Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai: Az ország nem emelkedhet fel a romák integrációja nélkül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország felemelkedése elképzelhetetlen a romák integrációja nélkül - mondta Bajnai Gordon a "Romák foglalkoztatása a közigazgatásban" elnevezésű projekt záróeseményén. A program elvégzéséért járó oklevelet 122 roma vehette át a Parlamentben.

Egy nemzet teljesítményét hosszú távon a tudás, a tehetség és a munkára való hajlandóság határozza meg - kezdte beszédét Bajnai Gordon a "Romák foglalkoztatása a közigazgatásban" című program keretében sikeres versenyvizsgát tett diplomások bizonyítványosztó ünnepségén. A miniszterelnök úgy fogalmazott: minden rendelkezésre álló tudást meg kell szerezni az ország számára.

Magyarország felemelkedése elképzelhetetlen a romák integrációja nélkül, ám lehet, hogy e cél eléréséhez 10, 20, netán 30 évnek kell eltelnie - hangsúlyozta a kormányfő, aki ennek alátámasztására egy amerikai történelmi példát hozott. Mint mondta, az Egyesült Államokban is évtizedekre volt szükség, hogy a feketéket gyűlölő Ku-Klux-Klantól eljussanak odáig, hogy Barack Obama személyében afroamerikai elnöke legyen az államnak.

Bajnai Gordon beszámolt arról, hogy a kormány több programot is indított a romák helyzetének javítása érdekében. Említette a jogszabállyal is alátámasztott antiszegregációs programokat, vagy a jövő év elején kezdődő, mintegy 100 cigánytelepre kiterjedő ún. telepfelszámolási projektet. Hangsúlyozta: az ilyen programokat a következő kormányoknak is folytatniuk, bővíteniük kell.

A kormányfő az ünnepségén kiemelte: a közigazgatásban ugyan létszámstop van, de a projektet sikeresen elvégzők - uniós támogatással - négyszáz üres álláshelyre jelentkezhetnek a közigazgatás különböző szintjein és az ország különböző részein. Számításai szerint február-márciusra mindegyiküknek lehet munkája.

Az októberben indult programban 261-en vettek részt. Közülük 122-en már elvégezték a tanfolyamot, 70-en pedig még a következő hetekben vizsgáznak.