eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Sólyom: "ezek az akciók mérhetetlenül károsak"

"Kifejezetten cigányellenes tüntetésnek" nevezte a Magyar Gárda vasárnapi felvonulását a köztársasági elnök a Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannak címzett levelében.

A köztársasági elnök szerint "kifejezetten cigányellenes tüntetés" volt a Magyar Gárda december 9-i felvonulása a Pest megyei Tatárszentgyörgyön.

"Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak, olyan légkört teremtenek, amely csakis nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedésének előrehaladását" - fogalmazott Sólyom László.

"...a szélsőjobb rátalált arra a megjelenési formára, amely tartósan óriási médiaérdeklődést biztosíthat neki: egyenruhás szervezetet alapított, s az avatási ceremóniákat legutóbb már fenyegető felvonulás követte. Az így nyert figyelem felerősíti mondanivalójukat is.

Mivel a radikális jobboldal ideológiává és programmá teszi az emberek közötti megkülönböztetést, szemben áll az emberi méltóság alapeszméjével. (...) A radikális jobb azért is veszélyes, mert gyakran hivatkozik kiragadott társadalmi részkérdésekre, s megoldásukra hamis, indulatokra építő, és olyan választ kínál, amely alapvető emberi és alkotmányos értékeket tagad.

Az Országgyűlési Biztos Úr levelében szóvá tett eseményeket olyan fordulópontnak tartom, amelyre indokolt reagálnom. A Jobbik egyik szónoka negatív tulajdonságokat etnikai, faji vagy biológiai meghatározottsággal kötött össze. Az ilyen gondolatokat, amelyek a náci ideológiának is részei voltak, a leghatározottabban visszautasítom. (...)

"...nyugalomra, nyitottságra és együttműködési készségre, valamint a kötelességek vállalására van szükség mind a többségi társadalom, mind a cigányság részéről. Magyarország jövőjének egyik fontos tényezője lesz, hogy sikerül-e, és milyen megoldást találnunk. Ehhez pedig szakmai megközelítésre, és erre épülő hosszú távú, objektív szakpolitikára van szükség. Azt is hangsúlyozni kell, hogy mindez nem választható el a magyar társadalom általános szociális problémáinak kezelésétől" - fogalmazott levelében Sólyom László köztársasági elnök.

A levél teljes szövegét ide kattintva olvashatja el.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman előzőleg valamennyi közjogi méltóságot megkereste levélben, hogy fejtsék ki álláspontjukat a Magyar Gárdával kapcsolatban.

A Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Õrsereg 50 tagja vasárnap délután felvonulást tartott a Pest megyei Tatárszentgyörgyön.

A szervezet vezetői több sajtónyilatkozatban jelezték, hogy a demonstrációval a "cigánybűnözésre" akarják felhívni a figyelmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×