eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Fabiny Tamás: nem szabad elkendőzni a problémákat

Nem szabad elkendőzni a felmerülő társadalmi problémákat, azokról beszélni kell, ellenkező esetben a baj még növekedhet is - mondta Fabiny Tamás evangélikus püspök, a Keresztény-Zsidó Társaság Hangfogó nélkül című újévi sajtótájékoztatóján.

A Keresztény-Zsidó Társaság ügyvezető elnöke beszédében kitért arra, hogy a társadalmi megbékélés és a holokausztra való emlékezés jegyében a Magyarországi Evangélikus Egyház 2009-ben szoborállítással emlékezett a vészkorszak idején zsidó embereket, gyermekeket mentő lelkészére, Sztehlo Gáborra, aki 2009-ben lett volna száz éves.

Õ volt az, aki 1945 után a csendőrök, kulákok és más üldözöttek gyermekeit, illetve az árván maradt zsidó gyermekeket gondozta Gaudiopolis nevű gyermekvárosában, majd annak államosítása után testi és szellemi fogyatékkal élőkkel foglalkozott - mutatott rá.

Fabiny Tamás szólt a szintén a társadalmi problémákra megoldást kereső Keken András evangélikus lelkész tevékenységéről, aki a budapesti Deák téri evangélikus templom szószékén is bujtatott zsidó gyermekeket, amikor a nyilasok razziáztak. Õ volt az, aki amikor a Király utcánál megöltek egy zsidó öregembert, eltért az előre meghatározott liturgiától és a szószékről keményen ostorozta a nyilas terrort, holott úgy tudta, a szertartást közvetíti a rádió is. A börtöntől akkor csak az mentette meg, hogy az előzetes tervektől eltérően elmaradt a közvetítés a háborús hadműveletek miatt - jegyezte meg.

Az evangélikus püspök elismerően beszélt arról, hogy az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem több keresztény egyházi felsőoktatási intézménnyel eredményesen kezdett sikeres együttműködést tavaly. Arról is örömmel számolt be, hogy az Asztali beszélgetések című, a Luther Kiadó által gondozott sorozat egyik kiadványaként megjelent a Nobel-díjas író, Kertész Imre közreműködésével tavaly Budapesten létrejött kerekasztal-beszélgetésről összeállított kötet.

Az eseményen Víz Péter, a Krisztusi Szolidaritás nevű nemzetközi szervezet magyarországi tagozatának ügyvezető igazgatója a világon, főként az iszlám területen az elmúlt években tapasztalható keresztényellenes támadásokat és más cselekményeket, Németh Pál református lelkész egyebek mellett az iszlámmal szemben megmutatkozó európai megnyilvánulásokat, míg Szécsi József, a Keresztény-Zsidó Társaság főtitkára a 2009-es év magyarországi egyházi közéleti eseményeit vette számba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×