eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Tízmillió forint ment el a pénztártörvényre

Nem 400, csupán 10 millió forintjába került az államnak a pénztártörvény hatályba lépése - mondta az InfoRádióban Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus, cáfolva a nagyobb összegről szóló híreket. A jogszabályt hatályon kívül helyező újabb törvényjavaslatot az Országgyűlés egészségügyi bizottsága szerdán egyhangúlag támogatta.

A több pénztáras egészségbiztosításról szóló törvény, bár hatályba lépett, a gyakorlatban sosem próbálta ki az ország. A jogszabály értelmében a következő év január elsejétől már nem az Országos Egészségbiztosítási Pénztáron, hanem több pénztáron keresztül finanszírozták volna az emberek az egészségügyi ellátásukat. Mindennek megvalósítása előkészületeket igényelt, így a jogszabály már most sokat vitt el az állami büdzséből.

A pontos összeg vitatható, lapinformációk szerint a pénztárak létrehozatalához 400 millió forintra volt szükség. A szocialisták egészségpolitikusa azonban ezt határozottan cáfolta, mint azt az InfoRádióban elmondta, a cégek alapítása nem egészen 10 millió forintot emésztett fel.

A 22 pénztár vezetőivel bruttó 300 ezer forintos javadalmazásról állapodtak meg, megbízatásuk pedig a jogszabály hatályon kívül helyezésével automatikusan megszűnik - közölte Kökény Mihály.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke azt is elmondta, hogy a pénztárakba alaptőkeként valóban kihelyezett az állam összesen 400 millió forintot, ez az összeg azonban visszakerül az állami büdzsébe.

Az egészségügyi bizottság tagjai szerdán egyhangúlag döntöttek a jogszabály hatályon kívül helyezéséről, a szavazás előtt azonban éles vita alakult ki a kormánypárt és az ellenzék között. "Demokráciában ilyen botrány még nem történt, mint amilyen a pénztártörvény kapcsán" - kommentálta a még hatályos törvény előéletét Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke.

Kökény Mihály, a szakbizottság szocialista elnöke azt mondta: a szocialisták egy ma is vállalható kompromisszumot kötöttek, azóta azonban megváltozott a politikai helyzet. Hangsúlyozta azt is, hogy az MSZP soha nem akart üzleti, versengő biztosítókat "beengedni" az egészségbiztosítás területére.

Az ülésen szabad demokrata politikus nem volt jelen.

Előzmények

A sokak által vitatott, a korábbi koalíciós pártok képviselői szerint jelentős kompromisszumokkal megszületett jogszabályt elsőként tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés, az MSZP és az SZDSZ támogatásával. A köztársasági elnök a törvényt elsőként nem írta alá, hanem visszaküldte megfontolásra a Háznak. Februárban az akkori kormánykoalíció szintén igennel voksolt, Sólyom László pedig a jogszabály második elfogadása után, ahogy azt a vonatkozó törvény előírja, már aláírta azt.

A törvény kapcsán a többi mellett az a kifogás merült fel, hogy a magántőke bevonásával csorbulhat a betegek érdeke, az állam ugyanis a pénztárakban csak 51 százalékos tulajdonrészt szerzett volna, a 49 százalék magánbefektetők kezébe került volna. A szakmai és civil szervezetek a tőkekivonás, a minőségromlás veszélyét látták a törvényben, és azt is kifogásként hozták fel, hogy annak elfogadását nem előzte meg kellő társadalmi vita.

A március 9-ei, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról tartott és a kormány számára kedvezőtlen eredményt hozó népszavazás után az MSZP és az SZDSZ ismét tárgyalni kezdett a már hatályba lépett pénztártörvényről. A vita előbb Horváth Ágnes szabad demokrata egészségügyi miniszter menesztéséhez, majd koalíciós szakadáshoz vezetett. Az új egészségügyi miniszter, Székely Tamás május 8-án jelentette be, hogy a jogszabály hatályon kívül helyezését javasolja a miniszterelnöknek.

Szerző: Egeresi Tünde

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×