eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Kevesebb kordon a nemzeti ünnepen - összefoglaló október 23-a főbb eseményeiről

A kordonnal lezárt Kossuth téren vonták fel péntek délelőtt a Magyar Köztársaság lobogóját, amellyel megkezdődött a hivatalos október 23-i programsorozat. Az állami megemlékezések rendbontás nélkül értek véget, igaz a Nagy Imre-szobornál voltak bekiabálások. Orbán Viktor Nagytétényben, Bajnai Gordon a Parlamentben mondott beszédet, a Jobbik pedig a Deák téren tartott nagygyűlést.

Rendben lezajlottak az október 23-i nemzeti ünnep hivatalos központi megemlékezései - tájékoztatott az operatív törzs vezetője. Muhoray Árpád, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettese elmondta: idén kevesebb kordonra és biztonsági intézkedésre volt szükség. A programok minden helyszínen rendben, a biztonsági terveknek megfelelően zajlottak - közölte.

Péntek reggel a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődött meg az 1956-os forradalom 23., és a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából tartott hivatalos központi megemlékezés-sorozat.

Az ünnepségen az államfő mellett részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A zászlófelvonás után néhányan bekiabáltak, a kormányt és a szocialistákat szidalmazva.

Koszorúzások és "libatolvajok"

Budapesten a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában az MSZP nevében Lendvai Ildikó elnök nyitotta a hivatalos megemlékezők sorát. A pártelnök Nagy Imre miniszterelnök és két mártírtársa, Losonczy Géza és Gimes Miklós sírjánál, valamint a 298-as és 301-es parcellában koszorúzott.
A Fidesz, a KDNP és az MDF politikusai is koszorúztak az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján.

A kordonon kívül, a Nádor utca és a Garibaldi utca kereszteződésénél miközben a Nagy Imre szobornál zajlott a megemlékezés, mintegy harminc ember "hazaáruló" "libatolvajok", illetve "vesszen a kormány" mondatokat skandálta, majd a kötélkordonok mögött sorfalt álló rendőröket szidalmazta.

Az Ötvenahatosok terén Közjogi méltóságok, 56-os szervezetek és Nagy Imre unokái katonai tiszteletadás mellett helyezték el az emlékezés virágait az 1956-os emlékműnél péntek délelőtt.

A rendezvényen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A teret a rendőrség kordonnal teljesen lezárta, oda csak a meghívottak és az akkreditált újságírók léphettek be.

"1956 mindenki forradalma volt"

A Debrecenben tartott megemlékezésen Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere azt mondta: hazugságban, az '56-os forradalom tagadásában született a Kádár-rendszer, és hazugságban született a demokráciánk, hiszen bölcsőjét az MSZMP ringatta 1989-ben, ennek következtében nem jutottunk előrébb az elmúlt húsz évben.

A forradalom után halálraítélt Mécs Imre, MSZP-s országgyűlési képviselő Szentesen arról beszélt, hogy 1989. október 23-a legitimálta '56 eseményeit.

Retkes Attila, az SZDSZ elnöke a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál úgy fogalmazott: 1956 mindenki forradalma volt, aki hitt a független és demokratikus Magyarországban.

Orbán: Hamarosan indulnunk kell!

A Fidesz elnöke az 1948-ban lerombolt és most újjáépített nagytétényi országzászló felavatásán beszélt október 23-a alkalmából péntek kora délután. Úgy fogalmazott: a történelem azzal bízta meg a polgári erőket, hogy legkésőbb öt hónap múlva győzelemre vigyék Magyarország ügyét, aztán újjáépítsék az országot.

Orbán Viktor elmondta: olyan új kormányt szeretne látni Magyarország élén, amely hivatását az '56-os fundamentumokon állva teljesíti be. 1956 óta is akadtak Magyarországon jó néhányan, akik azt hitték, hogy lehet az embereket semmibe véve kormányozni az országot - mondta.

Hangsúlyozta: azért vontak fel most egy zászlót, mert egy új küzdelem kezdődik - hangsúlyozta, majd kijelentette: "én már régóta készülök erre a pillanatra, erre a küzdelemre, amelynek tétje rendkívüli." Az ő nemzedékének életében talán soha nem adódik még egy olyan pillanat, amikor Magyarországon végérvényesen lezárhatják az átmenet korszakát, és teljesen új fejezet nyílhat - mondta.

A volt kormányfő úgy vélte: a zászló azt jelenti, hogy egy nagy, sorsfordító küzdelem kezdődik Magyarország számára. A zászló már odafönn lobog, hamarosan indulnunk kell. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" - zárta beszédét Orbán Viktor a több ezer ünneplő ember előtt.

Bajnai: A rendszerváltás talán befejezhetetlen folyamat


A miniszterelnök a Parlamentben a Húsz éves a Köztársaság díj átadásán mondott rövid beszédet. Bajnai Gordon szerint a rendszerváltás befejezetlen és talán befejezhetetlen folyamat, hiszen a köztársaságot minden nap formáljuk, teszünk hozzá és el is veszünk belőle. Hozzátette: a kitüntetettek 1989 óta is folyamatosan tettek az országért, és azóta is többször bebizonyították, hogy oda tudnak állni ügyek mögé, amelyek fontosabbak a rövid távú érdekeknél.

Mint mondta, a díjjal céljuk az is, hogy példát állítsanak a jövő nemzedéke, és mások számára, hogyan lehet az országért újra és újra tenni. Azt kérte a díjazottaktól, ne hagyják abba tevékenységüket, hogy olyan lehessen az ország, amilyennek 1989-ben az egységes, magyar nemzet megálmodta és remélte.

A kitüntetettek között van Ágh Attila filozófus, Esterházy Péter író, Debreczeni József közíró, Ferge Zsuzsa szociológus, Jancsó Miklós filmrendező, Kovács László, az Európai Bizottság tagja, Chikán Attila volt miniszter, Göncz Árpád volt államfő.

Jobbik, Deák tér


A Jobbik elnöke, Vona Gábor a párt Budapesten, a Deák téren tartott nagygyűlésén a körülbelül négy-ötezres, árpádsávos és jobbikos zászlók alatt összegyűlt hallgatóság előtt kijelentette, hogy pártja két szélsőség ellen fog küzdeni, azok ellen, akik tönkretették az országot és azok ellen, akik ehhez asszisztáltak. A politikus arról is beszélt, hogy a Jobbik hamarosan Magyarország legerősebb pártja lesz.

A párt európai parlamenti képviselője, Morvai Krisztina együttérzéséről biztosította a terrorcselekmény és más bűncselekmények gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő Budaházy Györgyöt és társait. Véleménye szerint az ő zárkáikba azoknak kellene kerülniük, akik "kifosztották és kiárusították az országot".

A Jobbik rendezvényén mintegy ezer, a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda és az általuk augusztusban megalakított "csendőrség" egyenruháját viselő ember is részt vett.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×