eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán: a koalíció kicsalogatta a szavazók bizalmát

A Fidesz semmilyen megszorító intézkedést nem támogat, ha esetleg ellenzékbe kerül - nyilatkozta Orbán Viktor az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában. A Fidesz elnöke szerint az ország jelenlegi gazdasági helyzete a Gyurcsány-kormány kizárólagos felelőssége.Azt mondta, a választások második fordulója előtt az MDF-szavazók becsületére próbálnak hatni.

- Mivel kívánják meggyőzni a Magyar Demokrata Fórum szavazóit a hátralévő viszonylag rövid időben?

- A becsületükre próbálunk apellálni. A Magyar Demokrata Fórum szavazóit, helyi vezetőit és tagjait mi becsületes embereknek ismertük meg, akikkel ugyan lehetnek politikai vitáink, de különbséget tudnak tenni a fontos és a kevésbé fontos dolgok között. Ebben a mostani helyzetben a fontos dolog az, hogy a Magyar Demokrata Fórumnak és a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségnek többsége legyen a magyar parlamentben. A pártügyek, a hiúsági és egyéb szempontok kevésbé fontosak.

- Dávid Ibolya pártelnök csütörtök reggel azt nyilatkozta, hogy a Fidesz vigye végig a kampányt, nyerje meg a választást, aztán majd egyeztethetnek. Ez is becsületesen hangzik, nem?

- A pártelnökasszony a maga részéről ezzel a mondattal bejelentette, hogy a Magyar Demokrata Fórum nem segít a kormányváltásban. A Fidesz harcolja meg egyedül, amit meg kell harcolnia, a Fórum a maga részéről nem nyújt segítséget a jelenlegi koalíció leváltásához. Ellenben, hogyha megvan a győzelem, akkor hajlandóak részesedni a győzelemből. Ezt lehet becsületesnek is mondani, én inkább egyenesnek mondanám.

- Az nem helytálló, amit Dávid Ibolya mond, hogy ők vállalták és megcsinálták azt, amit elterveztek? Nem veszett el szavazat, bent van a Magyar Demokrata Fórum a parlamentben, és ez is megteremti a kormányváltás lehetőségét.

- Ez valóban így van, ha a Magyar Demokrata Fórum most nem lenne bent a parlamentben, abban az esetben a kormányváltás esélye nem lenne reális. Ez a múlt, de most itt állunk egy tíznapos kampány előtt, aminek az a célja, hogy még több mandátumot próbáljunk megszerezni a polgári oldal számára. Az MDF a maga számára már nem tud, de abban nem segíthet a Fidesznek, hogy az MSZP-SZDSZ kormány leváltásához szükséges mandátumszámot megszerezze. Ezért mondom, hogy fölül kellene emelkedni a pártérdeken, de túl vagyok azon, hogy erkölcsi megfontolású üzeneteket küldjek az MDF-nek, ezt korábban többször megtettem, javaslatokat tettünk, amelyek a bizalomerősítést szolgálták. Az MDF két nap alatt kétszer nemet mondott. Tudomásul vesszük, hogy ebben a pillanatban rájuk - mármint az MDF országos vezetésére - nem számíthatunk, nélkülük kell megvívnunk ezt a harcot. Ezt fogjuk tenni, majd ha megvan a győzelem, akkor a következő tíz napban nyugton ülő, a végkifejletet váró MDF vezetését megkeressük, hogy kialakítsuk az együttműködést.

- Választási győzelem esetén lesz más választásuk, mint az MDF-fel tárgyalni?

- Nem lesz. Semmilyen más választásunk nincs, ezért ezt fogjuk tenni. Az MDF is tudja ezt, ezért nem dolgozik, nem segít, hanem várja, hogy bekövetkezzen a siker.

- Tárgyaltak a pártvezetőkön kívül a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezeteivel?

- Egyfolytában tárgyalunk. Nagyon sok MDF-es jelentkezett már a kampányunkba. Országosan eltérő a kép, van, ahol ez a jellemző, van, ahol pedig inkább a hűvös, az MDF elnökségére emlékeztető távolságtartás. A következő nyolc-tíz napban egyre erősödnek majd a polgári oldal győzelmi esélyei, az emberek fejében és lelkében is tisztulni fog a kép, és akkor egyre több MDF-es lép vissza. Eddig négy, talán öt harmadik helyen végzett MDF-es jelölt lépett vissza a Fidesz javára.

- Lát arra esélyt, hogy a szavazók komolyan veszik, amit az MDF jelöltjei ezekben a körzetekben kérnek?

- Országosan tarka a kép. Szerintem a többség igen.

- Aki a második fordulóban a Fideszre szavaz, mire szavaz? Nagyon nehéz például megmondani, hogy ki a miniszterelnök-jelölt.

