eur:
392.92
usd:
365.8
bux:
66608.06
2024. április 26. péntek Ervin

Budapesten megbénult a vonatközlekedés

A fővárosban megbénult a menetrend szerinti vonatközlekedés, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének reggel 6 órától megkezdett sztrájkja miatt.

"Tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy egyes személyszállító vonatok nem közlekednek" - a pályaudvari hangosbemondó így foglalja össze az utazók számára legfontosabb tudnivalókat.

Mi azonban ennél részletesebb tájékoztatásra törekszünk, ezért már a kora reggeli órákban ott voltunk a Déli pályaudvaron, ahol a hangos utastájékoztató rendszer a munkabeszüntetés 6 órai kezdete után is egyre csak mondta, mondta az induló és érkező járatokat.

A vonatok 40-45 százaléka jár

A sztrájk a Déliben tehát nem bizonyult teljesnek, amit Sigulinszky Tibor, a MÁV szóvivője a következőképpen magyaráz: 40-45 százaléka közlekedik a menetrend szerint közlekedő vonatoknak.

De vajon mi lehet a többi vasútállomáson? Mivel a nagy sztrájknapon a BKV elállt a munkabeszüntetéstől, néhány perces metrózás után a Keleti pályaudvaron is körül tudtunk nézni.

Ott a reggeli csúcsforgalomban legfeljebb, ha húsz ember álldogálhatott a csarnokban, vizsgálgatva a késésekről és járatkimaradásokról tanúskodó információs táblákat.

Nehéz sztrájkolóra bukkanni

Ezután valóságos nyomozás várt ránk, hogy megtaláljuk mindennek okozóit, a helyi sztrájkolókat, ugyanis a nem sztrájkolók nem akarták elárulni a kollégáik tartózkodási helyét.

Végül mégiscsak akadt egy jó szándékú súgó.

Így akadhattunk rá az úgynevezett vezénylő helyiségre, ahol Lőrincz László sztrájkszervező foglalta össze a határozatlan időre szóló vasúti munkabeszüntetés okait. Ezek között említette az egészségbiztosítási törvényt, a nyugdíjrendszer átalakítását, valamint a szárnyvonalak bezárását.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezetője, Gaskó István azt ígéri, bárhogy alakul is a sztrájk, a karácsonyi időszakra tekintettel lesznek: akkor járni fognak a vonatok.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×