eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem tudni, mikor kezdődik a pénztárgépek ellenőrzése

A tervezettnél százmilliárd forinttal kevesebb áfabevétel folyt be tavaly a költségvetésbe - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában. Varga Árpád azt nem tudta megmondani, elindul-e a pénztárgépek ellenőrzése április elsejétől.

A vártnál 1-2 százalékkal kevesebb adót szedett be tavaly az adóhatóság - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese. Varga Árpád úgy fogalmazott: az elmaradásnak részben objektív okai vannak, mert ha a gazdaság nem nő, akkor az adóbevételek sem az elvártnak megfelelően folynak be. A költségvetés még másfél százalékos gazdasági növekedéssel számolt tavaly - tette hozzá.

Az elnökhelyettes hangsúlyozta: a legnagyobb lemaradás, mintegy 90 milliárd forint - az évközbeni változások miatt - a pénzügyi szervezetek különadójánál volt. Hozzátette: emellett a többi között elmaradtak az eva-bevételek a kulcs emelése miatt, az áfabevételnél mintegy 100 milliárd elmaradás volt, míg a pénznyerő gépek év vége előtti megszüntetése 26 milliárdos bevételkiesést okozott. A tervezettnél több pénz folyt be jövedéki adóból, illetékből és az ágazati különadóból. A társasági adóbevételnél minimális volt az eltérés - fejtette ki.

Varga Árpád azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy elindul-e a pénztárgépek ellenőrzése az eredetileg tervezett április elsejétől. Meg kell várni az ügyben Brüsszel álláspontját, valamint a szakmai szervezetekkel is egyeztetni kell - emelte ki az elnökhelyettes.

Az eredeti tervek szerint az adóhatóság 95 milliárdos többletbevételt várna a pénztárgépek adóhatósági bekötéséből.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×