eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes

Lázár János: Örökösökön nem hajtják be a 98 százalékos különadót

Az Alkotmánybíróság csak akkor szólhatna bele a költségvetési kérdésekbe, ha azok alapjogot sértenek - mondta Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: javaslata az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásáról ideiglenes, mivel májusra elkészülhet az új alkotmány, és abban rendezik ezeket a kérdéseket is. Megfontolandó a többségi demokrácia erősítése is - fejtette ki.

Véglegesnek tekinti a hétfőn benyújtott javaslatokat a 98 százalékos különadóról a Fidesz frakcióvezetője, a parlamentben november 16-án döntenek a kérdésben. Lázár János az InfoRádió Aréna című műsorában közölte azt is, hogy az örökösökön nem hajtják be ezt az adót. Azt ugyanakkor cáfolta, hogy a különadóra vonatkozó szabályozással csak az Alkotmánybíróságot akarták tesztelni a költségvetés szempontjából fontosabb ágazati adók bevezetése előtt.

A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy a mai jogrendszer és annak csúcsán az alkotmány lehetővé teszi a jelentős végkielégítések kifizetését, ezért érdemes volt mérlegelni, kell-e változtatni ezen. A testület az eredeti javaslatot elutasító határozatában is utalt arra, hogy maximálni kell az összeget - tette hozzá.

Lázár János kifejtette: ideiglenes megoldást kívánt letenni az asztalra, ami biztos és orvosolja a helyzetet, amíg az új alkotmány elkészül. Október 31-ig kellett volna befizetni a különadót, az Alkotmánybíróság pedig néhány nappal korábban döntött az ügyben, ezért gyorsan kellett lépni - emelte ki. Mint mondta, az vezérelte, hogy a végkielégítések ügyében elősegítse az igazság érvényesülését.

A frakcióvezetőt nem lepte meg a jogászok felháborodása az Ab hatáskörének korlátozása miatt, de fontosnak nevezte, hogy a választási ígéretet betartsák, márpedig a Fidesz azt ígérte, hogy visszaszerzi a végkielégítésként kifizetett pénzeket, akár visszamenőlegesen is, és erre a politikára áprilisban három millióan szavaztak. Ha az elmúlt 20 évben betartották volna a kormányok a választási ígéreteket, akkor nem itt tartana az ország, hiszen ennek hiánya táplálta sokszor a bizalmatlanságot, és a remények elvesztéséhez vezetett - tette hozzá.

Fontos volt az érdekképviseletek szava

Az érdekképviseletekkel folytatott konzultáció után alakult ki a különadóról szóló javaslat végleges változata, hiszen például a szakszervezetek javasolták, hogy az adó azokra ne vonatkozzon, akik nyugdíjba mennek, valamint, hogy a munkavállalóknál 3,5 millió forintos határ legyen érvényben - hangsúlyozta Lázár János. Hozzátette: pártszempont nem vezethette a különadóról szóló szabályozásban, mert ő már be is fizette a pénzt, és több fideszes politikusnak is ezt kell tennie.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt mondta: érteni véli és érzékeli a felháborodást, ezért módosított az eredeti elképzeléseken, így elfogadta azt az elvet, hogy a népszavazási tilalmakkal ne kössék össze az Alkotmánybíróság hatáskörét. Lázár János kiemelte: azt az álláspontot képviseli, hogy a testület továbbra is semmisíthessen meg gazdasági jogszabályokat, ha azok alapjogokat érintenek. Véleménye szerint azonban az emberek azt is elfogadták volna, ha az alkotmánybíróság azokba a kérdésekbe sem szólhatna bele, amelyekről nem lehet népszavazás.

Türelem és megértés kell

Az alapjogvédő lehetőséget mindenképpen biztosítani kell az Alkotmánybíróságnak, még akkor is, ha az alkotmányosság kapcsán azt a vitát le kell folytatni, hogy a többségi demokrácia erősödjön-e - közölte a fideszes politikus. Hangsúlyozta: javaslata az Ab hatáskörének korlátozásáról ideiglenes, hat hónapra szól, mivel májusra elkészülhet az új alkotmány, és abban ezeket a kérdéseket rendezik. Amíg az alkotmányozást nem tudják lezárni, türelemre és megértésre van szükség, hogy hozzányúlnak olyan alkotmányossági kérdésekhez, amelyek segítik az ügyek megoldását - tette hozzá.

Emlékeztetett: a társadalmi viszonyokat nem lehet figyelmen kívül hagyni, az alkotmány nem önmagáért van, hanem azért, hogy az embereket megvédje és szolgálja a társadalom boldogulását. A társadalmi érdek az igazságosság, emellett fontos az ország gazdasági stabilitása is - tette hozzá.

Lázár János szerint az emberek többsége annak tudatában szavazott a Fideszre, hogy a párt kétharmados támogatással új alkotmányt fogadtathat el. Újjászervezést, megújulást akartak az emberek, ehhez pedig hozzá kell nyúlni az alkotmányhoz - emelte ki.

Az ország a csőd felé haladt, és meg kellett akadályozni, hogy a szakadékba zuhanjon, ehhez pedig rendkívüli időkben rendkívüli eszközökre van szükség - hangsúlyozta. A frakcióvezető szerint azonnal cselekvést vár az ország, mert ezt kényszerítette ki a helyzet.

Új fejezet és szembenézés

A többségi demokrácia erősítése megfontolandó kérdés - emelte ki Lázár János. Kifejtette: húsz évvel a rendszerváltás fel lehet tenni azt a kérdést, hogy esetleg el lehet-e menni a nagyobb választói felelősség irányába.

Szembe kell nézni azzal a valósággal, hogy az elmúlt húsz év nem hozta meg a várt eredményeket. Az emberek többsége új fejezetet akart nyitni, így most szembe kell nézni azzal, hogy az alkotmányos és jogállami berendezkedés jó volt-e - hangsúlyozta a Fidesz politikusa.

A teljes interjút ide kattintva hallgathatja meg.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×