eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Elege lett a komolytalan kérdésekből az OVB-nek

A népszavazási törvény vagy a választási eljárásról szóló törvény módosítását kezdeményezheti az Országos Választási Bizottság annak érdekében, hogy a testületnek ne kelljen komolytalan, nyelvileg értelmetlen kérdéseket tárgyalnia. A felvetés Szoboszlai György MSZP-s delegálttól származik, az OVB elnöke hangsúlyozta: egyelőre csak elvi felvetésről van szó. A bizottság augusztus végén tárgyal majd érdemben a kezdeményezésről.

Az utóbbi időszakban elárasztják a népszavazási kezdeményezések az Országos Választási Bizottságot. Szerdán például 60 kérdést tárgyalt a testület, ezek közül egyet hitelesített.

A bizottsági tagokban felmerült: miként lehetne valamilyen módon kiszűrni az értelmetlen kezdeményezéseket, amelyek tárgyalása, az elutasítás szövegezése rengeteg időt vesz el a testülettől.

Garanciát szeretnének

Szoboszlai György alkotmányjogász felvetette: szükség lenne a népszavazási és a választási eljárásról szóló törvény módosítására.

Az MSZP által delegált OVB-tag úgy véli: nincs megfelelő garancia arra, hogy a népszavazás intézményének komolyságát megkérdőjelező kérdések ne kerülhessek a testület elé.

"Ügyvédkényszer"

Szoboszlai György több megoldási javaslatot is felvetett: az egyik, hogy lehetne valamilyen előzetes szűrés, és a kérdések csak ezt követően kerülnének a bizottság elé.

A másik lehetőség az "ügyvédkényszer" bevezetése lehetne. Ez azt jelentené, hogy ügyvédi közreműködés nélkül egy állampolgár sem nyújthatna be népszavazási kezdeményezést az OVB-hez. Az Országos Választási Bizottság elnöke az InfoRádió megkeresésére hangsúlyozta: egyelőre egy egyszerű felvetésről van szó, így nem szeretne nyilatkozni az ügyben.

Hozzátette: a bizottság a következő - augusztus 23-ára tervezett ülésén - részletesen is foglalkozik majd a javaslattal.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója úgy fogalmazott: "kíváncsian várják az MSZP-s delegált konkrét javaslatát". Az ellenzéki képviselő hozzátette: az OVB feladata az állampolgárok által benyújtott kérdések elbírálása, és annak eldöntése: ezek alkalmasak-e arra, hogy az emberek közvetlenül véleményt nyilvánítsanak róluk.

"Erősen hézagos" a törvény

Tóth Zoltán választási szakértő szerint a népszavazási törvényt mindenképpen felül kell vizsgálni, hiszen a szabályozás "erősen hézagos". A szakértő úgy véli: a kérdések előzetes szűrése nem jelentene megfelelő megoldást.

Hiszen a népszavazás lényege éppen az, hogy ha a parlamenti pártok nem tudnak bizonyos kérdésekben dűlőre jutni, akkor a nép "visszaveszi" a döntéshozás jogát az adott kérdésben.

Tóth Zoltán kiemelte: az egyik fő probléma, hogy az Országos Választási bizottságnak még csak szervezeti és működési szabályzata sincs.

A szakértő szerint megoldást jelenthetne, ha a bizottság tagjai nem csak társadalmi munkában végeznék OVB-s feladataikat, hanem professzionális munkaviszonyban dolgoznának, így jutna idejük a megsokasodott kérdések megvitatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×