eur:
391.1
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A válság következményei: költségcsökkentés, gyárleállás, munkanélküliség

A Népszabadság arról ír, hogy költségcsökkentő intézkedésekkel, létszámleépítéssel, a termelés visszafogásával, ideiglenes leállításával próbálják átvészelni a cégek a gazdasági válságot. A stagnáló gazdaságban ráadásul várhatóan a munkanélküliség is nőni fog.

A szentgotthárdi Opel-gyár már október eleje óta áll, és kényszerszünet következik a BMW-nek és a Daimlernek autókárpitokat gyártó, összesen 1700 alkalmazottat foglalkoztató Eybl Hungária Kft-nél is. Az építőipari, az elektronikai és a vegyipari cégek irányítói szerint ágazatukban is érezhető a recesszió: négy hétre leállt például a Nitrogénművek Zrt. pétfürdői üzeme.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy meghalt az a stroke-on többször átesett férfi, akit egy hónapja rövid kivizsgálás után egészségesnek nyilvánítottak, majd hazaküldtek az Állami Egészségügyi Központból. A leszázalékolt, 53 éves férfi - akihez nem hívtak betegszállítót - pénz és telefon nélkül próbált hazajutni, de csupán egy HÉV-megállóig jutott, ahová több óra elteltével egy járókelő hívott ki hozzá segítséget - idézte fel az egy hónapja történteket a lap. Mire a férfit a Nyíró Gyula Kórházba szállították, már megbénult a nyelve és a nyelőcsöve. Később a fővárosi János-kórházba került, ahol a múlt héten elhunyt.

Az index.hu arról közöl írást, hogy tízezreket rúgnak ki a techcégek. A kirúgásokat a legváltozatosabb formában hajtják végre. Van, aki saját maga szivárogtatja ki a rossz híreket. Csak októberben a Micron csipgyártó 1500, a Quimonda 3000, a Yahoo és az E-bay 1500-1500 munkatársától szabadult meg. A kirúgottak számát tekintve a Dell vezet 8900 alkalmazottal, holtversenyben második a Xerox és a Quimonda 3000-rel, harmadik az eBay, a Micron és a Yahoo, mindegyikük 1500 emberét rúgta ki. A legnagyobb vesztesek azok, akik végleg bezártak, alkalmazottaik 90-99 százalékát elbocsátották, és csak a portást hagyták hátra, hogy fogadja a felszámolókat: a Techcrunch listája szerint erre a sorsra jutott a MatchMine (42 alkalmazott), a ClayValet (3), az Entellium (100), az Eyespot (20) és a NeoMagic (90).

A Világgazdaság szerint a pénzügy válság miatt alábbhagyhat a hitelintézetek elmúlt években felgyorsult fióknyitási láza, a szektort sújtó forrásszűke ugyanis a jelentősebb volumenű bővítések elnapolására kényszerítheti a bankokat. Egy teljes felszereltségű, ATM-mel ellátott és a készpénzforgalom lebonyolítására is képes bankfiók elindítása százmillió forintba is kerülhet, és évekig tarthat, mire az összeg megtérül. Magyarországon április és október között 61 fiókot nyitottak a bankok, ezzel a hazai bankfiókok száma 1400-ra nőtt. A legtöbb egységet a K&H Bank és az UniCredit indította el, mindkettő nagyjából 20-at avatott az elmúlt hat hónapban. Rajtuk kívül még a CIB és a Raiffeisen bővíti aktívan értékesítési pontjainak számát.

A Napi Gazdaságban arról lehet olvasni, hogy Magyarország akár még jól is kijöhet a világgazdasági visszaesésből - állítják a befektetés-ösztönzéssel foglalkozó ITD Hungary munkatársai. A szervezet szakértői feltérképezik azokat a vállalatokat, melyek a kedvezőtlen hatásokat esetleges magyarországi terjeszkedéssel egybekötve, vállalatcsoporton belüli átszervezéssel próbálnák minimalizálni. Az ITD Hungarynél egyelőre nem érzékelik a befektetői klíma romlását. A cég szerint csökkenhet a vállalatok befektetési kedve, bár ennek az ellenkezője is előfordulhat: egyre többen helyezhetik át termelésüket költséghatékonyabb országokba, azokban az ágazatokban, ahol a kereslet nem csökken.

A penzcentrum.hu közöl írást, hogy az IMF-hitelkeret kérdésével központi helyzetbe kerültek a nyugdíjak. A 13. havi nyugdíj lefaragása szükséges lépés lenne a költségvetési deficit csökkentéséhez. Miközben a rendszerváltás előtt a nyugdíjakról teljes egészében az állam gondoskodott, és a nyugdíjat a munkában töltött évek, és nem a befizetések alapján állapították meg, addig ez a rendszer ma már elavultnak számít, ráadásul nem is jelent elegendő fedezetet a növekvő számú nyugdíjas eltartására. A régi rendszerben a nyugdíjkorhatár is alacsony volt, de gyakori volt a korengedményes nyugdíjazás is. A rendszerváltás utáni reformok következtében úgy tűnt, a kelet-európai országok biztosítani tudják az állam nyugdíjfizető képességét. A nyugdíjkorhatár emelése elengedhetetlen volt ehhez, így hosszabbították meg ugyanis a járulékfizetési időtartamot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×