eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Navracsics: Gyurcsány Ferenc a felelős

Gazdasági hanyatlás, magas államadósság, ez Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tevékenységének mérlege - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a parlament csütörtöki rendkívüli ülésén. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke azt javasolta, hogy kössenek megállapodást a parlamenti erők.

Hozzátette: ezt a gyenge országot döntötte le a legjobban a világgazdasági válság a kelet-európai országok közül.

Ön ezért biztosan felelős - mondta Gyurcsány Ferencnek a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint - mint mondta - a kormányfő "nem egy sikeres miniszterelnök, eddigi lépései nem voltak jók".

"Ön Ágnes asszonyként mossa a patakban a véres ruhát az őszödi beszéd után, de mindig önöm marad a hazugság vádja, mert Ön hazudott" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

A Fidesz tudja, hogy összefogásra van szükség, de nem Gyurcsány Ferenccel, hanem a választópolgárokkal kell összefogni - fogalmazott Navracsics Tibor, aki választópolgárokkal való szembenézésre szólította fel a miniszterelnököt.

"Magyarországnak új kezdetre van szükségre. Az az igazság, hogy tudjuk, hogy összefogásra van szükség, de sajnos választani kell, hogy önnel fogjunk össze, vagy a magyar választópolgárokkal: és akkor én azt mondom, hogy a magyar választópolgárokkal kell összefogni, miniszterelnök úr" - mondta a frakcióvezető, akinek szavait nagy tapssal fogadták a fideszes és KDNP-s képviselők.

Hozzátette: megérti, hogy a miniszterelnök fél a választásoktól, de szerinte Gyurcsány Ferencnek mégis csak a választópolgárok szemébe kellene néznie, és el kellene számolnia az elmúlt négy, lassan öt évvel.

Fodor az összefogás mellett

Az SZDSZ azt javasolja, hogy kössenek megállapodást a parlamenti politikai erők - mondta Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint a megállapodás a Fidesztől azt kívánja, hogy az ellenzéki párt hagyjon fel az előre hozott választást szorgalmazó politikájával, az MSZP-től pedig azt, hogy lépjen végre a cselekvés útjára. A liberális pártelnök szerint az SZDSZ-nek is önkritikusnak kell lennie.

Az SZDSZ elnöke szerint a pártoknak meg kell állapodniuk az euró bevezetésének dátumáról, ki kell dolgozniuk a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalmat erősítő jogszabályokat és a szociálpolitika, a közigazgatás és a közterherviselés kérdéseinek közös csomagját.

"Nem kívánom bűnbakká tenni a miniszterelnököt, ahogy nem kívánom diabolizálni a Fideszt sem, mert az ez út nem vezet sehova" - fogalmazott Fodor Gábor.A puha, felszínes válságkezelés, nem válságkezelés - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Az ellenzéki pártelnök szerint az elmúlt két-három hónapban semmi érdemi kormányzati lépés nem történt, ami a válság okozta helyzetet a "gyökereknél kezelte volta".

Dávid Ibolya emlékeztetett arra, hogy pártja komoly válságkezelő programot tett le a tavaly novemberben tartott Nemzeti Csúcson, a kormány azonban nem vette azt figyelembe.

Mint kiemelte, a válságkezelés története nem a következő választásról szól, hanem arról, hogyan lesz gyerekeinknek munkahelye, hogyan lesz nyugdíjunk.

Hangsúlyozta azt is: az MDF a tisztességes közteherviselés pártján áll, és az egykulcsos jövedelemadó bevezetése mellett teszi le a voksát.

A pártelnök közölte: az MDF egyetért Bokros Lajos volt pénzügyminiszterrel abban, hogy sokaknak fájna egy mélyreható, gyökeres reform, azonban ehhez a reformhoz a magyar politika nagyon gyáva.

Az állam nem bírja tovább a "kádári-osztogatást", vége a "feneketlen zsák-korszaknak", hiszen a költségvetés nem más, mint az adófizetők közös pénztárcája, melyben véges összegű pénzösszeg található - jelentette ki.

Dávid Ibolya arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a parlamentben folyamatosan "kétharmada van a gyávaságnak", minden felmérés azt erősíti meg, az állampolgárok készek arra, hogy reformfolyamatok induljanak meg. Hozzátette azt is: felmérések szerint az emberek 39 százaléka anyagi áldozatot is kíván hozni azért, hogy az alapvető reformok megszülethessenek.

"Ez a válság egy utolsó figyelmeztetés a magyar politika számára, hogy szakítani kell a kádári nosztalgiával (...)" - közölte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×