eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Karácsony Gergely: a változást akaró milliók szövetsége vagyunk

Karácsony Gergely: a változást akaró milliók szövetsége vagyunk

Véget ért a Magyar Szocialista Párt kongresszusa. Elfogadták a szocialisták és a Párbeszéd megállapodását a 2018-as országgyűlési választásra. Elsőként az Európai Szocialisták Pártjának elnök szólalt fel. Hiller István, Molnár Gyula és Karácsony Gergely beszélt a Tegyünk Igazságot című programról, és arról, milyen jövőt képzelnek el az országnak.

  • Elfogadta az MSZP kongresszusa szombaton a szocialisták és a Párbeszéd megállapodását a 2018-as országgyűlési választásra, amelynek értelmében a két párt közösen indít képviselőjelölteket, közös listán indul és miniszterelnöknek Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét ajánlja a választóknak.
  • A Budapesti Kongresszusi Központban tartott rendezvényen a küldöttek 207 igen, 14 nem szavazattal és 13 tartózkodás mellett hagyták jóvá a Szövetség az igazságos Magyarországért című dokumentumot, amelyet Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Hiller István, az MSZP választmányának elnöke, valamint Karácsony Gergely és Szabó Timea, a Párbeszéd társelnöke írta alá.
  • A megállapodás tartalmazza, hogy a Párbeszéd képviselőjelöltjei indulnak Budapest 1-es (V. kerület), 10-es (III. kerület), Hajdú-Bihar megye 5-ös (Hajdúszoboszló) és Fejér megye 3-as (Bicske) választókerületében.
  • A dokumentum szerint az országos lista 1., 11., 19., 33., 44., 55., 66., 77., 88., 99. és 110. helyén a Párbeszéd politikusai szerepelnek.
  • A kongresszus az országos listát 164 igen, 42 nem szavazattal és 21 tartózkodással hagyta jóvá.
  • A két párt közös listáját Karácsony Gergely vezeti, őt követi Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Hiller István, a választmány elnöke.
  • A listán a további sorrend a következő: Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető, Gőgös Zoltán elnökhelyettes, Tóbiás József volt pártelnök, pártigazgató, Mesterházy Attila volt pártelnök, Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke és Gurmai Zita volt európai parlamenti képviselő.

Európa szeme Magyarországon van

"Nem vagytok egyedül, ez a harc nemcsak a ti harcotok, hanem az európai szocialisták harca" - mondta az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, Szergej Sztasinev, Bulgária miniszterelnöke. Azért van itt, hogy támogassa az MSZP-t a választáson és kifejezze a szolidaritását.

"Mind látjuk, hogy Európa bajban van. Az elmúlt 7-8 évben az Európai Néppárt a szociális megszorítás rögeszméjét és politikáját kényszerítette Európára. Ezért sokan kiszorultak a társadalom szélére" - mondta a politikus. Hozzátette: Európaszerte dühösek és frusztráltak az emberek a létbiztonságuk miatt. Aggódnak a szüleik jövője, a gyerekek iskolája, a fizetésük, az egészségügy stb. miatt.

"Mi, európai szocialisták változást akarunk" - mondta., hozzátéve: ezért fogadott el tavaly decemberben Lisszabonban az Európai Szocialisták Pártjának ülése egy bátor programot és jövőképet. Mert

meggyőződésük, hogy csak akkor tudja Európa újjáépíteni magát és visszanyerni az emberek bizalmát, ha szociálisan megújul.

"Már nem csak a szavakról van szó, eljött a cselekvés ideje" - hangsúlyozta. "Ez képezi a velejét a politikánknak. Ez, és hogy végrehajtsunk egy Európai szociális akciótervet".

"Egy dolgot világossá kell tenni: elbukhatnak a pártjaink és a politikai mozgalmunk, de mindig talpra is állnak, mert mindig megtaláljuk a belső erőnket, hogy kiállhassunk azokért az értékeinkért, amelyekre olyan nagy szükség van ma a régióban és egész Európában" - emelte ki.

Arról is beszélt, hogy:

  • Erős de demokratikus Magyarországot akarnak.
  • Csak együtt érhetünk el sikereket, a progresszív erőknek Magyarországon és Európában is össze kell fogniuk. Ezért helyes az MSZP és a PM összefogása.
  • A legfontosabb, hogy véget vessenek Orbán Viktor hatalmának Magyarországon.
  • Harcolni kell a közvélemény manipulálása, a propaganda ellen. Ő is látott ilyeneket a repülőtérről megérkezve, ami szerinte azért is szomorú, mert közpénzből finanszíroznak.
  • A magyaroknak azt üzente, hogy ne hagyják, hogy a félelmen keresztül manipulálják őket. Inkább hallgassanak az MSZP józan eszére.

A Tegyünk igazságot program

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke beszélt a Tegyünk Igazságot című programról, amiről majd szavazni fognak. 

Kezdésképp elmondta, hogy több százan, egyetemi tanárok és mérnökök, civilek és politikusok készítették a programot.

Legfőbb céljuk, hogy létrehozzák a 4. magyar köztársaságot, egy boldogabb és békésebb, igazságos Magyarország tényleges alapját.

