eur:
391.24
usd:
366.48
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kevés az idő! Segítsetek Magyarországon! - részletek 1956 sajtójából

Fasiszta, reakciós elemek fegyveres támadása, akiktől a karhatalmi erők megtisztítják az utcákat. Az '56-os forradalom első napjaiban a Magyar Rádióban elhangzott beszédek így jellemezték a Budapesten zajló eseményeket. Kezdetben még statáriális eljárást ígért a kormány a harcolóknak, majd napról napra változott a nyilatkozatok, a közlemények hangvétele. A korabeli sajtóban megjelentekről három éve a Geopen Kiadó adott ki válogatást. Az inforadio.hu a Magyar Rádióban elhangzottakból szemezget, a teljesség igénye nélkül. Az cikk második részében az október 31. és november 4. közötti eseményeket elevenítjük fel.

A cikk első részét itt olvashatja.

Október 31.

4.37

1956. október 30-án a Szovjetunió kormánya nyilatkozatott tett a Szovjetunió és a többi szocialista ország közötti kapcsolatról. A nyilatkozatban Magyarországgal kapcsolatban a következő olvasható: A szovjet kormány, szem előtt tartva, hogy a szovjet alakulatok további Magyarországon tartózkodása ürügyül szolgálhat a helyzet további fokozottabb kiélesedésére, utasítást adott katonai parancsnokságának, hogy Budapestről vonják ki a szovjet katonai alakulatokat, mihelyt ezt a magyar kormány jónak látja. Ugyanakkor a szovjet kormány kész tárgyalásokba bocsátkozni a Magyar Népköztársaság és a Varsói Szerződésben részt vevő más államok kormányával a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok kérdéséről.

6.23

Részlet a belügyminiszter nyilatkozatából: A nemzeti kormány 1956. október 30-án megszüntette a kötelező beszolgáltatási rendszert. A munkásság, a parasztság egyetemes érdeke nem egyezethető össze a kötelező beadás fenntartásával, amely az elmúlt években aláásta a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét, a termelés biztonságát, sőt nemegyszer azzal járt, hogy a termelők egy része saját termelvényeiből háztartási és gazdasági szükségleteit sem tudta fedezni.

7.03

A csendes éjszaka után mára virradó reggel már sok munkába igyekvő embert talált az utcán. A távollevők siettek munkahelyükre, hogy a szovjet csapatok kivonulása után mielőtt megindulhasson a munka. A kenyérgyárakban éjjel is dolgoztak.

10.00

Mindszenty József bíboros hercegprímás, akit kedden a győztes forradalom kiszabadított rabságából, ma reggel 8.55-kor budai lakásába érkezett.

12.00

Lengyel repülőgépek ablaküveget hoznak Budapestre. A varsói magyar külkereskedelmi megbízott kérésére Cyrankiewicz lengyel miniszterelnök intézkedett, hogy az ablaküveget szállító gépek azonnal induljanak Budapestre.

15.00

Megalakult a Magyar Szociáldemokrata Párt. A párt székházában ma értekezlet volt, amelyen megválasztották a párt ideiglenes vezetőségét. Elnök: Kéthly Anna. Főtitkár: Kelemen Gyula. Főtitkárhelyettes: dr. Révész András. Az ideiglenes pártvezetőség tagjainak túlnyomó része az elmúlt években, a Rákosi-terror idején be volt börtönözve. A párt hivatalos lapja, a Népszava holnap reggel megjelenik.

18.30

Ma délután a Vajdahunyad vára udvarán több ezer résztvevő jelenlétében újra zászlót bontott a Nemzeti Parasztpárt, amely 1948-ban beszüntette működését. Az újjáalakuló gyűlésen S. Szabó Ferenc, a párt volt földművelésügyi államtitkára megnyitója után Veres Péter maga és a párt valamennyi tisztségviselője nevében lemondott. A Nemzeti Parasztpárt országos tanácsának összehívásáig ideiglenes vezetőséget választott. Főtitkár: Farkas Ferenc; a vezető bizottság tagjai: dr. Bibó István volt egyetemi tanár, S. Szabó Ferenc, a Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, Jócsik Lajos volt államtitkár, Zsigmond Gyula, a Tervhivatal volt titkárhelyettese, Kuruci János és Hódi Sándor parasztok, Zsebők Zoltán egyetemi orvostanár, Szigethy Attila, a Győr-Sopron megyei nemzeti bizottmány elnöke, Kanyar József tanár, Kondor Imre, a Műszaki Egyetem könyvtárigazgatója és Kelemen Sándor író.
Illyés Gyula javaslatára egy irányító testületet választottak a párt fölé, amelynek tagjai: Féja Gáza, Illyés Gyula, Kodolányi János, Keresztury Dezső, Németh László, Remenyik Zsigmond, Sinka István, Szabó Lőrinc, Szabó Pál, Tamási Áron és Veres Péter.

