eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A legkorábbi időpontra kitűzi az Országgyűlés alakuló ülésének időpontját az államfő - a nap legfontosabb hírei

A lehető legkorábbi időpontra kitűzi az Országgyűlés alakuló ülésének időpontját a köztársasági elnök. Sólyom László az Országos Választási Központban azt mondta: az az ország érdeke, hogy minél hamarabb megalakuljon az új kormány.

Az államfő úgy fogalmazott: a választás eredménye egyértelmű, a győztes párt, a Fidesz-KDNP példátlanul erős felhatalmazást szerzett a következő 4 évre. Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője az adatok csaknem 100 százalékos feldolgozottsága alapján bejelentette, hogy a Fidesz-KDNP 263, az MSZP 59, a Jobbik 47, az LMP pedig 16 képviselőt küldhet az új Országgyűlésbe. Mellettük mandátumhoz juthat egy független jelölt is. A részvételi arány megközelítette a 47 százalékot.

Orbán: kezdődik a romok eltakarítása


Az elmúlt korszak romjainak eltakarítását, a felelősség megállapítását és az újjáépítést nevezte a legfontosabb feladatnak a Fidesz elnöke. Orbán Viktor - miután a párt az előzetes eredmények alapján megszerezte a kétharmados többséget az új Országgyűlésben - azt mondta: a hatalommal visszaélők rendszere helyett a nemzeti együttműködés rendszere jön létre Magyarországon. A miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott: a győztesnek nem igaza van, hanem feladata. Mint mondta: a magyarok bebizonyították, hogy van értelme hinni a demokráciában; legyőzték a nép felett uralkodókat, és ismét mertek nagyok lenni. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: most egész Magyarország és a határontúliak is feljutottak a csúcsra, de a zászlót azok tűzték ki, akik 8 éven keresztül kitartottak a Fidesz és a KDNP mellett.

Lemond Lendvai Ildikó


Lemond az MSZP pártelnöki posztjáról Lendvai Ildikó. A politikus az InfoRádióban azt mondta: a teljes vezetőség felajánlja lemondását a május végére, június elejére összehívandó kongresszusnak, de azt majd a testület dönti el, hogy mikor lesz a teljes tisztújítás. Úgy fogalmazott: az biztos, hogy ő csak a kongresszusig marad a szocialisták elnöke. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: tartoznak annyival választóiknak és az országnak, hogy vállalják a felelősséget, és levonják a politikai konzekvenciákat. Az MSZP listavezetője komoly vereségnek nevezte a választási szereplést. Mesterházy Attila gratulált a Fidesznek, és hangsúlyozta: diktátumos kormányzás helyett párbeszédes kormányzást várnak a kétharmados többséget szerzett párttól.

A Jobbik hajlandó együttműködni a Fidesszel

A Jobbik hajlandó együttműködni a Fidesszel az általa legfontosabbnak tartott kérdésekben - jelentette be a választási eredmények csaknem teljes feldolgozása után a párt elnöke. Vona Gábor ilyen feladatnak nevezte az adócsökkentést, az eladósodott családok kilakoltatásának leállítását, a közbiztonság megerősítését, valamint az elszámoltatás véghezvitelét. A Jobbik elnöke hangsúlyozta ugyanakkor, hogy készek minden parlamenten kívüli demokratikus eszközt bevetni, ha a Fidesz nem lát hozzá ezekhez a sürgető feladatokhoz. Vona Gábor arról is beszélt, hogy az általa vezetett párt az eddig megkezdett utat fogja járni az Országgyűlésben, és nem hagyja cserben mintegy egymillió támogatóját.

Konstruktív ellenzék lesz az LMP

Konstruktív, de határozott ellenzéki politikát kíván folytatni a Lehet Más a Politika - közölte a választások második fordulója után a párt listavezetője. Schiffer András hangsúlyozta: az LMP kész az együttműködésre a demokratikus ellenzéki és a kormánypártokkal is.

Az államfő nyerte az osztrák elnökválasztást

Ausztriában a várakozásoknak megfelelően a hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást az előzetes végeredmény szerint. Heinz Fischer a leadott szavazatok csaknem teljes összesítése alapján a voksok 79 százalékát kapta. A választási részvétel rendkívül alacsony, mintegy 49,2 százalékos volt. Az osztrák szövetségi elnök mandátuma 6 évre szól, és egyszer újítható meg.

Az újjáépítés szakaszában a világgazdaság


A munkanélküliséget és a fejlett világ növekvő közadósságát tartja a legnagyobb veszélynek a világgazdaságra a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója. Dominique Strauss-Kahn erről az IMF és a Világbank, illetve a G20 országok washingtoni tanácskozása közben rendezett sajtóértekezletén beszélt. A vezérigazgató azt mondta: a világgazdaság az újjáépítés szakaszába érkezett, de nagy a kihívás az egyes térségek közötti eltérő növekedési ütem miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×