Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csillebércen "táboroztatják" a Gyöngyöspatáról kiköltöztetett romákat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kiköltöztettek 276 roma nőt és gyereket Gyöngyöspatáról péntek reggel a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt. A kitelepítetteket a csillebérci ifjúsági központban szállásolják el, az autóbuszok már meg is érkeztek Budapestre. Csaknem négyszáz rendőr tartózkodik Gyöngyöspatán.

Az MTI telefonon kereste a csillebérci tábort, de ott először azt közölték, hogy az ügyben hivatalosan csak a központ vezetői nyilatkozhatnak, akik egyelőre nem érhetők el a sajtó számára.

Később kiderült, hogy a Magyar Vöröskereszttől gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el "táboroztatni". Selymes Erik, a szervezet főigazgatója közölte: a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek. Arról, hogy mennyi ideig tart majd a "táboroztatás", Selymes Erik nem akart beszélni.

Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, a kiköltöztetési akció egyik szervezője elmondta, hogy már csak férfiak maradtak a településen. A rendőrök a romák által lakott részt lezárták, és a Véderő által megvásárolt többhektáros területet is körbevették - tette hozzá. Péntek délutánra országgyűlési képviselőket és nemzetközi jogvédőket várnak a helyszínre - közölte Bangó Tamás.

Amikor az autóbuszok elhagyták a települést, az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint legalább tíz rendőrségi kisbusz érkezett Gyöngyöspatára.

A helyi kisebbségi önkormányzat területrendezési-takarítási akciót hirdetett mára, az MTI tudósítója körülbelül ötven embert látott szemetet gyűjteni a cigánytelep környékén.