eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A nagycsaládosoknak óriásiak az elvárásaik

Hosszú időbe telik, amíg egy újonnan életbe lépő, kedvező családtámogatási rendszer kifejti a hatását - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

Nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy a gyerekvállalást leginkább nem a pénz, hanem a családtámogatási rendszer hosszú távú biztonságossága és kiszámíthatósága befolyásolja - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, aki hozzátette: a gyerekvállalást lehet befolyásolni kormányzati intézkedésekkel.

Szabó Endre példaként Franciaországot hozta fel, ahol a hatvanas évek végén kidolgozták, majd bevezették a családi adózás rendszerét, és mindegy volt, hogy milyen színezetű kormány volt hatalmon, nem nyúltak hozzá. Ennek a stabil és kiszámítható rendszernek is köszönhetően Franciaország az egyik legjobb demográfiai mutatókkal rendelkező európai állam.

Hozzátette: Magyarország nem áll rosszul, hiszen a huszonéves felsőfokú végzettséggel rendelkező nők mindössze nyolc százaléka gondolkodik abban, hogy sosem lesz gyereke, míg Németországban ez az arány 30 százalék felett van. Vagyis van egy olyan potenciál, amelyre lehetne építeni, de ehhez egy olyan kormányzat kell, amely szeretne is építeni - fogalmazott az elnök.

Szabó Endre hangsúlyozta: a nagycsaládosoknak óriásiak az elvárásaik a jövő döntéshozói, a hamarosan hivatalba lépő új kormány irányába, hogy - mint fogalmazott - végre ne a családok pusztítását, megnyomorítását tartsa szem előtt a kormányzat, hanem az építését.

Olyan intézkedéseket várnak, amelyek képesek a családokat helyzetbe hozni - tette hozzá az elnök, aki szerint a gyerekvállalást ösztönző és családbarát intézkedéseknek legalább 5-10 év kell, hogy hatékonynak mutatkozzanak, és megforduljanak a demográfiai trendek.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×