eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Németh: Az önrendelkezést meg kell óvni

Az állam egyik legfontosabb küldetése védeni az életet - mondta a külügyi államtitkár az ombudsmani hivatalban hétfőn megrendezett ünnepségen, melyen felavatták a treblinkai megsemmisítő táborban hetven évvel ezelőtt meggyilkolt Janusz Korczak emléktábláját.

Németh Zsolt felidézte: a zsidó származású lengyel pedagógus annak ellenére, hogy menthette volna az életét, 64 évesen - 1942-ben - inkább a halált választotta, minthogy magára hagyja az általa létrehozott és a gettóban is vezetett árvaházból a gázkamrákba hurcolt gyermekeket.

Hozzátette: eredeti nevén Henryk Goldszmit, a zsidó polgári családból származó modern tudós, felvilágosult pedagógus a II. világháború elején függetlenségétől megfosztott Lengyelországban az utolsó pillanatig védelmezte száz évvel ezelőtt, 1912-ben létrehozott árvaházát, egy "kis mennyországot a pokol közepén".

Auschwitz és Treblinka után mást jelent ebben a régióban a nemzeti felelőség. "Azért van hazánk, azért van felelősségünk, hogy a ránk bízottakat megvédelmezzük" - jelentette ki a magyar külügyi államtitkár.

A szuverenitás nem öncél. Az önrendelkezést azért kell megóvni, hogy az állam beteljesíthesse egyik legfontosabb küldetését, az élet védelmét. Kolczaknak az a sors jutott, hogy betöltse ezt a funkciót akkor, amikor hazáját megszállták - mondta Németh Zsolt, aki beszédében utalt Kertész Imre Nobel-díjas magyar író holokausztról szóló Sorstalanság című regényére is.

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete arra emlékeztetett, hogy Korczak pedagógiai munkássága az ENSZ 1989-es gyermekjogi egyezményére is nagy hatással volt.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete - aki, mint mondta, maga is félig lengyel származású - üdvözölte a kezdeményezést és hangsúlyozta: Korczak életműve aktuális, hiszen a gyerekek ellen ma is követnek el súlyos bűnöket.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szerint Korczak a gyűlölet áldozatává vált, akinek élete mégis azt példázza, hogy válhat valaki zsidó emberként a társadalom részévé, olyan hazafivá, aki áttöri a hazáját és egész Európát is kettéválasztó falakat.

Marek Michalek lengyel gyerekjogi ombudsman felszólalásában kiemelte: Korczak arra tanít, hogy a gyermek nem alacsonyabb rendű állampolgár, a gyermektől tanulhatunk és a gyermekekkel beszélgetni kell, nem kioktatni őket.

Korczak nemcsak a saját korát előzte meg, de még az utókornak is van mit tanulnia tőle - jegyezte meg a lengyel jogvédő.

Az emberi jogok napján rendezett Korczak-ünnepségen Roman Kowalski nagykövet köszönetet mondott Szabó Máté ombudsmannak a kezdeményezésért és átadta neki a lengyel köztársaság elnöke által az emberi jogok erősítéséért, illetve e téren a lengyel-magyar kapcsolatok fejlesztéséért adományozott Lengyel Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést. (Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát 1948 december 10-én fogadta el az ENSZ, ebből alkalomból van e napon az emberi jogok napja.)

Janusz Korczak emléktábláját az ombusdmani hivatal róla elnevezett termének egyik oszlopán helyezték el. Az emléktáblát Szabó Máté Marek Michalakkel együtt avatta fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×