- A Fidesznek ebben a pillanatban vezetője van, miniszterelnök-jelölt reálisan nincs. A párt vezetője én volnék, ha nem tekinti tolakodásnak. A Fidesznek van elnöke, aki vezeti egyébként a Fidesz kampányát és aki a választások után a helyzet realitásait figyelembe véve majd tárgyalásokat fog folytatni az MDF-fel, akkor is, hogyha ellenzékben maradunk és akkor is, hogyha kormányra kerülünk. Én magamban már elrendeztem azt a kérdést, hogy az MDF meg akarja óvni Magyarországot attól, hogy a Fidesz adja a miniszterelnököt, vagy legalábbis attól, hogy engem jelöljön miniszterelnök-jelöltnek, illetve miniszterelnöknek. Ha ragaszkodnék a jelöltségemhez, azzal akadályát jelenteném az MDF és a Fidesz közötti együttműködésnek, márpedig ezt nem szeretném, ezért nem tekintem magam miniszterelnök-jelöltnek. A Fidesz vezetőjének és egyben a kampány irányítójának viszont igen.

- Ugyanazzal a programmal kampányolnak? Dávid Ibolya szerint ennek megvalósítása a második Mohácsot jelentené.

- Megpróbálok szelíden válaszolni arra, hogy mi lenne a második Mohács. Ez a program jó. Ezt a programot közösen állítottuk össze több mint hárommillió magyar választópolgárral. Ezt a programot megvédtük a választási kampány során. A legnehezebb vitákban is kiálltuk a próbát. Ez a program szakmailag tartható, az ország számára pedig kívánatos, sőt, az egyetlen olyan programnak látom, amely képes arra, hogy orvosolja a gazdaság mai bajait, és egyúttal ne vegye el az emberektől pénzt, ne vezessen be megszorítást. Más ilyen programot ma nem ismerek, ezért én ezt ajánlom továbbra is a választópolgároknak.

- De ha komolyan vesszük, amit Dávid Ibolya mond, hogy nem támogatják ezt a programot, akkor miért támogatnák a második forduló után?

- Hát ez az a kérdés, amire nem nekem kell válaszolnom.

- Nem kellene valamit mégis módosítani rajta, hogy megadják annak az esélyét, hogy Dávid Ibolyának kevesebb lehetősége legyen elutasítani a programot?

- Dávid Ibolya már elutasította az együttműködést. Van néhány pont, ahol az MDF programja eltér a miénktől. Ilyen esetben a megállapodás akarat kérdése. Ha összehasonlítják az MSZP és az SZDSZ programját, akkor azt fogják látni, hogy az ő elképzeléseik sokkal több ponton térnek el egymástól, mint a Fidesz és az MDF programja. Õk mégis megállapodtak, mert megvolt az akarat. Kijelölték a közös vezetőt, a miniszterelnököt, akinek most alighanem azon dolgozik a stábja, hogy a két, egymástól különböző programot összehangolja. Ugyanezt a módszert javasoltam én is. Az ellenféltől érdemes tanulni.

- Néhány személy sorsa kérdéses. Mi történik most Mikola Istvánnal, Semjén Zsolttal?


- Semjén Zsolt a KDNP elnöke és én semmi okát nem látom a változtatásnak. A KDNP nagy sikert ért el, hiszen visszakerült a parlamentbe. Sokkal erősebben kerül ki a KDNP és a vezetője is ebből a választásból, mint ahogy belevágtak. Mikola úrnak a helyzete annyiban más, hogy miután a Fidesznek nincs reális esélye arra, hogy saját miniszterelnök-jelöltjét ajánlja majd kormányfőnek, így a helyettes Mikola István ugyanerre a sorsra jutott. Mikola István az egészségügyi munkacsoportot vezeti és a Fidesz egészségügyi programjáért felelős.

- Készülnek másik miniszterelnök-jelölttel?

- Nem készülünk. Most a kampánnyal kell foglalkoznunk. Volt két napunk, hogy megoldjuk a miniszterelnök-jelölt problémáját, kedden és szerdán. Erre tettünk javaslatot az MDF-nek Bod Péter Ákos személyében. Ha az MDF őt elfogadta volna, ma már dolgozhatnánk a kormányzati munka előkészítésén. Az MDF ezt a lehetőséget meghiúsította, ezért nincs értelme most miniszterelnök-jelöltről beszélni. Azt az utat kell járni, amit az MDF mond.

- Nem tart attól, hogy nehéz lesz az önök szavazóinak elfogadni azt a tényt, hogy győzelem esetén nem ön lesz a miniszterelnök?

- Biztosan nem lesz nekik könnyű, de a mi szavazóink mind gondolkodó emberek, ráadásul a mi szavazóink közösséget alkotnak. Az elmúlt évek munkája során a Fidesz nem egyszerűen egy nagy szövetséget hozott létre és választásokat nyert, illetve négy évet kormányzott, hanem közösséget is létrehozott. Szerintem ez magyar demokrácia legnagyobb eredménye 1990 óta.

