkoholszintnél elveszik a jogosítványt.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×