eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vizsgálóbizottsággal ellenőrizné az MSZP az önkormányzati kötvénykibocsátást

Parlamenti vizsgálóbizottság megalakítását kezdeményezi az MSZP; a testület az önkormányzatok kötvénykibocsátásait ellenőrizné - jelentette be napirend előtt az Országgyűlésben, majd azt követően egy sajtótájékoztatón Botka László szocialista képviselő.

Szeged polgármestere elmondta: pártja aggódik az önkormányzatiságért, mert az alaptörvény kormánypárti tervezetébe nem került be a helyi közösségek önkormányzathoz való joga, sőt a helyhatóságok az alkotmány életbe lépése után már csak a Fideszes vezetésű kormányhivatalok engedélyével vehetnének fel hitelt, illetve bocsáthatnának ki kötvényt.

Az ellenzéki városvezető szerint a kormány ezzel az intézkedéssel megvonja az önkormányzatoktól az önálló gazdálkodás jogát. Botka László egyébként egyetért azzal, hogy szigorítani kell az önkormányzatok eladósodásának feltételeit, tehát nem a szakmai kontrollt ellenzi, hanem a politikait.

Szerinte az Orbán-kormány az önkormányzatokat teszi felelőssé a költségvetési hiányért, holott az önkormányzatok adósságállománya mindössze ezermilliárd forint, a teljes államadósság alig öt százaléka - érvelt az ellenzéki képviselő.

Emlékeztetett viszont arra, hogy miután a Fidesz 2006-ban átvette a megyei jogú városok és a megyei önkormányzatok többségének vezetését, ezek az önkormányzatok - egy szerinte összehangolt politikai akció keretében - tömeges kötvénykibocsátásba kezdtek annak érdekében, hogy elkerüljék a közbeszerzési eljárást, és a svájci frankban felvett hitelt forintbetétben kamatoztathassák. Ennek kivizsgálására hozna létre bizottságot az MSZP - jelezte Botka László. Mint ahogy azt is, hogy az általa vezetett szegedi önkormányzat a kockázatos kötvénykibocsátás helyett mindig is a fejlesztési célú hitelek lehetőségét használta ki.

Hozzátette: az MSZP nem vádolható azzal, hogy az általa alakított korábbi kormány kivéreztette az önkormányzatokat, mert ha ezt tette volna, akkor a jelenlegi kabinet nem tudta volna négy százalékkal csökkenteni a központi költségvetésnek az önkormányzatokra szánt támogatási keretösszegét.

Botka László nem válaszolt érdemben az InfoRádió azon kérdésére, hogy mai, az alaptörvény kormánypárti tervezetét bíráló felszólalása jelenti-e azt, hogy az MSZP mégis részt vesz az új alkotmány parlamenti vitájában.

A szocialista politikusnak a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt az Országgyűlés plenáris ülésén. Tállai András szerint Botka Lászlónak nem kellett volna felszólalnia, ha az MSZP részt vesz az alkotmányozásban és beterjeszti módosító javaslatait. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg még a legkisebb településen is működik önkormányzat, a helyhatósághoz való jog tehát biztosított.

Azzal vádolta meg a szocialistákat, hogy amikor kormányon voltak, akkor politikai okokból APEH-ellenőrzéseket indítottak vállalkozások ellen, "tehát aki most az átalakuló közigazgatást politikai igazgatásnak nevezi, az hazudik"" - fogalmazott Tállai András az Országgyűlésben, kijelentve, hogy Botka László hiteltelen és csak riogatja az embereket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×