eur:
389.28
usd:
362.61
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"A kormány tíz százalékot engedhet presztízsveszteség nélkül" - lapszemle

A Népszabadság meg nem nevezett kormányzati szereplőre hivatkozva azt írja, hogy nincs alternatívája az EU-val és az IMF-fel kötendő megállapodásnak. A Magyar Nemzet a nyugdíj jövőjéről készített összeállítást.

A Népszabadság meg nem nevezett kormányzati szereplőre hivatkozva azt írja, hogy nincs alternatívája az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kötendő megállapodásnak. A kormány, állítása szerint, most arra vár, hogy az Európai Bizottság konkrétan jelölje meg, hogy a törvényeken belül mely pontokat kifogásolja. A meg nem nevezett kormányzati szereplő úgy fogalmazott: a kabinet 10 százalékot engedhet presztízsveszteség nélkül az Európai Bizottság által kifogásolt jogszabályokból.

A Magyar Nemzet a nyugdíj jövőjéről készített összeállítást. A cikk szerint a következő évtizedek egyik legfontosabb kérdése lesz Magyarországon, hogy képesek leszünk-e nyugdíjat fizetni. A megtakarításokat tekintve egyáltalán nem rózsás a helyzet, a kormány az idén terjeszti be az új nyugdíjtörvényt, míg a Századvég hosszú időre rögzítené a nyugdíjjárulék mértékét.

Az Index kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja: akár mindhárom Brüsszel által kifogásolt törvényt módosíthatja a magyar országgyűlés, teljes törvényeket azonban biztos nem vonnak vissza. A meg nem nevezett forrás hozzáteszi: a jövő hétig biztosan kivár a kormány, megvárja, melyek azok a konkrét paragrafusok, amelyek nem tetszenek az Európai Bizottságnak.

A Portfolio.hu a Költségvetési Tanács kedden kinevezett elnökével, az Állami Számvevőszék korábbi vezetőjével készített interjút. Kovács Árpád elmondta: szükségesek lehetnek még év közbeni költségvetési kiigazítások, mert "a világ változásaihoz folyamatosan alkalmazkodni kell". Elmondása szerint az IMF - amelynek "Magyarország maga is részvényese" - magatartása is folyamatosan változik, fejlődik. Kovács Árpád úgy vélte: előnyös lenne mindkét fél számára egy új IMF-megállapodás.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a gyenge forint miatt jelentős veszteségeket szenvednek el a kereskedők és az importőrök a magyarországi úgynevezett fehéráru (például mosógépek, hűtőgépek) piacán. Várhatóan 2012-ben sem lesz jó éve az elektronikai piacnak, marad a szükségvásárlás, így jól teljesít az, aki képes majd hozni a 2011-es forgalmi eredményeket.

A Pénzcentrum.hu cikkéből kiderül: jobb befektetés a családi ház felújítása, mint egy bankbetét. A január elseje óta az ingatlaneladásokhoz kötelező energetikai tanúsítvány objektív összehasonlítási alapot jelent a potenciális vásárlók számára. A lakások 70 százaléka nem felel meg a korszerű műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek, így lehetséges, hogy egy azonos alapterületű budapesti lakás fűtésenergia-felhasználása duplája egy hasonló bécsi lakásének..

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×