Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sokkoló megoldás: 65 év lesz a nyugdíjkorhatár?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az európai uniós országok közül Magyarország az egyik, ahol a legkevesebb időt töltenek munkában az emberek, a nyugdíj előtt. A rendszer egyre inkább finanszírozhatatlan, ezért lehetséges, hogy emelkedik a nyugdíjkorhatár.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy fenntarthatatlan a magyar nyugdíjrendszer. Sokkal nagyobb a nyugdíjalap kiadása, mint amekkora a járulékokból származó bevétele. A költségvetésnek így egyre nagyobb összeget kell a hiány pótlására fordítani. A Central European Management Intelligence gazdaságelemző sokkoló megoldásokat javasol.

Az egyik változat szerint a nyugdíjkorhatárt 65 évre emelnék, amelyet a férfiaknál 2011-ig, a a nőknél 2015-ig kellene bevezetni.

A lapban arról is olvashatunk, hogy rajtaütésszerű vizsgálatot tartott az unió a magyar villamosenergia-ipar állami cégeinél. Petz Ernő energiapolitikus a nyomásgyakorlás sajátos formájának értékelte az akciót. Mint mondta, attól tart, hogy a cél nem más, mint hogy a kormány magánosítsa ezt a vagyont.

Az uniós testület gyanúja szerint az érintett vállalatok megsérthették a trösztellenes uniós szabályozást, amelyek tiltják a korlátozó jellegű üzleti gyakorlatot, illetve a visszaélést a domináns pozícióval.

A Népszabadság szerint a CD Hungary nyerte meg a tihanyi volt pártüdülőre kiírt privatizációs pályázatot. A nyertes mintegy bruttó négymilliárd forintért veheti birtokba az üdülőkomplexumot. A majdnem 60 ezer négyzetméteres vízparti területen jelenleg három szállodaépület áll.

A lap arról is beszámol, hogy a közgazdászok több tízezer pedagógus leépítését tartanák szükségesnek a költséghatékonyság növelése érdekében. Tény: Magyarországon húsz-harminc százalékkal több pedagógus oktat ugyanannyi tanulót, mint más fejlett országokban - mondta az Országos Közoktatási Intézet főigazgatója.