eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fábryt megverték Fóton

Számos településen hozott szoros versenyt a vasárnapi önkormányzati választás. Ez falvak esetében nem meglepő, de sok, 10 ezer lakosnál nagyobb városban is csak néhány szavazat döntött arról, ki lesz a polgármester a következő négy évben.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint a legkiélezettebb verseny Sárbogárdon alakult ki: a függetlenként induló Juhász János 2 090 szavazatot kapott, mindössze hússzal többet, mint MSZP-s vetélytársa, Szabados Tamás.

Majdnem ugyanilyen szoros volt a verseny Kiskunmajsán is. A Fidesz, az MDF, a Nemzeti Fórum, a Fidelitas és a KDNP támogatásával induló Terbe Zoltán 21 vokssal gyűjtött többet, mint Faludi Tamás, aki az Együtt Kiskunmajsáért Egyesület jelöltjeként indulva 1790 szavazatig jutott.

Fóton a Fidesz támogatásával induló Szent-Iványi Géza 26 szavazattal verte meg Fábry Bélát, aki az MSZP, az SZDSZ, a Civil Voks Egyesület és a FISZSZ jelöltjeként mérettette meg magát, és 2444 voksot kapott.

Törökbálinton a választókerület országgyűlési képviselője győzött "célfotóval". A korábbi közpénzügyi államtitkár, az MSZP és a Civil Fórum Egyesület jelöltjeként induló Keller László 45 iksszel kapott többet, mint Turai István, aki a Szent Flórián Törökbálintért Egyesület támogatásával 1774 szavazatot gyűjtött össze.

Jászberényben pontosan ötven szavazat választja el a sikert és a bukást. Gedei József, a választókerület MSZP-s országgyűlési képviselője ennyivel kapott többet, mint a Fidesz és a KDNP támogatásával induló Juhász Dániel 3212 voksa.

Vácott is száznál kevesebb szavazat döntött. Itt szintén a választókerület szocialista országgyűlési képviselője, Bóth János István győzött, 6547 szavazata 73-mal több, mint amennyit a Fidesz-KDNP jelöltje, Fördős Attila szerzett a püspöki székhelyen.

A nagyvárosok közül Szolnokon volt a legszorosabb a verseny. Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén a Fidesz-KDNP jelöltje, Szalay Ferenc 15644 érvényes szavazatot kapott, ami 261-gyel több, mint amennyit Vass Lajos, az MSZP jelöltje gyűjtött.

Pécsett is csak kicsivel alakult ki nagyobb különbség. A Toller László örökébe lépő Tasnádi Péter 28 295 szavazatot kapott, ami 287-tel több, mint a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület jelöltje, Páva Zsolt teljesítménye.

Budapesten a XVII. kerületben alakult a legszorosabban a versengés. Itt általában a szocialista jelöltek szerepelnek sikeresen, ezúttal azonban a Fidesz-KDNP jelöltje, Riz Levente 323 szavazattal többet kapott, mint Hoffmann Attila, aki az MSZP és az SZDSZ támogatásával 15 440 szavazatot gyűjtött.

Az SZDSZ és az MSZP által is támogatott Demszky Gábor 12 877 szavazattal kapott többet a Fidesz-KDNP támogatást élvező, függetlenként induló Tarlós Istvánnál a főpolgármester-választáson, ezzel a Budapestet 1990 óta vezető politikus legszorosabb versengésén van túl. A 362 289 - 349 412 arányú győzelem Demszky Gábor - korábbi bejelentése szerint - utolsó megmérettetése volt.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×