eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

A budapesti reptér a nem tiszta kategóriába került - a nap hírösszefoglalója

A biztonsági intézkedések hiányosságai miatt leminősítették a Ferihegyi repülőteret. A kormányszóvivő szerint folytatja a kabinet a fegyelmezett költségvetési politikát. Az idén még nem hárítják át az ügyfelekre a bankadót a pénzintézetek.

Leminősítették a Ferihegyi repülőteret, mert egy európai uniós ellenőrzés során olyan eszközök jutottak át a biztonsági ellenőrzésen, amelyeket ki kellett volna szűrni - közölte a légügyi miniszteri biztos. Márton Attila a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a budapesti reptér az úgynevezett unclear, nem tiszta kategóriába került. A légügyi biztos hangsúlyozta: a leminősítés miatt azok az utasok, akik Budapestről indulnak és egy uniós ország repterén átszállnak, teljes körű ellenőrzésen eshetnek át, mivel harmadik országból érkező utasnak minősítik őket.

Fegyelmezett költségvetési politikára törekszik Magyarország - mondta a kormányszóvivő. Nagy Anna a miniszterelnök hétfői nyilatkozatával összefüggő újságírói kérdésre válaszolva beszélt erről. Orbán Viktor a Magyar Televízióban azt mondta: az Európai Unióban egy Magyarország számára kedvező változás történt; a legutóbbi kormányfői találkozón döntés született arról, hogy októberben állapodnak meg abban: mikorra kell a 27 tagállamnak az elvárt 3 százalékra csökkentenie költségvetési hiányát. Közben a 2011-es költségvetés sarokszámainak és a szerkezeti átalakítás részleteinek közzétételét követelte a kormánytól az MSZP, a Jobbik pedig családi adózás bevezetését javasolja a kabinet által tervezett egykulcsos személyi jövedelemadózás helyett.

Országos kérdőív-kampányt indít az LMP, hogy az állampolgárok kifejthessék véleményüket a településükön, kerületükben felmerülő problémákról. Jávor Benedek, a párt főpolgármester-jelöltje az önkormányzati választások kampánynyitójával egybekötött tájékoztatón azt mondta: az LMP a lakosság megkérdezésekor arra kíváncsi, mennyire tartják fontosnak például az önkormányzatok működésének átláthatóbbá tételét, a korrupció visszaszorítását.

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint az idén nem hárítják át az ügyfelekre a bankadót a pénzintézetek, de hosszú távon elkerülhetetlen annak beépítése a költségekbe. A Magyar Biztosítók Szövetsége azt közölte: a plusz teher mértéke miatt egyes társaságok eltűnhetnek a piacról. A bankszövetség vezetője a portfolio.hu portálnak adott interjúban úgy fogalmazott: a plusz teher szükséges rossz, mértéke azonban borzasztóan magas. Erdei Tamás úgy véli: ebben az évben már képtelenség az ügyfelekre áthárítani a terheket, hiszen sokan közülük amúgy is nehéz pénzügyi körülmények között élnek. Ugyanakkor úgy véli: ha például 3 éven keresztül fennmarad az adóteher, elkerülhetetlenné válik, hogy beépüljön a költségek közé.

Nyolc százalékkal nőtt a lakossági banki feketelistán szereplő adósok száma a második negyedévben - közölte a BISZ Zrt. Központi Hitelinformációs Rendszere. Június végén 852 ezer 754-en szerepeltek a listán, csaknem 64 ezerrel többen, mint tavaly decemberben. A fennálló és lezárt hitelmulasztások, valamint a bankkártya-visszaélések együttes száma a múlt hónap végén meghaladta a másfél milliót.

Kizártnak tartja a főpolgármester, hogy gyanúsított lehet a Főkert Zrt. gazdálkodása ügyében indult büntetőeljárásban. Demszky Gábor azután beszélt erről, hogy a nyomozók a Városházán tanúként hallgatták meg. A politikus úgy fogalmazott: nem érez sem politikai, sem más felelősséget a Főkert-ügyeiben. Korábban a Budapesti Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Főkert Nonprofit Zrt. tevékenységével kapcsolatban.

Panaszt tett a makói kórház ellen az Egészségbiztosítási Felügyeletnél és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál egy háziorvos. Domokos Mária megelégelte, hogy az intézmény korlátozta a laborvizsgálatra érkezők számát. A háziorvos az InfoRádióban azt mondta: az új rend szerint mindegyik háziorvos havonta 44 ezer pontos keretet kap, ha ezt túllépi, betegei ismét előjegyzés alapján kerülnek sorra. Véleménye a kórház megsértett egy OEP állásfoglalást. Dehelán Aurélia az intézmény orvos-igazgatója szerint nem járnak el törvénysértően, mert a szabály nem tartalmaz ilyen korlátozást. Véleménye szerint egy beteg sem maradt ellátatlanul.

1500 rendőr biztosítja a Formula 1-es Magyar Nagydíjat Mogyoródon a hétvégén. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: már csütörtöktől forgalomváltozásra és torlódásokra lehet számítani az M3-as autópályán és Mogyoród környékén. Beluzsárné Belicza Andrea közölte: a forgalmat helikopterről is nyomon követik majd. A VIP vendégeknek az Állami Autópálya Kezelő a sztráda Nyíregyháza felé vezető oldalán a külön forgalmi sávot alakít ki. A többi néző a 19-es kilométernél létesített ideiglenes lehajtón vagy a 23-as csomópontnál hagyhatja el a gyorsforgalmi utat.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×