"Többen vagyunk, mint amikor a programról először beszéltünk, ezért büszke vagyok arra, hogy párttársainkon kívül itt vannak és a véleményüket azok is elmondják, akik együtt dolgoznak velünk a jelenlegi rendszer leváltásán".

Fel fog szólalni Mellár Tamás (pécsi jelölt), Magyar György ügyvéd (Siófok képviselőjelöltje) és a Párbeszéd Magyarország társelnöke, Szabó Tímea. Ő következett a felszólalók közül elsőként. Arról beszélt, hogy a szabadság nem annyi, hogy elmondhatja, amit gondol vagy hogy az idősek farhátat vehetnek a közértben. A szabadság ennél több, többek között a lét biztonsága, az otthon melege. "Elkergetik azokat, akik fordított Robin Hood módjára a szegényektől vesznek el" - mondta. Szerinte az MSZP a legelhivatottabb, amely a való életben, a mindennapokban vívja a harcot a kormányzó hatalom ellen.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese következik. A magyar vidék felemelkedése a nyolcvanas években teljesedett ki, most viszont a város eteti a falut. Ennek meg kell fordulnia, olyan programot kell adni, ami ebben segít - emelte ki a politikus. Pedig a mezőgazdaságunk 20 millió ember eltartására képes.

Egymillió hektár állami erdő mellett emberek saját lakásukban fagynak meg falun. "Orbán Viktor szégyellje magát!"

- tette hozzá.

"Próbáltuk megvédeni a természetvédelmi területeket, de ha nem lesz más konc, azokra is sor kerül. Az áprilisi választásnak az is a tétje, hogy ez ne történhessen meg" - utalt a termőföldekkel kapcsolatos problémákra. A kiskirályok és a spekulánsok "eltakarítását" ígérte a jelenlevőknek és a szavazóknak.

Ezután Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezetőt és Mellár Tamás pécsi közgazdász professzort szólították a színpadra. Előbbi elmondta: Pécs most egy páváskodó, fideszes elit által uralt város. Szerinte a választók viszont azt üzenik, változást akarnak, az MSZP és még (jelenleg) nyolc párt fog ebben nekik segíteni, Mellár Tamást indítják.

A közgazdász elmondta: függetlenként indult, az MSZP beállt mögé, visszaléptek a javára, és már összesen 9 párt támogatja. Magyarország szerinte bajban van, ebből egy széleskörű összefogás mutathatja meg a kivezető utat. Olyan intézkedéseket szeretne, amelyek 8-10 évig működhetnek, ezért kell az emberek széles körének bizalmát bíró összefogást és programot létrehozni - fejtette ki.

Karácsony Gergely: a változást akaró milliók szövetsége vagyunk

A következő felszólaló Harangozó Gábor, aki azt mondta: Siófok egyszer már bizonyított, legyőzték a Fideszt, pedig legyőzhetetlennek látszott. Ezután a 2018-as jelölt következett, Magyar György. Hangsúlyozta: akik nem értik meg, hogy az utolsó 40 napra már csak egy jelölt maradhat mindenhol, azok nem akarnak igazi változást. Szerinte ez azért veszélyes, mert ha ez a hatalom a helyén marad, a jogállam nem fog feléledni, és a jogállam nem tetszhalott, hanem valódi halott marad. A mai hatalom ugyanis "abuzálta a jogot és alárendelte a hatalmának". Ráadásul olyan választási rendszert alakított ki, amely tele van csapdával, amelyekbe más pártok most besétálnak. Szerinte "vesszen inkább 150 millió forint, de legyen összefogás". Ezért új választójogi törvényt szeretnének, új pártfinanszírozási törvényt, valamint a független intézmények függetlenségének visszaadását (Magyar Nemzeti Bank, alkotmánybíróság, Állami Számvevőszék).

Elfogadták a programot, mozgósítani fognak

Ezután kézfeltartással szavaztak a választási programról, elfogadták.

Ismét Hiller István a színpadon ezután arról beszélt, hogy van alternatíva, nem leválthatatlan a mostani kormányzat. Az illiberális demokrácia szerinte többek között azt jelenti, ami ellen Petőfi azt mondta, "Rabok többé nem leszünk!"

Szerinte arra építenek, hogy a fásultságba süllyesztett többség úgysem hall meg semmit és úgysem megy el szavazni.

Nekik azon kell dolgozni, hogy az elnémított milliók elmenjenek szavazni,

mert annál nagyobb az esély a változásra és az igazságos Magyarország létrehozására.

Hangsúlyozta: a magyar nemzet nem kisajátítható politikusok által, "mi mind vagyunk a magyar nemzet, határon innen és túl", függetlenül attól, hogy milyen nézeteket vallunk.

Európai eszmerendszerek harcolnak

Kunhalmi Ágnes, a párt országgyűlési képviselője, az MSZP elnökségi tagja szerint sorsdöntő a kongresszus, sorsdöntő a 2018-as választás. "2014-ben a leadott szavazatok több mint 55 százalékát nem a Fideszt kapta, ezért változtatták meg a választási törvényt" - emlékeztetett a politikus. Ezt nem fogadhatják el, ezen változtatni kell, el kell menni szavazni.