20.00

London: Eden angol miniszterelnök az alsóházban bejelentette, hogy a kormány katonai rendszabályokat alkalmaz Egyiptom ellen. Hozzátette, hogy a brit felhívás Egyiptomhoz még érvényben van.

Párizs: A ma esti francia lapok jelentik, hogy Egyiptomban a francia és a brit csapatok már megkezdték a hadműveletet.

Kommentár: Mélyen felháborít, hogy a csehszlovák és román sajtó és rádió sztálinista hangon, tájékozatlanul és félretájékoztatva foglalkozik a legkülönbözőbb nyelveken, köztük magyarul is a mi forradalmunk eseményeivel. Azokat a kifejezéseket ismétli meg, amelyeket a magyar sztálinisták használtak még néhány nappal ezelőtt is. Mélységesen elszomorít, hogy most, e fontos órákban megkísérelnek ismét éket verni népeink közé.

November 1.

12.00

New York: Eisenhower elnök televíziós és rádiós beszédében Kelet-Európáról szólva kijelentette, hogy ott új nap virrad. Magyarországról azt mondotta, hogy az egész világ csodálattal figyelte a bátor magyar népet, amelynek fiai életüket áldozták, hogy külföldi uraiktól függetlenné váljanak. Lengyelországban a nép megmozdult, hogy békés átmenetet biztosítson, és úgy látszik - mondotta -, hogy az új kormány őszintén fog törekedni a lengyel nép szolgálatára. Még nem lehet tudni, mondotta, vajon végrehajtja-e a Szovjetunió azt az ígéretét, hogy megváltoztatja kelet-európai politikáját. Ha a Szovjetunió teljesíti ígéretété és visszavonja csapatait Magyarországról, Romániából és Lengyelországból, hatalmas lépés történik afelé, hogy még e nemzedék életében megvalósuljon a nemzetközi igazságosság, bizalom és megértés. Az Egyesült Államok politikája az, hogy minden feltétel nélkül gazdasági segítséget nyújtson ezeknek az államoknak. Lengyelország kormányával már fel is vették az érintkezést ebben az irányban.

14.00

A Parlament parancsnoksága már tegnap elrendelte a vörös csillag leszerelését a magyar Országgyűlés székházának kupolájáról. A munka délelőtt kézi erővel meg is kezdődött, de kénytelenek voltak abbahagyni, mert nem volt mód a több mint 1 tonna súlyú, csaknem 4 méter átmérőjű és 100 méter magasan lévő csillag megmozdítására a kupola beszakadása nélkül. Most a 24. sz. építőipari vállalat dolgozói kezdenek hozzá a csillag leszereléséhez; rövidesen állványokat fognak emelni. A szerelési munkák mintegy másfél-két napot vesznek igénybe.

15.00

Megalakult a Keresztény Front, az összes keresztény politikai csoportosulást és pártot egyesítő szándékkal. A börtönből szabadult vezetőség felszólítja az összes beszervezett vidéki tagot, vegyék fel a kapcsolatot a budapesti központtal.

Debrecenből a Fias utca 19. szám alatt lakó Tóth házaspár közli, hogy az októberi szabadságharc során árván maradt gyermekek közül egy 5-13 év közötti kisleányt örökbefogadtak.

20.24

Mindszenty József hercegprímás üzenete: Hosszú fogság után szólok a magyar haza valamennyi gyermekéhez. Senkivel szemben nincs gyűlölet szívemben. Csodálatra méltó hősiesség szabadítja meg most a hazát. A világtörténelemben páratlan ez a szabadságharc. Minden dicsőséget megérdemelnek fiataljaink. Hála és imádság az áldozatokért, honvédségünk, munkásságunk, földműves népünk példát mutatott az együttes hazaszeretetre. Az ország helyzete rendkívül súlyos. Napok óta hiányzik az élet folytatásának minden közös feltétele. A legsürgősebben meg kell találnunk a kibontakozást. Most tájékozódom. Két napon belül a kibontakozás útjáról szózatot intézek a nemzethez.

