eur:
389.39
usd:
363.17
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány: "Nem kell a szomszédba mennem bátorságért"

Visszautasította internetes naplójában azt a vádat a kormányfő, hogy az ő utasítására ellenőrzi az adóhivatal Orbán Viktor miniszterelnököt. Gyurcsány Ferenc leszögezte: demokrata politikusnak tartja magát, olyannak, aki betartja az írott és íratlan szabályokat. A blogban a kormányfő hosszasan sorolja mindazt, ami szerinte a Fidesz és az Orbán-kormány számlájára írható.

"A demokratikus politikai küzdelemnek vannak szabályai. A szabályok részben írott, másrészt pedig demokratikus politikai meggyőződésből fakadó viselkedésmintákból következő íratlan szabályok. Nem tekintem ellenségnek a riválist. Nem gondolom, ha veszítek a küzdelemben, akkor bukásommal egyben a haza is ellenzékbe kerül" - kezdi legújabb internetes bejegyzését a miniszterelnök.

"Nem feltételezem, hogy a demokratikus politikai küzdelem, a gonosz és a jó, az ördög és az angyal küzdelme. Nem állítom, hogy egy és csak egyetlen igazság van, és ez az igazság természetesen csak az enyém lehet, mindenki más pedig hazug, tolvaj és a haza ellenzéke. Nem gyártunk koholt vádakat, nem keresünk mindenütt ellenséget, és nem csak azt keressük, ami elválaszt bennünket, hanem azt is, ami összeköt. Tudjuk, hogy a hatalom osztott, hogy a többség nem azonos az egésszel és a többségi vélemény nem feltétlenül azonos az igazsággal" - folytatta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerint az írott szabályok közül a legfontosabbak az alkotmányos normák, intézmények betartása, betartatása, tiszteletben tartása.

"Az éves költségvetés nem kétéves, a heti parlament nem háromheti, az államigazgatás eszközeit nem használjuk pártpolitikai célokra, és a választási kampányban sem állítjuk a közigazgatás forrásait kedvenc pártunk győzelmének szolgálatába. Elfogadjuk, hogy tőlünk független bírói hatalom létezik, hogy az Országgyűlés ellenőrzi a parlamentet, tudomásul vesszük az országgyűlés többségi akaratával működő kormány legitimitását, függetlenül attól, hogy mit gondolunk róla" - írta.

Gyurcsány Ferenc közölte: beletartozik ebbe a sorba az is, hogy az állam azon intézményeit, amelyek bár garanciális szabályokkal és feltételekkel, de korlátozhatják az állampolgárok szabadságjogait, különös körültekintéssel irányítjuk, felügyeljük, és távol tartjuk mindenfajta politikai küzdelemtől.

"Ezért óvjuk és védjük például a rendőrség és az adóhivatal törvényben biztosított önállóságát, függetlenségét. Ezért nem nevezünk ki például rendőrtábornokot belügyminiszternek, és nem nevezünk ki pártpénztárnokot APEH elnöknek. Nem utasítjuk az APEH-et konkrét vizsgálatok elvégzésére vagy egyes vizsgálatok elhagyására. Nem kérünk mentességet magunk és pártbéli kollegáink számára, és nem kérjünk arra sem a rendőrséget, sem az ügyészséget, sem az APEH-et, hogy eszközeit egyoldalúan, célzatos kiválasztással, célzatos szándékkal politikai riválisainkkal szemben használja fel. Ilyet nem teszünk, ilyet nem tehetünk" - írta a miniszterelnök.

Hozzátette: az állam különböző szervei nem részesíthetnek különleges elbánásban politikusokat, és a politikusok sem kérhetnek különleges elbánást ugyanezektől a szervektől.

"Rólam senki nem mondhatja, hogy megijednék a politikai küzdelemtől. Senki nem állíthatja, hogy a szomszédba kell mennem némi bátorságért, vagy azért, hogy felvegyem az elém dobott kesztyűt. De semmi oka sincsen bárkinek azt állítani, hogy politikai riválisainkkal szemben meg nem engedhető eszközöket vetünk be. Legyen világos: nem a mi kormányzásunk alatt mentette a menthetetlent az ügyészség, nem a mi kormányzásunk alatt történik az meg, hogy kormánypártiakat kényesen érintő ügyekben egyetlenegy nyomozás sem jut el a vádemelési szakaszig" -írta Gyurcsány Ferenc.

"Eddig valahogy úgy esett, hogy amikor mi kormányoztunk, akkor a legkényesebb ügyek is - a Tocsik-ügytől kezdve most a Zuschlag-ügyig - eljutottak a bíróságra, még akkor is, ha ennek magas politikai ára volt. Ugyanez a 1998-2002 közötti kormányzati időszakra nem volt elmondható" - olvasható a blogban.

"Küzdeni hajlandó és képes demokratikus politikus vagyok. Olyan, aki a vitáit a parlamentben és nem az utcán kívánja megvívni, olyan, aki a politikai küzdelem terepének nem a bíróságot, nem az ügyészséget, nem az adóhivatalt, és nem a rendőrséget tartja, hanem a parlamentet. Eddig is ezen elvek alapján cselekedtem, ezek után is így fogok tenni" - zárul az internetes bejegyzés.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×