eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mi derül ki az időközi választások eredményéből?

Kevés időközi választást nyertek idén az országgyűlési pártok jelöltjei, ám közülük csak a Fidesz politikusai jutottak mandátumhoz. A pártok közül, a függetlenek után, idén csak a Fidesz volt sikeres az időközi választásokon, ez is mutatja a közvélemény-kutatásokból szintén kiolvasható magabiztos kormánypárti előnyt.

A hétvégi, kilenc időközi polgármester-választás közül kettőt, a Regölyön, illetve a Túristvándiban rendezettet nyerte a Fidesz jelöltje vagy a párt által támogatott politikus. Szászfán a Roma Polgárjogi Mozgalom jelöltje, Ipolytarnócon, Jékén, Ostffyasszonyfán, Szelestén, Sárosdon és Jászszentlászlón pedig független jelölt nyert, igaz az utolsó kivételével a Fidesz nem is indított jelöltet. A monori önkormányzati képviselő-választást viszont szintén a Fidesz jelöltje nyerte.

Ha az idén eddig tartott összes időközi választás eredményét nézzük, akkor a 32 megválasztott polgármester közül csupán négy, a 42 önkormányzati képviselő közül pedig szintén csak négy volt a kormánypártok jelöltje vagy támogatottja, ám rajtuk kívül csak független jelöltek nyertek és persze a Roma Polgárjogi Mozgalom már említett tagja. Ennek elsősorban az az oka, hogy az időközi választások nagy része olyan kistelepüléseket érintett, ahol csak elvétve vagy egyáltalán nem indultak a voksoláson az országgyűlési pártok delegáltjai.

A különböző eredményeket persze minden párt a maga módján értelmezte. Miután két hete Dunakeszin és Szentendrén a Fidesz jelöltje nyerte az időközi önkormányzati képviselő-választást, Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke igazolva látta, hogy a választók nem fordultak el a Fidesztől. Az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért viszont pont azért gondolta, hogy Dunakeszi az első lépés a korszakváltás felé, mert jelöltjük az MSZP és a Jobbik jelöltjét megelőzve második lett a voksoláson. A Jobbik a most hétvégi monori voksolásra hivatkozva hangsúlyozta, hogy a szocialistákat legyőzve a második erővé vált.

Ám abból, hogy a függetleneken kívül, a pártok közül idén csak a Fidesz volt sikeres az időközi választásokon, egyedül a közvélemény-kutatásokból is kiolvasható magabiztos kormánypárti előny mutatható ki.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×