eur:
392.51
usd:
367.42
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán: Ha leértékelik az eurózónát, az minket is magával ránt - a nap hírei

Magyarország pénzügyi stabilitásáról és növekedési tervéről is döntött a kormány. A kormányfő szerint, ha leértékelik az euróövezetet, az magával rántja Magyarországot is. Januártól megszűnik a négynapos autópálya-matrica.

Ha leértékelik az euróövezetet, az magával rántja Magyarországot is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt marseille-i kongresszusán. A kormányfő hozzátette: biztosnak látszik - és a magyar nemzeti érdekekkel is egybeesik -, hogy a közös pénz, az euró mögé közös költségvetési gazdálkodást és szigorú gazdálkodási elveket helyeznek majd az eurózóna tagállamai.

Matolcsy: Magyarország fegyelmezett

Magyarország gyorsabb, fegyelmezettebb államadósság-csökkentést követ, mint az eurózóna - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György az államadósság szabályt nevezte a stabilitási törvény lényegének. A miniszter úgy vélte: jövőre fél és 1 százalék közötti lehet a növekedés, az államadósság pedig 2020 körül közelíthet a GDP-arányosan 50 százalékos szinthez. Hangsúlyozta: azt nem lehet kizárni, hogy a kormány a jövő héten kis korrekciót hajt végre a 2012-es költségvetés bevételi és kiadási oldalán, de a cél továbbra is a GDP-arányos 2,5 százalékos hiány tartása.

Még idén újabb esélyt kaphatnak a devizahitelesek

Még az idén megállapodhat a kormány a Bankszövetséggel a devizahitelesek újabb lehetőségeiről - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Cséfalvay Zoltán a Bakszövetség javaslatairól az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: azok az állam, a bankok és az adósok közötti tehermegosztásra épülnek, és hosszabb távú kezelést helyeznek a középpontba.

Államháztartás: 1.247,9 milliárd forintos hiány


Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya január és november között 1.247,9 milliárd forint volt. Ez a törvényi módosított előirányzatnak a 82,3 százaléka. A Nemzetgazdasági Minisztérium gyorsjelentése szerint, az államháztartás központi alrendszerének november havi többlete 79,9 milliárd forint volt, ezen belül a központi költségvetés 39,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 1,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 120,7 milliárd forintos többlettel zártak.

Drágul janiártól az autópálya-matrica

Januártól megszűnik a négynapos autópálya-matrica és átlagosan 7,5 százalékkal emelkedik az e-matricák díja. A személygépkocsira váltható legolcsóbb e-matrica a két hétvégét magába foglaló heti - 10 napos - lesz. Ez 2.975 forintba kerül majd. A havi matrica ára 4.780, az évesé pedig 42.980 forint lesz. 2012-től szigorodik a díjellenőrzés is, a jövő évtől már a rendőrség is jogosult lesz rá.

Az értékesítésig finanszírozható a Malév

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a Malév nincs csőd közeli helyzetben, a kormány és a tárca is elkötelezett a nemzeti légitársaság fenntartása mellett. A minisztérium tájékoztatása alapján - a korábbi sajtóhírekkel ellentétben - a vállalat zavartalan feladatellátása a szakmai befektetőkkel zajló tárgyalások eredményes lezárásáig megoldott, és a jövőben is biztosítják a folyamatos működéshez szükséges feltételeket.

Szakmai szervezetek az iskolák államosítása ellen

Érdekképviseleti és szakmai szervezetek szerint semmilyen hatástanulmány nem támasztja alá a közoktatás államosításának szükségességét és hatékonyságát. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondta: azzal egyetért, hogy amelyik fenntartó akarja, adja át az iskolát, de megalázónak nevezte, hogy a szakmai részt elveszi az állam, az önkormányzatoknak pedig marad a festés, a kertrendezés. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban azt mondta: az államosítás helyett nagyobb támogatást kellene biztosítani az önkormányzatoknak, hogy fenn tudják tartani az iskolákat.

Drágulhat a kenyér


A sütőipari termékek árának emelkedését valószínűsíti a Magyar Pékszövetség elnöke, miután a liszt árát kivéve emelkednek a költségek is. Kurdi András azt mondta: a drágulás mértékről a Gazdasági Versenyhivatal intenciói miatt nem beszélt, hogy elkerülje a kartellgyanút. A pékszövetség vezetője hozzátette: átrendeződik a magyarországi sütőipari piac, szűkül azok köre, akik a középkategóriás, illetve a prémium termékeket meg tudják fizetni, és a lakosság egyre nagyobb része keresi az olcsóbb pékárukat.

Elfogták a rekorder pénzszállító-rablót


Elismerést kapott a budapesti rendőrfőkapitánytól a pénzszállító-ügyön dolgozó nyomozócsoport több tagja. Fülöp Valter, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese elmondta: öt és fél nap alatt száz nyomozó dolgozott a magyar kriminalisztika történetének legnagyobb rablási ügyén. Az 1 milliárd 200 millió forintos zsákmány egy része előkerült, a hiányzó összeget még keresik, a gyanúsítottak kihallgatását megkezdték.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×