21.40

Részlet Kádár János beszédéből:
Õszintén beszélünk hozzátok: A nép felkelése válaszút elé érkezett Vagy lesz elég ereje a magyar demokratikus pártoknak vívmányaik megszilárdítására, vagy szembekerülünk a nyílt ellenforradalommal. Nem azért ömlött a magyar ifjak, honvédek, munkások és parasztok vére, hogy a Rákosi-féle önkényuralmat az ellenforradalom uralma váltsa fel. (...) E súlyos órákban azok a kommunisták, akik eddig is harcra hívtak a Rákosi-önkényuralom ellen, számtalan igaz hazafi és szocialista óhajának megfelelően elhatározta, hogy új pártot alapítanak. (...) Az új párt, az MSZMP részt vállal a függetlenség és a demokrácia megszilárdításáért vívott harcból, küzd népünk szocialista jövőjéért.

22.02

Eisenhower elnök biztosította a Szovjetuniót, hogy az Egyesült Államok az új kelet-európai kormányokat nem tekinti potenciális fegyveres katonai szövetségesnek. A kelet-európai népek barátai vagyunk és csak azt akarjuk, hogy szabadok és a mi barátaink is legyenek.

November 2.

15.12

A Magyar Függetlenségi Párt, amelyet 1947-ben a Rákosi-önkény szétzúzott, október 31-én újra megalakult. Megbízott elnöke Sornyák Tibor. A párt célkitűzéseit a vezetőség eljuttatta a nemzeti kormánynak.

16.05

A Szabad Kossuth Rádió belpolitikai munkatársának értesülése szerint a nemzeti kormány összetételében a legrövidebb időn belül - lehet, hogy még a mai nap folyamán - változások történnek. Leváltják azokat a minisztereket, akik a nép bizalmát elvesztették. A kormány ezeket a változásokat a rádión keresztül azonnal nyilvánosságra fogja hozni.

17.18

Dulles amerikai külügyminiszter az ENSZ rendkívüli közgyűlésének ülése után nyilatkozott a magyarországi helyzetről. Kijelentette, hogy a magyar semlegességi nyilatkozat megtárgyalásának a Biztonsági Tanácsban nagy fontosságot kell tulajdonítani. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szovjet csapatok távozásáról szóló bátorító híreket nyugtalanító jelentések követték.

20.45

Mint az MTI bécsi tudósítója jelenti, az osztrák fővárosban tartózkodó Kéthly Anna sajtóértekezleten nyilatkozatot tett. Elmondta, hogy a jövendőbeli Magyarország szocialista jellegű állam lesz. A Szociáldemokrata Párt csak akkor lép be a magyar kormányba, ha a szovjet csapatok távozása megvalósul. Kéthly Anna hangoztatta, ügyelni kell arra, hogy a mostani forradalom eredményei ne sikkadjanak el úgy, ahogyan ez 1919-ben történt. Egy újságírónak arra a kérdésére, hogy a Magyar Szociáldemokrata Párt megbízik-e Nagy Imrében, Kéthly Anna igennel felelt.
November 3.

5.30

New York: Háromórás vitát folytatott az ENSZ Biztonsági Tanácsa a magyarországi helyzettel kapcsolatban.

10.00

Tömegesen jelentkeznek és maguk kérik letartóztatásukat az ügyészségen az ÁVH-sok. Dr. Nemes Sándor, a budapesti államügyészség forradalmi bizottságának elnökéhez jelentés érkezett arról, hogy például a XIII. kerületben, Angyalföldön a kora reggeli órákban már 30 volt ÁVH-s jelentkezett. Hasonló a helyzet a többi kerületi ügyészségen is.

12.05

Kodály Zoltán távirata a szovjet zeneszerzőkhöz: Kodály Zoltán táviratot intézett a szovjet zeneszerzőkhöz, amelyben kéri, járjanak közben kormányuknál, hogy a szovjet csapatokat azonnal vonják ki Magyarország területéről.