"Két európai eszmerendszer harcol. A nemzetállami jövő képviselői harconak az európai összefogást és fennmaradást szorgalmazók ellen. Orbán Viktor nem tudja kivenni Magyarországot ebből a harcból. Európa pénze kell, de ebből egyben az autoriter hatalmát is fenntartja" - mondta Kunhalmi Ágnes. Emiatt a magyar választásnak nagyobb tétje is van, mint Magyarország jövője.

Szerinte nagyon fontos, hogy a hit, a remény és a jövő nem a jobboldalon van, hanem a baloldalon. 

Új kezdetet ígérnek

Molnár Gyula pártelnök "új kezdetet" hirdetett meg abban a teremben, ahol annak idején megalakult az MSZP. Azt mondta, három ok miatt egyértelműen optimista. »Az egyik, hogy a komolyan vehető időközi választásokat (pl. Salgótarján, Veszprém) megnyerték. A második, hogy minden mérés azt mutatja, hogy a változást akarók többen vannak. A Változást Akarók Szövetsége Karácsony Gergely vezetésével esélyes választás lesz áprilisban. A harmadik pedig hogy a Fidesznek csak a hatalom és saját maguk fontos. A "Csak a Fidesz" szlogenű párt csak magára gondol. Ők viszont azt mondják, "csak az emberek, csak Magyarország"«.

  • Visszavennék Nyíregyházát a baloldalnak, új, fiatal jelölt jön Tatabányán.
  • Szabolcs megyének lesz egyéniből és listáról országgyűlési képviselője.
  • Jó csapat van Szolnokon, mondta Molnár Gyula, hozzátéve, hogy "ők voltak az elsők, akik legálisan kihoztak egy Elios-jelentést. Szerinte ez meghatározó dolog lesz a kampányban".
  • Kósa Lajos női ellenfelet kap Gurman Zita személyében.

A párt nevében megköszönte a visszalépők tettét.

Visszapótolnák az elvett pénzt

A párbeszédes Karácsony Gergely, a két párt közös miniszterelnök-jelöltje, Zugló polgármestere lépett a színpadra.

Elmondta: a jobboldali kormány a gazdasági válság után annyi pénzt vett ki az egészségügyből, az oktatásból, az emberek zsebéből, hogy az emberek elkezdték azt érezni, hogy itt nem lehet boldogulni, és sokan külföldre is mentek. Aztán jött egy baloldali elnök, aki visszapótolta a pénzt az oktatásba és a társadalmi rendszerekbe, és a fiatalok hazajöttek. Karácsony Gergely elmondta: Portugáliáról beszélt eddig, de szerinte ez Magyarországon is megtörténhet.

Szerinte a mostani rendszer szocializmus a fideszeseknek (mert ők mindig számíthatnak az államra, ha boldogulni akarnak), de kapitalizmus mindenki másnak.

A szociális demokrácia modelljére mondhatnak velük igent a választók - hangsúlyozta. "A mi demokráciánkban nem a szabadság a kevesebb, hanem az egyenlőség több" - idézte Kéthly Anna egykori szociáldemokrata politikust Karácsony Gergely.

"Szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy idecsalogatjuk a külföldi tőkét". Szerinte a Fidesz kétszer annyi támogatást adott a külföldi cégeknek, mint bárki korábban. "Szándékosan szétverték az oktatást, lenyomták a béreket, tönkretették a szakszervezeteket, hogy kiszolgáltassák a dolgozókat" - mondta. A technológiai változásnak az lehet a nyertese, aki a fiataloknak tudást ad.

Vissza kell pótolni a kivett milliárdokat az oktatásba, de ugyanígy az egészségügybe is. Véget akarnak vetni annak a tendenciának, hogy kezd kialakulni a gazdag emberek magánegészségügye és a többiek alulfinanszírozott, leromló egészségügye. Vissza akarják állítani a szakszervezetek erejét, hogy ki tudják harcolni a megfelelő béreket. És ha megy a szekér, a nyugdíjasok sem maradhatnak ki az eredményekből, az új középosztályban ott kell lennie a nyugdíjasoknak is - vázolta az elképzeléseiket.

Felidézte: ma van Göncz Árpád születésnapja. Ha élne, 96 éves lenne. "A mi szívünkben itt van." Idézett tőle egy mondatot, amit köztársasági elnökké választásakor mondott: "Azokat akarom szolgálni, akiknek szolgálója nincsen". Karácsony Gergely azt mondta, ő ezt a mondatot nagyon komolyan veszi, ő is szolgálatra jelentkezett.

Azt mondta, hogy ez a szövetség a változtatást akaró milliók szövetsége. "Ideje, hogy a magyarok kiálljanak magukért" - mondta, majd a jelenlévők elszavalták a Nemzeti dal első két sorát "Talpra magyar, hí a haza! Itt az idő, most vagy soha!"

Ezután a színpadon összegyűlt a párt 106 jelöltje, tapssal zárták a kongresszust.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×