INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

Egy brit lap szerint Magyarország kész volt a kompromisszumra

Infostart

Brit lapértesülés szerint Magyarország elfogadta volna az unió strukturális alapjainak 5 százalékos csökkentését a közösség 2007 és 2013 közötti költségvetésében. Megegyezés ennek ellenére nem született a Visegrádi Négyek és az uniós elnökséget ellátó brit miniszterelnök budapesti találkozóján. A Fidesz és az MSZP üdvözölte, hogy a közép-európai országok nem fogadták el Tony Blair kiadáscsökkentő elképzelését.

A brit elnökség terveiben 25 milliárd eurós csökkentés, ezen belül az új tagállamoknak járó felzárkóztatási támogatások 10 százalékos mérséklése szerepel.

A budapesti, zárt ajtók mögött folytatott több órás megbeszélés után sem a brit sem a magyar miniszterelnök nem beszélt a találkozón elhangzott kompromisszumos javaslatokról.

A találkozó után a visegrádi országok elnökségét ellátó Magyarország miniszterelnöke kijelentette: olyan költségvetésre van szükség, amely tisztességes és megfelel az uniós eszméknek.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a szükséges reformokat nem lehet a költségvetés kiigazításával helyettesíteni.

A reformnak három területet kell érintenie: a Nagy-Britanniának járó visszatérítést, a mezőgazdasági, valamint a kohéziós politikát. Csak az egyiket nem lehet megváltoztatni. A korábbi kompromisszumok módosításának árát nem az új tagállamoknak kell megfizetniük – jelentette ki a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc a többórás megbeszélés után azt mondta, hogy mindenki egyezséget szeretne, ám ettől még távol vannak a felek.

Tony Blair brit kormányfő is amellett érvelt, hogy mielőbb el kell fogadni az új, hét évre szóló büdzsét.

Az új tagállamoknak szükségük van a költségvetésre ahhoz, hogy tudják: milyen forrásokat használhatnak fel. Ha decemberben nem születik megállapodás, akkor kétséges, hogy sikerül–e a megegyezés a következő egy évben. Ebben az esetben csak az Európai Parlament hatáskörébe tartozó pénzeket kaphatják meg a tagállamok, amelyek csak a forrásoknak egyharmadát teszik ki – mondta Tony Blair.

Hozzátette: fair költségvetésre van szükség, amelyben érvényesül a szolidaritás.

Helyes, hogy a Visegrádi Négyek nem fogadták el a brit javaslatot, mert ez azt jelentette volna, hogy az újonnan csatlakozó államok kevesebb pénzhez jutnának a jövőben - mondta Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő az InfoRádióban.

Hozzátette: határozott fellépésre van szükség, és az új tagállamoknak szövetségeseket kell találniuk a régi uniós országok között.

Nem igaz az az érvelés, hogy az új tagállamok a brit javaslatban szereplő összegnél is kevesebb pénzhez jutnának, ha az Európai Parlament veszi át az ellenőrzést a költségvetési tárgyalások felett - mondta Szájer József.

Az MSZP elnöke szintén úgy fogalmazott, hogy a párt támogatja a kormány álláspontját.

Hiller István közölte: olyan uniós költségvetésre van szükség, amelynek révén Magyarország hozzájut az infrastrukturális és munkahelyteremtő beruházások forrásához.

Kapcsolódó hang

A BBC beharangozója Tony Blair látogatásáról
 
Szájer József a budapesti tárgyalásokról
 
A Blair-látogatás összefoglalója
 
Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018