eur:
389.32
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sólyom: "mindenkinek csak ellenség-barát felismerő rendszere van"

Sólyom László szerint identitásválság van a politika bal és jobb oldalán, és ez gerjeszti az érzelmi szembenállást Magyarországon - mondta a köztársasági elnök az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban. Sólyom László kitart államfői szerepfelfogása mellett, még ha ezt sokan nehezen is fogadják el.

A köztársasági elnök szerint Magyarországon a politika és a parlamentáris politizálás alapvető intézményei nem működnek megfelelően. "Ezért mondtam én októberben, hogy az ellenzék térjen vissza a parlamentbe, erre mondtam nemrégiben, hogy a rendkívüli intézményeket, mint a kivonulás, nem lehet azzal devalválni, hogy naponta rutinszerűen alkalmazzuk különös ok nélkül. Ott is a normáknak a betartása kívánatos" - mondta Sólyom László az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban.

Az államfő úgy vélte, hogy a szembenállást ez nem fogja megszüntetni. "A magyar társadalmat jellemző mélységes megosztottságnak nagyon sok oka van és részint csalóka is. Egyrészt ha azt nézzük, hogy ezek a táborok és a szembefeszülés kizárólag pártpolitikai szempontok szerint történik, akkor nagyon furcsa és ellentmondó az az elemzés, hogy ezek mögött nincsen semmilyen szociológiai bázis" - vélte Sólyom László.

A köztársasági elnök emlékeztetett, hogy akár ugyanazon családon belül is létezik ilyen megosztottság, ami tehát nem osztályok, anyagi helyzet vagy társadalmi pozíció szerinti, hanem érzelmi alapú.

Nincs korszerű definíció

Sólyom László szerint más felmérések azt igazolják, hogy alapvető értékekben a társadalom nagy része egyetért. "Tehát azt a kérdést is fel kell tenni, hogy mennyire valóságos, mennyire racionális alapú ez a megosztottság. Azt hiszem, hogy e mögött nagyon hosszú identitásválság áll. Sem a jobb-, sem a baloldalnak nem sikerült magát korszerűen definiálnia" - fogalmazott az államfő.

A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás után alapvető dilemma volt, hogy hova nyúljanak vissza a pártok: a szocializmus előtti időkre, azaz 1948 elé, esetleg még régebbre, az 1930-as évek hagyományait elevenítsék fel. "Kiesett negyven év, amikor befagytak attitűdök, mentalitások, a jobboldal nem találta meg az igazi kapcsolódási pontot a modern Európához, a modern jobboldalhoz" - vélte Sólyom László.

"A baloldal identitásválságát azért merem állítani, mert mihez kötődjön az a baloldali tömeg, amelynek baloldali kormánya liberális gazdaságpolitikát folytat? Érzelmi alapon tudnak csak azonosulni, meglehetősen határozatlan fogalmakkal, így ez a csak érzelmekre alapuló szembenállás önmagát gerjesztve egyre inkább agresszívvá és kizárólagossá válik" - mondta a köztársasági elnök az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban."Érdemes tovább kísérletezni"

A tevékenységére vonatkozó kritikák kapcsán a köztársasági elnök elmondta: előfordult, hogy nem megfelelően kommunikálta a mondanivalóját, elnagyoltan fejezte ki magát, vagy nem figyelt valakik érzékenységére.

Elnöki programjának lényegéről Sólyom László úgy vélte, hogy kezdetben talán túl naiv volt, amikor úgy gondolta, hogy egyszerűen kívül helyezi magát a pártpolitika erőterén és fegyverzetén.

"Ezt nehezen fogadják el. Primitíven kifejezve úgy néz ki, hogy mindenkinek csak ellenség-barát felismerő rendszere van, ha a rendszer azt jelzi, hogy nem barát, rögtön tüzet nyit" - fogalmazott az államfő.

Sólyom László ugyanakkor továbbra is úgy véli, hogy érdemes tovább kísérleteznie, és végigvinnie a programját.

Az interjút teljes terjedelmében meghallgathatják az InfoRádióban 19 órától, illetve az adás elhangzása után letölthetik honlapunkról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×