eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Spéder Zsolt: Európában elkerülhetetlen a nyugdíjkorhatár emelése

A magyarok várható átlagos élettartama messze elmarad az európai átlagtól - mondta Spéder Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában. A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója szerint a fejlett európai országokat tekintve az ottani nyolcvanas évek szintjén vagyunk. Kevesebb viszont az öngyilkosság, és javul a helyzet az agyérbetegségek túlélési arányait illetően is.

Minden európai országban elkerülhetetlen, hogy emelkedjen a nyugdíjkorhatár, mert olyan arányban fog megnőni az idősek száma, hogy a fiatalabbak már nem tudják eltartani őket - mondta a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Komoly kihívás a társadalmak számára, hogy megtalálják az idősek számára a megfelelő foglalkoztatási formát, hiszen tapasztalatuk van, de energiájuk, erejük már értelemszerűen nincs annyi, mint a fiataloknak - hangsúlyozta Spéder Zsolt.

A magyarok várható átlagos élettartama messze elmarad az európai átlagtól - tette hozzá. Szerinte a fejlett európai országokat tekintve az ottani nyolcvanas évek szintjén vagyunk, ha a várható élettartamot nézzük, de el vagyunk maradva a csehekhez és a lengyelekhez képest is. Vannak azonban olyan halálokok - például az agyérbetegségek - amelyeket tekintve jobban állunk, mint az új EU-tagállamok - hozott fel példát.

Emlékeztetett, hogy évtizedeken keresztül világelső volt Magyarország az öngyilkosságokat tekintve, de az 1980-as évek közepétől megkezdődött a lassú javulás, és majdnem a felére csökkent az öngyilkosságok aránya, és ma már 6-7. helyen állunk e téren Európában.

Hangsúlyozta, hogy a különböző kormányzati intézkedések hatását csak hosszú távon lehet lemérni a népesedés terén, és ma már több fontos tényezőt is figyelembe kell vennie a családoknak, mielőtt gyermeket vállalnak.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója kiemelte, hogy Magyarország a válások tekintetében nem éllovas, de továbbra is magas ez a szám, amelyre a munkaerő-piaci folyamatok is hatással vannak.

Globálisan is megfigyelhető, hogy öregszik a társadalom, ez leginkább ez európai kontinensre jellemző - mondta Spéder Zsolt. Kiemelte, hogy az egészségügyi ellátás is komoly hatással lehet az öregedési folyamatokra, ez közvetve a születésszámot is befolyásolhatja.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója beszélt arról is, hogy a gazdasági válság komoly hatással van a népesedési folyamatokra. Európa súlya már nemcsak gazdaságilag, hanem demográfiai értelemben is jelentősen csökkent az utóbbi években - tette hozzá.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×