eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Átírják az M0-ás építési tenderét

Kénytelen lesz új győztest hirdetni az M0-ás 51-es főút és az M6-os közti szakaszának autópályává fejlesztésére kiírt közbeszerzésen a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanis megsemmisítette az állami beruházó tendert lezáró augusztusi döntését - írja a Népszabadság.

A NIF eredeti határozata szerint a mintegy 11 kilométer hosszú, három forgalmi és egy leállósávos útszakaszt, valamint 11 műtárgyat, köztük két nagy Duna-hidat a Porr Építési Kft. építhette volna meg 28,3 milliárd forintért. A KD szerint azonban a cég ajánlata érvénytelen volt, mert az építkezés lebonyolításhoz szükséges, dokumentációjában megjelölt munkagéppel valójában nem rendelkezett. Így ajánlata elfogadásával a NIF megsértette a közbeszerzési törvényt.

A Magyar Nemzet információi szerint állami szervezetek adatainak megszerzésére specializálódott kémprogramot lepleztek le 2007-ben Magyarországon. A sikeresen eltávolított programmal úgy kívántak bejutni az állami szervezetek, például minisztériumok gépeire, hogy azt egy letöltőoldalra telepítették, és az erre csatlakozók IP-címei közül válogatták ki, hogy melyik felhasználó dolgozik állami cégnél. A kémprogram automatikusan ezekhez a fájlokhoz fűződött. Magyarországon a kémprogramok nagy részét olyan szervezett bűnözői körök telepítik, amelyek titkos kódokat szereznek meg, hogy ezekkel banki átutalásokat végezhessenek.

Adótanácsadók sem értik, miért tett bele a Pénzügyminisztérium a nemrég benyújtott, az újabb 2010-es adócsomagba egy olyan passzust, amelynek kihasználásával szinte bármely magyar cég teljesen szabályosan eltüntetheti nyereségét adózás előtt - értesült az Index. Így pedig sok milliárd vagy tízmilliárd forint adóbevételtől foszthatja meg a magyar államot.

A Napi Gazdaság szerint véletlenül több, mint kétszeres, 58 százalékos adóterhet szavazott meg nyáron a parlament a természetbeni juttatásokra. A 25 százalékos jövedelemadó után ugyanis a főszabály szerint 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Ezt a hibát most korrigálná a Pénzügyminisztérium azzal, hogy kivenné az eho fizetésének kötelezettsége alól ezeket a természetbeni juttatásokat, így azok valójában is csak 25 százalékos terhet viselnének.

Évről évre erősödik hazánkban a borturizmus: egyre több és igényesebb a vendég, megjelentek a minőségi szolgáltatók, folyamatosan fejlesztenek a pincészetek - írja a Világgazdaság. A szakmabeliek becslése szerint már 7-800 szolgáltató foglalkozhat borturisztikával kapcsolatos tevékenységgel, a szegmens pedig a teljes belföldi turizmus egy-két százalékát teheti ki, és évről évre pár százalékkal nő. A piaci szereplők tapasztalatai szerint a szokásos borkóstolás és pincelátogatás mellett egyre nagyobb az igény a kiegészítő szolgáltatásokra, így csak azok a szolgáltatók lehetnek igazán sikeresek, amelyek komplex programcsomagot tudnak nyújtani a vendégeiknek.

A portfolio.hu arról számol be, hogy két évtizede nem látott magasságokba emelkedett a kakaó ára a londoni tőzsdén. A szakértők szerint a legnagyobb termőterületnek számító Elefántcsontparton a kínálat szűkülni fog, miközben a világgazdasági növekedés talpra állásával a keresleti oldal erősebb lehet. A Nemzetközi Kakaó Szervezet várakozásai szerint idén a kakaó termés Elefántcsontparton 12 százalékkal fog esni, így az elmúlt tíz szezon alatt nem látott mélységekbe kerülhet. A jövő évben a termelési oldalon további csökkenés lehet majd tapasztalható a szakértők szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×