Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Budapesten megbénult a vonatközlekedés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fővárosban megbénult a menetrend szerinti vonatközlekedés, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének reggel 6 órától megkezdett sztrájkja miatt.

"Tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy egyes személyszállító vonatok nem közlekednek" - a pályaudvari hangosbemondó így foglalja össze az utazók számára legfontosabb tudnivalókat.

Mi azonban ennél részletesebb tájékoztatásra törekszünk, ezért már a kora reggeli órákban ott voltunk a Déli pályaudvaron, ahol a hangos utastájékoztató rendszer a munkabeszüntetés 6 órai kezdete után is egyre csak mondta, mondta az induló és érkező járatokat.

A vonatok 40-45 százaléka jár

A sztrájk a Déliben tehát nem bizonyult teljesnek, amit Sigulinszky Tibor, a MÁV szóvivője a következőképpen magyaráz: 40-45 százaléka közlekedik a menetrend szerint közlekedő vonatoknak.

De vajon mi lehet a többi vasútállomáson? Mivel a nagy sztrájknapon a BKV elállt a munkabeszüntetéstől, néhány perces metrózás után a Keleti pályaudvaron is körül tudtunk nézni.

Ott a reggeli csúcsforgalomban legfeljebb, ha húsz ember álldogálhatott a csarnokban, vizsgálgatva a késésekről és járatkimaradásokról tanúskodó információs táblákat.

Nehéz sztrájkolóra bukkanni

Ezután valóságos nyomozás várt ránk, hogy megtaláljuk mindennek okozóit, a helyi sztrájkolókat, ugyanis a nem sztrájkolók nem akarták elárulni a kollégáik tartózkodási helyét.

Végül mégiscsak akadt egy jó szándékú súgó.

Így akadhattunk rá az úgynevezett vezénylő helyiségre, ahol Lőrincz László sztrájkszervező foglalta össze a határozatlan időre szóló vasúti munkabeszüntetés okait. Ezek között említette az egészségbiztosítási törvényt, a nyugdíjrendszer átalakítását, valamint a szárnyvonalak bezárását.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezetője, Gaskó István azt ígéri, bárhogy alakul is a sztrájk, a karácsonyi időszakra tekintettel lesznek: akkor járni fognak a vonatok.

Hanganyag: Sánta András