13.25

Figyelem! Fontos közleményt olvasunk be:
A Népköztársaság Elnöki Tanácsa a nemzeti kormány kiegészítése és megerősítése érdekében Kéthly Annát államminiszterré, Kelemen Gyulát államminiszterré, Fischer Józsefet államminiszterré, B. Szabó Istvánt államminiszterré, Bibó Istvánt államminiszterré, Farkas Ferencet államminiszterré, Maléter Pált honvédelmi miniszterré megválasztja. Egyidejűleg a Népköztársaság Elnöki Tanácsa a Minisztertanács alábbi tagjait, felmentési kérésüket elfogadva, felmenti tisztségük alól: Horváth Imre Külügy-, Dr. Münnich Ferenc belügy-, Janza Károly honvédelmi, Kosra István pénzügy-, Molnár Erik igazságügy-, Csergő János kohó- és gépipari, Czottner Sándor bánya- és energiaügyi, Szabó Gergely vegyipari, Nagy Józsefné könnyűipari, Nezvál Ferenc város- és községgazdálkodási, Ribiánszky Miklós állami gazdasági, Bognár József külkereskedelmi, Tausz János belkereskedelmi, Nyers Rezső élelmiszeripari, Gyenes Antal begyűjtési, Apró Antal építésügyi, Csanády György közlekedésügyi, Kónya Albert oktatásügyi, Babits Antal egészségügyi, Lukács György népművelési minisztereket, továbbá Apró Antalt, Bognár Józsefet és Erdei Ferencet elnökhelyettesi tisztségük alól felmenti.

November 4.

5.20

FIGYELEM! Nagy Imre, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke szól a magyar néphez:
Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével!

5.56

Figyelem! Nagy Imre, a nemzeti kormány miniszterelnöke felhívja Maléter Pál honvédelmi minisztert, Kovács István vezérkari főnököt, továbbá a katonai küldöttség többi, tárgyalásra indult tagjait, akik tegnap este 10 órára mentek ki a szovjet hadsereg-parancsnokság színhelyére, és eddig még vissza nem tértek, hogy haladéktalanul jöjjenek és vegyék át hivatalaik vezetését.

7.14

Figyelem! A magyar kormány felkéri a szovjet hadsereg tisztjeit és katonáit, hogy ne lőjenek. Kerüljük el a vérontást! Az oroszok barátaink és azok is maradnak!

7.51

New Yorkból jelentik: 6 óra 28 perckor az Associated Press soron kívüli hírben közölte az ENSZ központjának keltezésében: az Egyesült Államok vasárnap kora reggel kérte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tartson rendkívüli vasárnapi ülést és foglalkozzék a Magyarországok végrehajtott új szovjet támadásokkal. A kérelmet Cabot Lodge amerikai delegátus terjesztette elő, nem egészen egy órával azután, hogy hírügynökségi jelentések érkeztek a szovjet fegyveres erők széles támadásáról egész Magyarországon. A Biztonsági Tanács szombaton este vitatta meg a magyar kérdést, több, mint három órán át, majd a vitát hétfő délelőttre halasztotta. Lodge azonban közölte a tanács elnökével, kérni fogja az ülés korábbi megtartását, ha a helyzet rosszabbodása következik be.

Az ENSZ éppen ülésező rendkívüli közgyűlésén Ronald Walker ausztráliai küldött szóba hozta a magyarországi helyzetet, amikor a szónoki emelvényről felolvasott egy távirati jelentést. Walker kérte a Biztonsági Tanács 11 tagjának nem hivatalos ülésére való összehívását, hogy megvitassák, milyen lépéseket tegyenek. A zártkörű ülést vasárnap reggel magyar idő szerint 7 óra 45 percre hívták össze.

7.57

A Magyar Írók Szövetségének felhívása:
Itt a Magyar Írók Szövetsége! A világ minden írójához, tudósához, minden írószövetségéhez, akadémiájához, tudományos egyesüléséhez, a szellem élet vezetőihez fordulunk segítségért. Kevés az idő! A tényeket ismeritek, nem kell ismertetni. Segítsetek Magyarországon! Segítsetek a magyar népen! Segítsetek a magyar írókon, tudósítókon, munkásokon, parasztokon, értelmiségi dolgozókon! - Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×