eur:
392.24
usd:
366.73
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán Viktor elutasító választ küldött az Európai Bizottság elnökének - a nap hírei

Elutasító választ adott a miniszterelnök az Európai Bizottság elnökének levelére. Még az idén dönthet a magán-nyugdíjpénztárakról az Alkotmánybíróság. Még az idén 20 milliárd forintos többlettámogatást kapnak az önkormányzatok.

Udvarias, de elutasító választ adott a miniszterelnök az Európai Bizottság elnökének, aki levélben szólította fel Orbán Viktort a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására. A kormányfő a Hír Tv-nek adott interjújában azt mondta: tájékoztatta José Manuel Barrosót arról, hogy az a két törvény, amelyet Brüsszel kifogásolt, megfelel az európai jogrendnek. Azt is közölte: a Bankszövetséggel kötött megállapodás, valamint az elfogadott 2012-es költségvetés megfelelő keretet biztosít ahhoz, hogy Magyarországon beinduljon a gazdasági növekedés. Korábban a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a kormány nagy reményeket fűz a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett tárgyalásokhoz. Matolcsy György hozzátette: Magyarországnak továbbra is szüksége van egy pénzügyi védőhálóra. Az Európai Központi Bank közben ismét aggodalmát fejezte ki a jegybankra vonatkozó törvénytervezetek miatt, a legújabb brüsszeli tájékoztatás szerint pedig egyelőre még sincs döntés arról, hogy januárban megkezdődnek-e a tárgyalások.

Idén dönthet az Ab a magán-nyugdíjpénztárakról

Még az idén dönthet a magán-nyugdíjpénztárakról az Alkotmánybíróság, miután a téma szerepel a testület két ünnep közötti teljes ülésének napirendjén. A magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos indítványokkal már hónapok óta foglalkozik a testület.

Emelte inflációs előrejelzését az MNB

A korábbi 3,9-ről 5 százalékra emelte a jövő évi inflációs előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank. A várakozások szerint a bruttó hazai termék gyakorlatilag stagnál jövőre, 2013-ban pedig 1,6 százalékkal nő. A jövő évi GDP előrejelzést a szeptemberi másfél százalékról 0,1 százalékra mérsékelte az MNB. A monetáris tanács megítélése szerint a legfontosabb kockázat az euróválság további mélyülése lehet, amelynek hatására a magyar gazdaság recesszióba süllyedhet.

Támogatták a szakbizottságok Németh Lászlóné kinevezését

Támogatta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszteri kinevezését az Országgyűlés Gazdasági és informatikai, illetve Önkormányzati és területfejlesztési bizottsága. A szakember a tervek szerint január 1-től tölti be a miniszteri posztot. A jelölt meghallgatásán terveiről azt mondta: személyes ügyének érzi a közlekedésbiztonság javítását, valamint feladatának tekinti, hogy az informatikai területen rendelkezésre álló 80 milliárd forintból a gyorsabb ügyintézést és a vállalatok adminisztratív terheinek csökkentését támogató fejlesztések valósuljanak meg.

Többlettámogatást kapnak az önkormányzatok

Még az idén 20 milliárd forintos többlettámogatást kapnak az önkormányzatok. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta: a többletpénzt a költségvetés önkormányzati fejezetén belüli maradványokból fizetik ki. Tállai András hozzátette: a fejlesztések segítésére 8,5 milliárd, a rövid lejáratú hitelek törlesztésének támogatására pedig hét milliárd forintot biztosít a kabinet. További négy milliárd forintot osztanak szét több mint ezer önkormányzat között, a maradék pénzt, 858 millió forintot szociális alapú tűzifavásárlásra használhatja fel 456 önkormányzat.

Kihirdetik az otthonteremtési támogatás szabályait

Januárban hirdetik ki az otthonteremtési kamattámogatás jogszabályait, de hatályba csak az Európai Unió támogatásvizsgálata után lép - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. Szatmáry Kristóf a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a vizsgálat várhatóan csak néhány hétig tart, de ennyi idő kell is ahhoz, hogy a bankok felkészüljenek, és mindenki megismerje a pontos feltételeket. Az államtitkár hozzátette: a kamattámogatási rendszer négy nagy elemből áll. Ennek várhatóan a legnagyobb része az új lakás vásárlásához, építéséhez, valamint a használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez kapható támogatás lesz.

Papp Magor: Kritikus lehet a helyzet

A Magyar Rezidens Szövetség felmérése szerint öt megyében csökken a kritikus szint alá az egészségügyi ellátórendszer működőképessége, ha január elsejével aktiválódik a több mint 2500 orvos letétbe helyezett felmondólevele. A szövetség elnöke az InfoRádióban arra emlékeztetett: erre akkor kerül sor, ha az év végiéig nem születik megállapodás az ágazatban dolgozók bérrendezéséről a szervezet és a szakállamtitkárság között. Papp Magor hozzátette: a Rezidens Szövetség kész a tárgyalásokra, de az államtitkárság részéről erre nem tapasztaltak nyitottságot. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár korábban azt mondta: legkésőbb az orvosok januárban megkezdődő felmondási ideje alatti tárgyalásokkal igyekeznek megoldani a problémát.

Új hajléktalanszálló Budapesten


Új hajléktalanszálló várja a fedél nélkülieket karácsonytól Budapesten - közölte a Fővárosi Önkormányzat. A tájékoztatás szerint a Fővárosi Vízművek használaton kívüli, külső Váci úti épületét a kormány támogatásával újították fel, a négyágyas szobákban több mint 70 ember kaphat éjjeli menedékhelyet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×