eur:
388.7
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Felsorakoztak a pártok a bankmentő csomag mögé

Az őszi ülésszak utolsó ülésnapján több törvényt is módosított, illetve jóváhagyott az Országgyűlést. Változott a többi között a szociális és foglalkoztatási, a felsőoktatási, valamint a közúti, vízi és légi közlekedési törvény.

Szükség esetén garanciát vállalhat az állam a pénzintézetek tartozásaira az Országgyűlés által elfogadott törvény alapján. A bankmentő csomagként ismert jogszabályt 377 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá a parlament. A törvény célja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítése. A garanciát a pénzintézet kérésére, vagy annak egyetértésével vállalja az állam, a tőkeemelésről viszont hivatalból is dönthetnek. Erre a célra a Nemzetközi Valutaalap által biztosított keretösszegből legfeljebb 600 milliárd forint értéku devizát helyez el az állam a Magyar Nemzeti Bankban. A pénz kezelésének szabályairól a jegybankelnöknek és a pénzügyminiszternek megállapodást kell kötnie. A garanciavállalás idejére a bankoknak vállalniuk kell, hogy a vezetők bérét és egyéb díjazását korlátozzák.

Átalakul a segélyezési rendszer a szociális és foglalkoztatási törvények módosítása után. Az Országgyűlés döntése alapján a pénzbeli ellátások helyett a közfoglalkoztatásra, a képzésekre, illetve a munkaerő-piaci programokra helyezik a hangsúlyt. A szociális és munkaügyi miniszter korábban azt mondta: a változtatás egyik kiemelt célja, hogy a munkára képes, de jelenleg tartósan munkanélküli emberek részt vegyenek a közfoglalkoztatási programokban. Szűcs Erika úgy vélte: a törvény intézkedései a 200 ezer, rendszeres szociális támogatásban részesülő közül 100 ezer elhelyezkedését segíthetik elő. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg a források 76 százalékát rendszeres szociális segélyre fordítják, ez az arány jövore 49 százalékra csökken és az összeg 51 százalékát a közcélú foglalkoztatásra lehet elkölteni.

Jövőre nemcsak a 14 éven felüliek, hanem újszülöttek is kaphatnak személyi igazolványt. Az errol szóló törvénymódosítást egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés. A rendelkezés életbe lépése után olcsóbban utazhatnak a családok az uniós tagállamokba, hiszen nem kell a gyermekeknek útlevelet kiváltani.

Jóváhagyta az Országgyűlés az SZDSZ által benyújtott, a távoltartásról szóló javaslatot. A jogszabály alapján családon belüli erőszak miatt kihívott rendőr azonnali, ideiglenes 72 órás távoltartást rendelhet el. A módosított törvény az előterjesztő szerint alkalmas lesz a családon belüli erőszak kezelésére, mert megelőzheti a súlyos vagy végzetes következménnyel járó bűncselekményt.

Az egyetemek és főiskolák vagyongazdálkodását érinti a felsőoktatási törvény módosítása, amelyet 210 igen, 14 nem szavazattal, 151 tartózkodás mellett fogadott el az Országgyűlés. A jogszabály megváltoztatását Sándor Klára és Magyar Bálint szabad demokrata képviselő kezdeményezte, azzal a céllal, hogy a felsőoktatási intézményeknek ugyanazokat a lehetőségeket biztosítsák a gazdálkodás és a vállalkozás területén, mint amelyekkel versenytársai is rendelkeznek. Az új szabályozás alapján az állami egyetemek és főiskolák szabadabban gazdálkodhatnak vagyonukkal, ingatlan értékesítése esetén azonban a helyi önkormányzatnak elővásárlási jogot kell biztosítani. Korábban több felsőoktatási érdekképviselet aggályát fejezte ki a törvénymódosítás miatt, mert szerintük az megteremti a privatizáció lehetőségét.

Az Országgyűlés ugyancsak jóváhagyta az agrár-kárenyhítési rendszerről szóló törvényt. Az új szabályozás alapján szőlőültetvény és gyümölcsös után hektáronként 2 ezer, míg a szántóföld-tulajdonosoknak hektáronként 800 forint kárenyhítési hozzájárulást kell fizetni. A rendszerben kötelezo rész venniük a cégeknek, az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek is. Az előírt összeget minden év június 30-ig kell átutalniuk az érintetteknek, és az állam legalább annyi pénzzel egészíti ki az alapot, mint amennyit a gazdák befizettek. A rendszerben résztvevők elemi csapás esetén kaphatnak támogatást a jogszabályban meghatározott mértékben. A ki nem fizetett pénzt át kell vinni a következő évre, más célra nem lehet használni.

Módosította az Országgyűlés a közúti, a vízi, valamint a légi közlekedési törvényt. A jogszabály felhatalmazza a kabinetet, hogy dolgozza ki az elektronikus útdíjfizetés, és a megtett úttal arányos díj rendszerét. Ezeket később kormányrendelet szabályozza majd. A módosítással meghatározták azt is, hogy új út építése esetén akkor követelhet pótlólagos beruházást az önkormányzat, ha az előzetes hatásvizsgálat szerint az átadás után az új szakaszra vezető utakon meghaladja a 25 százalékot a forgalomnövekedés. Ebben az esetben elkerülő út építését vagy a meglévo szélesítését kérheti a helyhatóság. Az új szabályozás rendelkezik arról is, hogy a Magyar Honvédség robbanóanyagok hatástalanítására alkalmas hajói is közlekedhetnek az ország folyóin és tavain, valamint természeti katasztrófák elhárításánál bevethető a hadsereg által fenntartott légi kutató-mentő szolgálat.

Négypárti, 12 pontos nyilatkozatot fogadott el a szlovákiai politikai és társadalmi eseményekkel összefüggésben az Országgyűlés. A 343 igen, egy nem szavazattal, 27 tartózkodás mellett jóváhagyott dokumentum elítéli a radikalizmust, az idegengyűlöletet és az erőszakot. A szöveg alapján a magyar parlament aggodalommal tekint vegyes szlovákiai politikusok kisebbségellenes megnyilatkozásaira. Az MSZP, a Fidesz, a KDNP és az MDF egy-egy képviselője a múlt héten nyújtotta be az Országgyűlésnek a javaslatot. Az SZDSZ nem értett egyet a nyilatkozat elfogadásával, de a párt képviselőinek szavazata nélkül is megvolt a szükséges, kétharmados többség a jóváhagyáshoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×