- A párton belüli támogatottságát töretlennek érzi?

- Ha az ember megnyer egy választást, akkor a támogatottsága valószínűleg töretlen. Jó esély van arra, hogy megnyerjük a pártok versenyét, de lehet, hogy ez nem lesz elég a kormányzáshoz. Sokan lesznek, akik azt mondják majd, hogy kedves barátom, ez kevés, de velük majd megvitatjuk ezt a helyzetet, megnézzük, ki mit tett a siker érdekében. Én természetesen vállalom a magam munkájáért és a szövetség egész teljesítményéért is a felelősséget.

- A kampány hátralévő időszakában mi lesz a Fidesz fő üzenete?

- Először is azt szeretnénk világossá tenni, hogy a magyar demokrácia komoly erkölcsi válságba jutott. A kormánykoalíció úgy szerezte meg a rá szavazók bizalmát, hogy eltitkolta az ország valóságos helyzetét a választópolgárok előtt. Európai demokráciában elfogadhatatlan módon titkolta el. Úgy kellett az embereknek szavazniuk, hogy nem tudták pontosan, milyen az ország helyzete. A pénzügyminiszter maga mondta, hogy azért nem teszik közzé az adatokat, mert azzal befolyásolnák a választást. Azt mondta, amit a kommunizmusban mondtak végig: nem kell nektek ismernetek, kedves magyarok a valóságos helyzetet, mert a végén még ez befolyásolhat benneteket. Tudnunk kell, hogy a kormány adóemelésre készül, tudnunk kell, hogy a forint gyengülni fog, ennek következtében az árak el fognak szabadulni. Tudnunk kell azt, hogy tömeges elbocsátásokra készül a kormány. A kisiskolákat be fogják zárni, és pénzhiányra hivatkozva, ahogy mindig szokták, el fogják adni azt a kevés, de fontos állami vagyont, ami még megmaradt.

- Ha az önök tervei szerint alakul a választás második fordulója és kormányt tudnak alakítani, mivel kezdik a kormányzást? A friss számok ismeretében is kérdezem.

- A tb-járulék csökkentésével. A legnagyobb gondja Magyarországnak ma az, hogy a munkanélküliség egyre gyorsuló ütemben nő. Ezt egyetlen módon lehet megállítani: a magyar kis- és középvállalkozókat abba a helyzetbe kell hozni, hogy munkát tudjanak adni az embereknek. Õk megmondták, hogy akkor tudnak munkát adni az embereknek, ha csökken a tb-járulék és egyszerűsödnek az adóeljárások.

- Hogyan lehet erről megegyezni a Magyar Demokrata Fórummal, ha mással nem tudnak együttműködni? Az MDF szerint egy ilyen lépés katasztrofális következményekkel járna.

- Ezt majd megbeszéljük velük. Nyilván lesz majd egy miniszterelnök-jelölt, reményeink szerint egy közgazdász, mint például Bod Péter Ákos lehetett volna, aki majd meggyőzi a feleket arról, hogy szerinte mi a reális és mi nem. Mi reálisnak tartjuk a tíz százalékot. A kormányfő-jelölt majd elmondja, hogy ő mennyit tart megvalósíthatónak. Mi mindenképpen azt a miniszterelnököt fogjuk támogatni, aki vállalja, hogy munkája középpontjában a munkanélküliség növekedésének megállítása és a munkahelyteremtés áll. A mi programunk erre épül: munka, otthon, család.

- Ha nem az önök tervei szerint alakul a választás és a következő kormány nagyon kemény megszorító intézkedéseket tervez, amelyet mindeddig minden oldalról cáfolnak, készek-e ebben támogatni?

- Semmilyen megszorító intézkedést nem fogunk támogatni, sőt, szembesíteni fogjuk a kormányt azokkal a hazugságokkal és megtévesztésekkel, amelyeket a választási kampányban tett és amellyel kicsalta, bocsánat, ez erős szó, kicsalogatta a választópolgároktól a bizalmat és a voksot. A saját programunk alapján fogunk viselkedni a parlamentben. Ne számítson a kormány arra, hogy becsapta a választópolgárokat, kiravaszkodta a voksaikat, eltitkolta a helyzetet, majd, miután így megszerezte a győzelmet, utána bevallja a valóságot, és azt mondja, hogy na, gyertek, oldjuk meg együtt. Na, ebből nem esznek, ilyen nem lesz. Nincs kire hárítaniuk a felelősséget, nem 2002-ben vagyunk, amikor vissza lehetett mutogatni a polgári kormányra. A mostani Gyurcsány-kormány kizárólagos felelőssége az a helyzet, ami az országban van. És ezért a helyzetért a felelősséget vállalni kell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×